Varianta definitie 1: Griu (-iie), substantiv neutru –
1. Planta erbacee din ale carei boabe se face faina (cu toate varietatile sale). –
2. (S.f. plural) Cereale. – Varianta (pentru sensul 2) grine. – Mr. gran, gar(n), megl. grǫn, istr. grawu.
Limba Latina granum (Puscariu 740; Candrea, Élements, 58; Candrea-Dens., 764; REW 3864; DAR), conform limba albaneza grun, grur(ë), limba italiana, sp. grano, franceza grain, basc. grau.
Fonetismul nu este clar, rezultatul normal trebuie sa fie *grin; in aceeasi situatie se afla si cuvintele briu si friu.
Dificultatea fonetica pare a fi cauza care l-a determinat pe Miklosich, Slaw.
Elem., 9 sa considere acest cuvint drept autohton.
Explicatiile neregularitatii fonetice sint diferite, si nu absolut convingatoare.
Dupa Meyer-Lübke, ZRPh., XL, 559, alteratia se datoreaza timbrului velar al vocalismului i ...u; insa acelasi timmbru, chiar daca nu cu aceeasi alteratie, apare si la sin(u), batrin(u), etcetera Dupa Skok, À propos du nasalisme, in Arhiv za Arbanašku Starinu, II, 325-29, explicatia ar trebui cautata in pozitia finala a vocalei nazale, ceea ce nu pare evident.
Rosetti, II, 111, considera ca „prezenta lui u final este o conditie a inovatiei”, solutie cu care pare a se combina cea lui Meyer-Lübke si a lui Skok.
În sfirsit, Graur, BL, III, 52, pleaca de la o forma rotacizata *brin › brir, in care ar fi intervenit o „fascie” *briur(i), de unde un nou sing. briu.
Aceata laborioasa explicatie se bazeaza pe ideea sustinuta de autor a necesitatii unei „despicari” a 2 r, conform greer, prooroc.
Totusi, explicatia nu pare suficienta, fiindca in celelalte cazuri de „fascie” apre reduplicarea vocalei, pe cind aici efectul este diferit; si intrucit plural briuri, friuri, griuri, care constituie o veriga necesara a demonstratiei, este exceptional si anormal, deoarece forma curenta si traditionala este bri(n)e, fri(n)e, gri(n)e.
Credem ca este mai curind vorba de o forma *griru, plural *grire, alterata fie ca efect al rotacismului fie al unei asimilari, unde r secundar ar fi disparut ca efect al unei disimilari posterioare (*griru › griu ca imparatru › Împarat(u) sau fratrem › frate).
Esre remarcabil, intr-adevar, faptul ca cele trei vocale la care apare aceasta particularitate, apare si un r in silaba anterioara, a carui prezenta pare a conditiona fenomenul.
Dupa cit se pare, aceeasi schimbare a inceput sa se schiteze in batrin › batriior (in loc de batrinior), fara a se fi propagat insa la alte forme der. sau flexionare. – Conform: graunt.
Derivat grinar (mr. grinar), substantiv neutru (hambar), de la grine, cu sufix -ar, conform limba italiana granaio (calabr. granoru), franceza grenier, sp. granero (dupa Puscariu 737, Candrea-Dens., 766 si REW 3839, direct din limba latina granārium); grinar, substantiv masculin (negustor de grine); grinarie, substantiv feminin (comert de grine; hambar; cantitate de grine).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "u" Sufix: -ar, cf. it. granaio (calabr. granoru), fr. grenier, sp. granero (după Pușcariu 737, Candrea-Dens., 766 și REW 3839, direct din lat. granārium); grînar, s.m. (negustor de grîne); grînărie, s.f. (comerț de grîne; hambar; cantitate de grîne).
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.