Varianta definitie 3: Haiduc/eascĂ f. art. 1) Dans popular executat intr-un tempo vioi de barbati ce se tin de bate. 2) Melodie dupa care se executa acest dans. /haiduc + sufix -easca
Varianta definitie 4: HaidÚc -Ci m. (in trecut) 1) Țaran razvratit care se retragea in padure, jefuia pe bogati si ajuta pe saraci. 2) Pedestras angajat cu plata intr-o armata straina. /<bulg., limba sarba: hajduk, ung. hajdu
Varianta definitie 5: Haiduc (haiduci), substantiv masculin –
1. Soldat de infanterie din armata ungara. –
2. (Trans.) Paznic, vardist. –
3. Om in afara legii care se ocupa cu jaful, mai cu seama ca protest impotriva dominatiei straine sau a nedreptatii sociale, indeosebi in perioada de la sfirsitul secolul XVIII si inceputul secolul urmator.
Mag. hajdu, plural hajduk (Cihac, II, 503), de unde si limba turca: haydud „muncitor ungur”.
Poate sa fi intrat in rom. prin limba turca: (Lokotsch 781; Ronzevalle 82) sau limba slava (veche) (Miklosich, Slaw.
Elem., 51; DAR; dar. conform Berneker), conform bulgara, limba sarba: hajduk „tilhar”, limba albaneza hajdut (din limba turca:), limba rusa gaiduk. – Derivat haiducesc, adjectiv (de haiduc); haiduceste, adverb (ca haiducii); haiducie, substantiv feminin (viata sau indeletnicire de haiduc); haiducime, substantiv feminin (ceata de haiduci); haiduci, verb (a duce viata de haiduc).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "h" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.