Varianta definitie 1: IEȘi, ies, verb IV.
Intranzitiv
1. A parasi un loc, o incapere, un spatiu inchis, limitat, plecand afara; a trece din interior in exterior. ♢ Expresie A iesi afara = a defeca (2).
A-i iesi (cuiva) inainte sau a iesi in calea cuiva = a intampina pe cineva. ♦ A se duce, a pleca de acasa.
2. A se ivi, a aparea, a se face vazut sau auzit. ♢ Expresie A iesi in relief = A) a fi mai in afara decat cele din jur, a fi proeminent; B) a se remarca, a se releva.
A-i iesi (cuiva) ochii din cap (sau sufletul), se zice cand cineva depune un efort extrem de mare. ♦ (Despre semanaturi) A rasari, a creste. ♦ A se naste din..., a-si trage originea; a proveni.
3. A parasi o pozitie, o situatie, o stare; a se desprinde, a se elibera. ♢ Expresie A-si iesi din sarite (sau din fire, din rabdari, din pepeni, din tatani, din balamale) = a se enerva foarte tare, a se mania. ