DexDefinitie.com

Definitie Grăbi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: GRĂBi, grabesc, verb IV.
Reflexiv, instranzitiv si tranz.
A actiona sau a face pe cineva sa actioneze (mai) repede; a-si iuti sau a face sa-si iuteasca miscarile, mersul. ♦ Tranzitiv A face ca o treaba, un fenomen etcetera sa se intample, sa se savarseasca mai repede; a urgenta, a zori, a iuti, a accelera, a devansa. ♦ Reflexiv A actiona, a face ceva prea in graba si fara prea multa chibzuiala; a se pripi. – Din bulgara Grabja (se).
Varianta definitie 2: A (se) grabi antonim: a incetini
Varianta definitie 3: A grabi antonim: a incetini, a tempera
Varianta definitie 4: A se grabi antonim: a se mocai, a zabovi
Varianta definitie 5: GRĂBi verb
1. a (se) iuti, a (se) zori, (livresc) a (se) alerta, (invechit si popular) a (se) pripi, a (se) sili, (invechit si reg.) a (se) pazi, a spori, a (se) steji, (regional) a (se) purta, (invechit) a (se) curanda, a (se) sargui, a (se) sprinteni. (Se - sa ajunga la timp.)
2. verifica cuvantul: precipita.
3. verifica cuvantul: zori.
4. a se zori, (grecism cuvant invechit) a proftaxi. (Se - a trimite mandatul.)
5. verifica cuvantul: accelera.
6. a devansa. (A - muncile agricole.)
7. a se pripi. (Te rog sa nu te - in luarea deciziei.)
Varianta definitie 6: Grabi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural grabesc, imperfect 3 singular grabea; conj. prezent 3 singular si plural grabeasca
Varianta definitie 7: A SE GRĂBi ma -esc intranzitiv 1) A actiona in graba, prea repede; a se pripi. 2) A-si iuti mersul; a merge in graba. /<bulg. grabja
Varianta definitie 8: A GRĂBi -esc tranzitiv 1) (actiuni, procese etcetera) A face sa se desfasoare intr-un ritm mai rapid; a pripi; a accelera; a urgenta; a precipita; a zori. 2) A face sa se grabeasca. /<bulg. grabja
Varianta definitie 9: Grabi (grabesc, grabit), verb –
1. A face pe cineva sa actioneze mai repede, a zori. –
2. (Refl.) A actiona mai repede, a se zori, a da zor. –
3. A forta, a face ceva in mod pripit.
Sl. grabiti „a rapi” (Miklosich, Lexicon, 140; Cihac, II, 126; DAR).
Sensul din rom. lipseste la toti der. din limba slava (veche); pare normal din punct de vedere semantic (conform limba latina rapidus de la rapere), insa este ciudata modificarea, specifica numai rom.
Conform: graba, grebla.
Derivat graba, substantiv feminin (iuteala, zor); degraba, adverb (rapid; mai degraba, mai curind); grabita, substantiv feminin (Trans., specie de piine mare); grabita, substantiv feminin (aluat de piine cu care se incearca cuptorul); grabitor, substantiv masculin (struguri timpurii); grabnic, adjectiv (care se grabeste; precipitat; timpuriu; prematur; neprevazut); negrabnic, adjectiv (invechit, calm); grabnicie, substantiv feminin (zor).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.