Varianta definitie 1: Gol1, goluri, substantiv neutru (La unele sporturi) Introducere a mingii in poarta echipei adverse; punct marcat in favoarea echipei care a reusit aceasta introducere. – Din limba engleza Goal.
Varianta definitie 2: Gol2, goalĂ, goi, goale, adjectiv , Gol2, goluri, substantiv neutru I. Adjectiv
1. (Despre oameni) Care nu are pe corp (sau pe o parte a corpului) nici un fel de imbracaminte.
Verifica cuvantul: dezbracat, nud, descult. ♢ Expresie (A fi) cu coatele goale = A) (a fi) cu haina rupta in coate; B) (a fi imbracat) saracacios; (a fi) sarac.
Adevarul gol (-golut) = adevar spus direct, fara menajamente; adevar evident, care nu poate fi negat.
Minciuna goala = minciuna evidenta. ♦ Care are haine putine, care este saracacios (sau prea usor) imbracat; prin extensiune sarac. ♢ Expresie A lasa (pe cineva) gol = a jefui (pe cineva) de tot ce are. ♦ (Despre pasari sau alte animale) Golas (1). ♦ (Despre copaci, crengi) Care este lipsit de frunze. ♦ (Despre pereti) Care nu are agatat sau lipit nimic pe el.
2. (Despre suprafete, terenuri, regiuni) Care nu este acoperit cu vegetatie, cu case etcetera sau care este fara fiinte, pustiu. ♦ Care nu are acoperis sau nu este acoperit. ♢ Expresie Sub cerul gol = A) fara adapost; B) afara, in aer liber.
Pe pamantul gol sau pe scandura goala = fara asternut, direct pe pamant sau pe scandurile patului.
3. (Despre alimente) Care nu este asociat, combinat cu nimic altceva; simplu.
Paine goala.
4. (Despre recipiente, spatii inchise etcetera) Care nu contine nimic inauntru; desert. ♢ (Substantivat) Suna a gol. ♢ Expresie Cu mana goala = A) fara nici un dar, fara nici un ban; B) care nu are (sau neavand) nici o arma asupra sa.
Pe inima goala sau pe stomacul gol = fara sa fi mancat ceva inainte; pe nemancate. ♦ (Despre corpuri) Care are o cavitate in interior.
5. Figurativ Care este fara temei, fara fond; neintemeiat. II. Substantiv neutru: Spatiu liber, cavitate (in interiorul unui corp); vid. ♢ Gol de aer = zona din atmosfera unde o aeronava intalneste un curent de aer descendent.
Gol de productie = stagnare temporara a productiei. ♢ Locutiune adverb În gol = A) in abis sau prin aer (indreptandu-se cu viteza in jos); B) cu privirea fixa, fara tinta; C) fara folos, zadarnic. ♢ Expresie A umple un gol = a completa o lipsa, a satisface o nevoie reala.
A simti un gol la (sau in) stomac = a avea o senzatie neplacuta de la stomac din cauza foamei.
A (se) da de gol = a (se) trada, a (se) demasca. (În superstitii) A(-i) iesi (cuiva) cu gol(ul) = a iesi inaintea cuiva cu un vas gol (prevestindu-i prin aceasta un insucces). ♦ Loc lipsit de vegetatie, de asezari. – Din limba slava (veche) Golŭ.
Varianta definitie 3: Gol substantiv neutru punct marcat in unele sporturi prin introducerea mingii in poarta adversa. (< limba engleza goal)
Varianta definitie 5: Gol adjectiv , substantiv
1. adjectiv verifica cuvantul: dezbracat.
2. adjectiv verifica cuvantul: plesuv.
3. adjectiv desert, vid, (invechit si popular) sec, secat, (invechit) pustiu. (Un vas -.)
4. adjectiv golit, secat, secatuit, (astazi rar) sleit. (O vistierie -oala.)
5. adjectiv verifica cuvantul: sec.
6. adjectiv verifica cuvantul: nelocuit.
7. adjectiv verifica cuvantul: pustiu.
8. substantiv verifica cuvantul: vid. (Se face un mare - in jurul sau.)
9. adjectiv verifica cuvantul: neincarcat.
10. adjectiv verifica cuvantul: neumblat.
11. adjectiv verifica cuvantul: neocupat.
12. adjectiv verifica cuvantul: nescris.
13. substantiv lacuna, lipsa. (Completeaza -urile.)
14. substantiv (cuvant ce tine de fizica) gaura, lacuna.
