Varianta definitie 1: GĂleatĂ, galeti, substantiv feminin
1. Vas de lemn, de metal etcetera de forma unui trunchi de con cu baza mare in partea superioara, cu toarta, folosit pentru transportul (si pastrarea) unor lichide, unor materiale granulare sau pulverulente etcetera; continutul acestui vas; caldare. ♢ Expresie A ploua (sau a turna) cu galeata = a ploua foarte tare, torential.
2. Veche masura de capacitate pentru lapte, cereale etcetera, a carei valoare a variat in timp, pe regiuni si pe substante; continutul acestei masuri.
3. Dijma in grane care se percepea in evul mediu, in tarile romane. – Limba Latina Galleta.
Varianta definitie 2: GĂleatĂ substantiv
1. caldare, (Bucovina si prin nordul Mold.) saflic, (Oltenia, Banat si Transilvania) vadra. (Bea apa din -.)
2. verifica cuvantul: ciutura. (Cu - se scoate apa din fantana.)
Varianta definitie 4: GĂleatĂ -eti f. 1) Vas (de lemn, de metal sau de material plastic) de forma tronconica si cu toarta mobila, folosit pentru a transporta sau a pastra apa si alte lichide; caldare. ♢ A ploua cu -eata a ploua foarte tare. 2) Vas din doage pentru muls laptele; donita. 3) Continutul unui asemenea vas. 4) inv.
Unitate de masura a capacitatii (pentru lichide si cereale). [G.-D. Galetii] /<lat. galleta
Varianta definitie 5: Galeata (galeti), substantiv feminin –
1. Vas de lemn, caldare. –
2. Vas, recipient. –
3. Veche masura de capacitate, pentru lapte (15,12 litri), brinza (6,3 kg) si cereale (80 litri). –
4. Dare la fisc, pe cereale, introdusa de Mihnea II, in
1585. –
5. (Argou) Buzunar. – Mr. galeata, megl. galeta.
Limba Latina gallĕta (Candrea, Rom., XXXI, 311; Densusianu, Filologie, 447; Candrea, Élements, 73; Puscariu 697; Candrea-Dens., 715; REW 3656; DAR; Battisti, III, 1752).
Conform: limba albaneza galetë, limba italiana galleta, verifica cuvantul: franceza jaloie.
Derivat din limba latina calathus (Philippide, Principii, 66) pare gresita.
Mag. galeta, ceh., slov. galeta (considerat de Cihac, II, 113, ca etimon al rom.), pol. gialeta, gieleta (care, dupa Miklosich, Wander., 22, ar proveni din rom.), par bazate pe limba latina med. galleta (Berneker 292); Candrea, Elemente, 401, la considera ca provin din rom.
Varianta definitie 6: Galeata, galeti substantiv feminin (intl.)
1. buzunar.
2. (tox.) instrument artizanal de filtrare a fumului, confectionat dintr-o jumatate de sticla de plastic de doi litri si o sticla de un litru.
3. (er.) vagin supradimensionat. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.