DexDefinitie.com

Definitie Găsi - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: GĂSi, gasesc, verb IV.
1. Tranzitiv A da de (sau peste) ceva sau cineva (din intamplare sau cautand anume); a descoperi, a afla. ♢ Expresie (Familiar) A-si gasi beleaua = a se afla intr-o situatie neplacuta, a avea necazuri. (Intranz.) Ți-ai gasit! = as! de unde! nici gand! A-si gasi (sau, reflexiv, a se gasi) sa... = a-i veni (pe neasteptate si intr-un moment nepotrivit) sa..., a se apuca sa... (Regional) A (-i) gasi (cuiva) dreptate = a (-i) face (cuiva) dreptate. ♢ (Loc. verb) A-si gasi mormantul (sau moartea) = a muri. ♦ Tranzitiv si reflexiv A intalni pe cineva sau a se intalni cu cineva. ♢ Expresie (Tranzitiv) A-si gasi omul (sau nasul, popa) = a da de cineva pe care nu-l poti insela sau birui, care te obliga sa te comporti cum se cuvine.
Sa te gasesc sanatos! formula de salut la despartire. ♦ A descoperi o noua metoda, un nou preparat, un nou aparat etcetera (in urma unor cercetari si studii prealabile).
2. Tranzitiv (Despre suferinte fizice sau despre moarte) A cuprinde, a surprinde (pe neasteptate) pe cineva. ♢ Expresie Ce te-a gasit (de...)? = (exprima reprosul) ce ai? ce ti s-a intamplat (de...)? ce te-a apucat?
3. Reflexiv A se afla undeva, a fi; a se afla intr-o anumita situatie, imprejurare etcetera; a se prezenta intr-un anumit fel.
4. Tranzitiv A fi de parere ca...; a socoti, a crede ca... – Conform: limba slava (veche) g a s i t i „a stinge”.
Varianta definitie 2: A gasi antonim: a pierde
Varianta definitie 3: A se gasi antonim: a lipsi
Varianta definitie 4: GĂSi verb verifica cuvantul: intalni, vedea.
Varianta definitie 5: GĂSi verb
1. a afla, a descoperi, (livresc) a depista, (astazi rar) a pricepe, (invechit si popular) a oblici, (popular si familiar) a dibaci, a dibui, (invechit) a ispiti, a izvodi. (A - infractorul.)
2. a surprinde. (Moartea l-a - in somn.)
3. verifica cuvantul: prinde.
4. verifica cuvantul: afla.
5. a se afla, a exista, a fi, (popular) a sta. (Se - acolo marfuri in mare cantitate.)
6. a se afla, a fi, a sta. (Plicul se - pe masa nedesfacut)
7. a se afla, a fi, a figura, a se numara. (Se - printre invitati.)
8. verifica cuvantul: pomeni.
9. verifica cuvantul: situa.
10. verifica cuvantul: sti.
11. verifica cuvantul: avea.
12. verifica cuvantul: considera.
13. verifica cuvantul: surprinde.
Varianta definitie 6: Gasi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural gasesc, imperfect 3 singular gasea; conj. prezent 3 singular si plural gaseasca
Varianta definitie 7: A SE GĂSi ma -esc intranzitiv 1) fam. (despre persoane) A trece prin acelasi loc, venind in intampinare si continuandu-si drumul in directii opuse; a se incrucisa; a se intalni. 2) A se afla in realitate; a exista; a fi. - la serviciu. /<sl. gasiti
Varianta definitie 8: A GĂSi -esc tranzitiv 1) (fiinte, lucruri etcetera) A scoate la iveala cautand sau din intamplare; a descoperi; a afla. - strada.
A-i - acasa. ♢ A-si - nasul (sau Popa) a da peste omul care poate sa-l puna la punct. A nu-si - locul a fi foarte ingrijorat. A-si - sa... a-i veni pe neasteptate sa...; a-l apuca sa... 2) A obtine in urma unui efort; a dobandi. - un apartament bun. 3) (despre suferinte fizice sau despre moarte) A cuprinde brusc; a lua pe neasteptate; a surprinde. 4) A socoti de cuviinta; a crede. El -este ca lucrarea poate fi publicata. 5) A descoperi prin munca creatoare; a inventa; a nascoci. - rezolvarea problemei. - un pretext. 6) A putea sa aiba la dispozitie. - timp. - o ocazie. 7) (fiinte, obiecte) A vedea intr-o anumita stare sau situatie. Am gasit usa incuiata.
L-am gasit dormind. /<sl. gasiti
Varianta definitie 9: Gasi (gasesc, gasit), verb –
1. A afla, a intilni.
2. A afla, a descoperi. –
3. A afla, a observa, a constata. –
4. A considera, a crede, a socoti. –
5. (Refl.) A se afla, a fi prezent. –
6. (Impers.) A avea o idee.
Sl. gasiti „a stinge” (DAR; Puscariu, Lr., 282).
Semantismul deosebit de ciudat, s-ar putea explica printr-un sens primitiv „a stinge suflind” sau „a sufla”, care ajunge astfel sa coincida cu afflare › afla.
Este de asemenea posibila o confuzie, din partea subiectului rom., intre limba slava (veche) gasiti „a stinge” si limba slava (veche) desiti, dositi „a afla”.
Evolutia semantica „a stinge” › „a potoli setea” › „a afla” (Skok, Dacor., IX, 217), nu pare probabila.
Nici der. din limba albaneza gjëig „aflu” (Cihac, II, 717), din limba sarba: gaziti „a trece prin vad” (Weigand, BA, III, 107) sau din gepidicul gasihts „actiunea de a zari” (Gamillscheg, Rom.
Germ., II, 252) nu par probabile.
Derivat gasitura, substantiv feminin (descoperire); gaselnita, substantiv feminin (inventie, nascocire stilistica), formatie artificiala moderna.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.