Varianta definitie 1: General1, generali, substantiv masculin Denumire generica pentru gradele de ofiteri superioare gradului de colonel; persoana care are un astfel de grad. [Varianta: Ghenerar, ghinarar substantiv masculin] – Din franceza General.
Conform: limba rusa g h e n e r a l.
Varianta definitie 2: General2, -Ă, generali, -e, adjectiv
1. Care este comun tuturor (sau marii majoritati a) fiintelor sau obiectelor dintr-o anumita categorie. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce este comun tuturor (sau marii majoritati a) fiintelor sau obiectelor dintr-o anumita categorie; spec. categorie filozofica reflectand trasaturile esentiale comune obiectelor dintr-o clasa. ♦ (Despre un fenomen sau o situatie) Care priveste pe toti, care cuprinde pe toti, la care participa toti (sau marea majoritate).
2. Care priveste ceva in ansamblu, in trasaturile fundamentale, care se ocupa in linii mari de ceva. ♢ Cultura generala = cultura bazata pe cunoasterea elementelor fundamentale ale creatiilor din diferite domenii ale stiintei si artei. ♢ Locutiune adverb in general = in linii mari; fara referire la un caz anumit.
3. Care se intampla, care exista pe o intindere mare, care cuprinde o arie foarte larga sau totul.
4. Care are toata raspunderea in conducerea unei anumite diviziuni dintr-o institutie, dintr-o intreprindere etcetera Director general. – Din franceza General, limba latina Generalis.
Varianta definitie 3: General antonim: individual, particular
Varianta definitie 4: General antonim: unic
Varianta definitie 5: General2-Ă I. adjectiv
1. comun, aplicabil unui mare numar de persoane, fiinte sau obiecte dintr-o anumita categorie. ♢ care priveste pe toti, la care ia parte multa lume.
2. universal. ♢ care priveste, se ocupa de ceva in linii mari, in ceea ce are esential. ♢ (despre notiuni) care rezulta dintr-o generalizare.
3. care are loc, exista pe o mare intindere.
4. (despre functii, grade etcetera) de rang superior; care poarta raspunderea unei directii, a unei institutii, intreprinderi etcetera II. substantiv neutru categorie desemnand unitatea trasaturilor fundamentale, esentiale ale unei clase de obiecte si procese, care se manifesta ca lege a existentei si dezvoltarii acestora. (< franceza general, limba latina generalis)
Varianta definitie 6: General1 substantiv masculin
1. cel mai mare grad in ierarhia militara; (prin extensiune) sef al unei armate, comandant militar.
2. superior al unui ordin religios. (< franceza general, limba rusa gheneral)
Varianta definitie 8: General adjectiv m., plural generali; f. singular generala, plural generale
Varianta definitie 9: General substantiv masculin, plural generali
Varianta definitie 10: General2 -i m.
Ofiter cu grad superior celui de colonel. ♢ --maior ofiter cu grad superior celui de colonel si inferior celui de general-locotenent. --locotenent ofiter cu grad superior celui de general-maior si inferior celui de general-colonel. --colonel ofiter cu grad superior celui de general-locotenent si inferior celui de general de armata. - de armata ofiter cu grad superior celui de general-colonel. /<fr. general, limba germana General
Varianta definitie 11: General1 -a (-i, -e) 1) (in opozitie cu Particular, individual) Care se refera la toate cazurile sau la toti indivizii. Observatii -e.
Regula -a. 2) Care intereseaza pe marea majoritate sau pe toti; la care participa marea majoritate sau toti. Greva -a. ♢ Repetitie -a ultima repetitie inaintea unei reprezentatii in public. 3) si substantival Care este propriu tuturor elementelor unei clase; comun. Trasatura -a. 4) Care cuprinde esentialul. Plan -. ♢ În - luand in consideratie doar cazurile de baza; fara referire la un caz particular. În linii -e (sau Mari) in ansamblu; exceptand detaliile. 5) (in opozitie cu Local) Care se extinde peste tot; care cuprinde ceva in intregime. Anestezie -a. 6) Care poarta toata raspunderea in conducerea unui dome-niu de activitate. Director -. /<lat. generalis, franceza general
Varianta definitie 12: General substantiv masculin Cel mai mare grad in ierarhia militara; (prin extensiune) sef al unei armate, comandant militar. ♦ Persoana care detine acest grad. [Conform: franceza general, limba rusa gheneral, limba germana General].
Varianta definitie 13: General, -Ă adjectiv
1. Comun, aplicabil unui mare numar de persoane, de fiinte sau de lucruri dintr-o anumita categorie. ♦ Care priveste multa lume, la care ia parte multa lume.
2. Universal. ♦ Care priveste (se ocupa de) ceva in linii mari, in ansamblu, in ceea ce are esential. ♦ (Despre notiuni) Care rezulta dintr-o generalizare.
3. Care are loc, care exista pe o mare intindere.
4. (Despre functii, grade etcetera) De rang superior; care poarta raspunderea unei directii, a unei institutii, a unei intreprinderi etcetera substantiv neutru (Filozofie) Categorie filozofica care desemneaza unitatea trasaturilor fundamentale ale unei clase de obiecte si procese care, desemnand esentialul, se manifesta ca lege a existentei si dezvoltarii acestora. [Conform: franceza general, limba italiana generale, limba latina generalis].
Varianta definitie 14: General (generala), adjectiv – Care este comun tuturor fiintelor sau obiectelor din aceeasi categorie.
Franceza general. – Derivat general, substantiv masculin (grad de ofiter superior), din franceza, cu multe varianta cuvant invechit sau popular: gheneral, ghenerar, ghineral, ghinarar(iu), intrare in limba din secolul XVIII prin intermediul limba rusa – Derivat (din franceza) generalisim, substantiv masculin; generalitate, substantiv feminin; generaliza, verb
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.