Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Ghin
1 * Cuvantul cu diacritice: ghin
Cuvantul fara diacritice: ghin
Definitie: GHIN, ghinuri, substantiv neutru 1. Daltă cu tăiș semicircular, folosită de dogari și rotari. 2. Cuțit cu lama curbată în formă de unghie, cu care se cioplește lemnul (în timpul sculptării lui). 3. Cazma îndoită pe amândouă laturile. – Etimologie necunoscuta
2 * Cuvantul cu diacritice: ghin
Cuvantul fara diacritice: ghin
Definitie: GHIN substantiv (TEHNICA)1. (regional) scoabă. (- al rotarului, dulgherului.)2. semen. (- pentru tăierea copcilor în gheață.)
3 * Cuvantul cu diacritice: ghin
Cuvantul fara diacritice: ghin
Definitie: ghin substantiv neutru, plural ghinuri
4 * Cuvantul cu diacritice: ghin -uri
Cuvantul fara diacritice: ghin
Definitie: GHIN -urin. 1) Daltă cu lama semicirculară, folosită în rotărie. 2) Cuțit cu lama curbată cu care se scobește lemnul. 3) Hârleț cu părțile laterale îndoite. /Origine necunoscuta
5 * Cuvantul cu diacritice: ghin ghínuri
Cuvantul fara diacritice: ghin
Definitie: ghin (ghinuri), substantiv neutru – 1. Sapă, cazma. – 2. Daltă. Origine incertă, dar probabil expresivă. Pare pînă la un punct formație paralelă lui cioc; este identică lui gin, substantiv neutru (burghiu, sfredel). – Derivat ghinărar, substantiv neutru (daltă); ghinț, substantiv neutru (calapod, formă), numit astfel probabil datorită vîrfului său, conform cioc; ghinui, verb (Trans., a ciopli cu tesla); ghionoi, substantiv neutru (tîrnăcop); ghionoaie, substantiv feminin (ciocănitoare, Picus maior, Picus minor), conform celălalt nume, ciocănitoare, de la ciocan (identitatea cu ghionoi „tîrnăcop”, deși evidentă și semnalată încă de către Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 282, nu a fost admisă; după Tiktin, aflat în legătură cu gaură; Cihac, I, 119, se gîndește la limba slava (veche) žlŭtŭ „blond”, limba sarba:, cr. žunja „blond”; Philippide, II, 714 propune o legătură cu limba albaneza gjon „cucuvea”; conform DAR și Pușcariu, Lr., 265; DAR se gîndește la posibilitatea unei rădăcini expresive, dar se referă mai curînd la intenția de a reproduce strigătul păsării; iar după Scriban, trebuie plecat de la vioi „ager”; nici una din aceste sugestii nu este convingătoare); ghiont, substantiv neutru (brînci, lovitură cu cotul); (în)ghionti, verb (a împinge; a da ghionturi, a da pumni); ghiontuială, substantiv feminin (ghiont); ghiold, substantiv neutru (ghiont), pare a rezulta dintr-o încrucișare a lui ghiont cu bold (DAR); (în)ghioldi, verb (a împinge); ghioldiș, adverb (pieziș).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.