15. adjectiv simplu, (invechit si reg.) secolul (A mancat paine -oala.)
Varianta definitie 6: Gol adjectiv m., plural goi; f. singular goala, plural goale
Varianta definitie 7: Gol (spatiu liber, punct marcat in sport) substantiv neutru, plural goluri
Varianta definitie 8: Gol3 -uri n. 1) (la unele jocuri sportive) Introducere a mingii in poarta echipei adverse. 2) Punct marcat in favoarea echipei ce a reusit aceasta introducere. /<sl. golu
Varianta definitie 9: Gol2 -uri n. 1) Spatiu liber; vid. ♢ În - in aer; nesustinut. - de aer zona din atmosfera care contine curenti de aer descendenti ce influenteaza asupra zborului avioanelor. A privi (sau A se uita) In - a avea privirea absenta; a privi fara de tinta. A simti un - la stomac a simti foame. 2) Loc lipsit de vegetatie si de populatie. 3) Lipsa a unor elemente necesare (pentru integritatea unui lucru); lacuna. Texte cu multe -uri. ♢ A umple un - a completa o lipsa. A (se) da de - a (se) demasca. /<sl. golu
Varianta definitie 10: Gol1 goala (goi, goale) 1) (despre persoane) Care nu are nici o haina pe el; fara imbracaminte; neimbracat; nud; dezbracat. ♢ Cu capul - cu capul descoperit. Cu picioarele goale fara incaltaminte in picioare; descult. Cu pielea goala fara nici o haina. Cu coatele goale a) cu haina rupta la coate; b) imbracat saracacios. Adevarul -(-golut) adevarul asa cum este el in realitate; adevarul pur. Minciuna goala minciuna evidenta. 2) Care nu are (in masura suficienta) ceea ce-i trebuie; sarac. Odaie goala. ♢ Sub cerul - a) in aer liber; b) fara adapost. A fi - pistol (sau Pusca) a fi lipsit de orice mijloace de existenta. A lasa - a lipsi de tot ce are. 3) (despre arbori si despre arbusti) Care este fara frunze; desfrunzit; golas. 4) (despre regiuni, suprafete) Care este lipsit de vegetatie si de populatie; pustiu. 5) (despre puii de pasari) Care este fara pene; golas. 6) Care nu este acoperit; fara asternut. Pe podeaua goala.
Pe pamantul -. 7) (despre alimente) Care nu este insotit de alt aliment (la mancare); fara altceva. A manca paine goala. 8) (despre recipiente, spatii etcetera) Care nu are nimic in interior; desert. Pahar -.
Geanta goala. ♢ Cu mana goala a) fara nici un dar; b) fara nici o arma. Pe stomacul - (sau Pe inima goala) fara sa fi mancat ceva. 9) Care este lipsit de baza reala; fara temei; neintemeiat. /<sl. golu
Varianta definitie 11: Gol substantiv neutru Punct marcat in unele sporturi prin introducerea mingii in poarta adversĂ?. -din limba engleza Goal
Varianta definitie 12: Gol substantiv neutru Punct castigat la unele sporturi prin introducerea mingii in poarta adversa. [Plural -uri. / < limba engleza goal].
Varianta definitie 13: Gol (goala), adjectiv –
1. Dezbracat. –
2. Desert, lipsa de continut. –
3. Autentic, exact. – Mr., megl. gol.
Sl. (bg., limba sarba:, cr., slov.) golŭ (Miklosich, Lexicon, 135; Cihac, II, 123; Conev, 90; DAR). – Derivat golan, substantiv masculin (derbedeu), cu sufix -an (der. din limba sarba: golem propusa de Graur, Rom., LIII, 384, nu pare posibila); golanca, substantiv feminin (fata sau femeie neserioasa); golanet, adjectiv (imbracat saracacios); golas, adjectiv (gol, despuiat, fara imbracaminte sau invelis de protectie), conform limba sarba: golac; golanime, substantiv feminin (saracie; multime de golani); goli, verb (a dezbraca, a despuia, a descoperi, a da la o parte; a goli; cuvant invechit, a prada, a jefui, a fura), conform limba sarba: goliti; goliciune, substantiv feminin (starea omului gol; mizerie, saracie); golatate, substantiv feminin (invechit, goliciune); golime, substantiv feminin (gol, lipsit de continut); desgoli, verb (a dezbraca, a despuia), rezultat din incrucisarea cu desveli.
Varianta definitie 14: Gol (-luri), substantiv neutru – Punct marcat in favoarea unei echipe.
Limba Engleza goal.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.