Varianta definitie 1: Haide interjectie
1. Exclamatie care exprima un indemn (la o actiune). ♢ (Cu ton de comanda, exprimand nerabdarea vorbitorului; adesea repetat) Haide, haide, vino mai repede! ♦ Exclamatie care exprima incercarea de a imbuna pe cineva.
2. (Cu functie de imperativ, corespunzand unor verbe de miscare) Vino! veniti! sa mergem! ♢ (Împrumutand desinente verbale de pers. 1 si 2 plural) Haidem la plimbare. ♢ (Adverbial, in compuse) Haide-hai, haida-hai, haide-ha = incet, anevoios. ♢ (Marcheaza inceputul unei actiuni) Lua toporul si haide la treaba.
3. (În expresie) Haida-de!, exclamatie prin care se respinge o parere sau se dezaproba o comportare; as! Haide-haide sau haide-hai, se spune cand mustram cu indulgenta pe cineva care nu ia in seama sfaturile sau avertismentele noastre. [Varianta: Haida, haid, aida, aide interjectie] – Din limba turca: Haydi, bulgara Haide, limba neogreaca: Aide.
Varianta definitie 4: Haide interj. (se foloseste pentru a exprima o porunca sau un indemn la actiune) Hai. ♢ - -hai incet; anevoios; cu greu. --- se spune cind incercam sa imbunam pe cineva. /<turc. haydi, bulgara haide
Varianta definitie 5: Haide interjectie – Vino, mai repede! (serveste pentru a indemna sau incita). – Varianta hai, ai(de), (h)aidem, (h)aideti, haida(-ha).
Mr. hai, megl. hai.
Limba Turca: hayde (Miklosich, Fremdw., 91; Röesler 606; Meyer 144; Ronzevalle 172; Berneker 381), conform limba neogreaca: ἄïντε, limba albaneza hai(de), bulgara, limba sarba: hajde, limba rusa ajda.
Interpretat ca un imperativ, a primit un inceput de conjugare in varianta haidem, haideti; aceste forme, proprii conjugarii rom., sint reproduse in varianta bulgara hajdete, limba sarba: hajdemo, hajdete.
Varianta hai s-a confundat cu varianta lui ha; de la haide provine si hait(i), interjectie (exprima surpriza).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "h" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.