Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Goni
1 * Cuvantul cu diacritice: goní
Cuvantul fara diacritice: goni
Definitie: GONI, gonesc, verb IV. 1. Tranzitiv A fugi după cineva, a urmări în fugă (pentru a prinde, pentru a face să se grăbească etcetera); a fugări; spec. a alunga vânatul spre locul de pândă al vânătorilor. ♢ Reflexiv recipr. Păsările se goneau printre ramuri. ♦ Figurativ (Înv.) A urmări (o țintă, un ideal). 2. Tranzitiv A alunga, a izgoni. 3. Intranzitiv A alerga, a fugi. 4. Reflexiv și instranzitiv (Despre vitele cornute) A se împreuna (spre a se reproduce). – Din limba slava (veche) goniti.
2 * Cuvantul cu diacritice: goní
Cuvantul fara diacritice: goni
3 * Cuvantul cu diacritice: goní
Cuvantul fara diacritice: goni
Definitie: goni verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural gonesc, imperfect 3 singular gonea; conj. prezent 3 singular și plural gonească
4 * Cuvantul cu diacritice: a se goní
Cuvantul fara diacritice: goni
Definitie: A SE GONI pers. 3 se -eșteintranzitiv (despre vitele cornute) A se împerechea în vederea reproducerii. limba slava (veche) goniti
5 * Cuvantul cu diacritice: a goní -ésc
Cuvantul fara diacritice: goni
Definitie: A GONI -esc 1. tranzitiv 1) (ființe) A face să fugă, alergând din urmă; a fugări. 2) (animale sau păsări de vânătoare) A alunga îndreptând spre locul de pândă al vânătorilor. 3) (ființe) A forța să plece (în altă parte); a da afară; a izgoni; a alunga. 2. intranzitiv A se mișca foarte repede. limba slava (veche) goniti
6 * Cuvantul cu diacritice: goní gonésc gonít
Cuvantul fara diacritice: goni
Definitie: goni (gonesc, gonit), verb – A alunga, a izgoni. – 2. A urmări, a vîna, a hăitui. – 3. A vîna, a merge la vînătoare. – 4. A urmări, a sîcîi, a chinui. – 5. A fugi după cineva, a urmări în fugă, a căuta. – 6. A se grăbi. – 7. A se împreuna taurii cu vacile. – Mr. agunescu, agunire. Sl. goniti (Miklosich, Lexicon, 136; Cihac, II, 124; Conev 57), conform bulgara goniă, limba sarba: goniti. Se folosește și în formele der. izgoni și prigoni. Derivat goană, substantiv feminin (urmărire; vînătoare; împreunarea taurului cu vaca; alergare); gonitură, substantiv feminin (învechit, urmărire); gonaci, substantiv masculin (urmăritor; hăitaș; explorator; bidiviu; insectă, Hydrometra paludum); gonaș, substantiv masculin (Mold., urmăritor); goniță, substantiv feminin (vacă în călduri; împreunarea taurului cu vaca; insectă, Grynus natator); gonițar, substantiv masculin (insectă, Hydrometra paludum); gonitor, substantiv masculin (urmăritor; taur; vacă în călduri; cîine de vînătoare; constelația Taurului; insectă, Hydrometra paludum); gonitorie, substantiv feminin (epoca împreunării taurilor cu vacile).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.