DexDefinitie.com

Definitie Gît gaturi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Git (gấturi), substantiv neutru –
1. Parte a corpului, la om si la animale, care uneste capul cu trunchiul. –
2. Gitlej. –
3. Înghititura, dusca. –
4. Git al sticlei. –
5. Tub, teava. –
6. Parte ingusta si subtire a unui obiect. –
7. Înfumurare, trufie, vanitate.
Origine incerta.
Ar putea fi vorba de limba latina guttŭra (conform franceza goitre, montaniez ǵotre „gusa”), de la al carui rezultat gituri s-ar fi refacut un sing. analogic (Diez, Gramm., I, 440; Cipariu, Gramm., 13, conform Densusianu, Hlr., 276; DAR).
Ar putea fi vorba de asemenea de un substantiv redus inca din limba latina la tipurile de a doua decl., ca imparat ‹ imperator, conform baiat.
În ambele cazuri, rezultatul i este problematic.
Analogia cu guturai, unde u s-a pastrat, pare a indica faptul ca in git a avut loc o incrucisare cu limba slava (veche) grŭlo „git” sau, dupa parerea altora, cu cuvintele limba slava (veche) der. de la *glŭtŭ, conform slov. golt, cr. gut (› istr. gut).
Derivat din limba slava (veche) este si mai dificila decit cea din lat., totusi, a fost preferata de Miklosich, Lexicon, 130; Cihac, II, 117; Densusianu, Filologie, 447; Conev 89 si Scriban.
Este cuvint comun (ALR, I, 35), in Cris girt.
Conform: girlan.
Derivat gitar, substantiv neutru (curea la hamul calului de tractiune); gitos, adjectiv (cu gitul lung); gitui, verb (rar, a inghiti; a ineca, a sufoca, a stringe de git); gituitura, substantiv feminin (strimtare, parte mai ingusta); gituiala, substantiv feminin (gituitura); ingitui, verb (a stringe de git, a sugruma; a biigui); gitita, substantiv feminin 8gitlej, git).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.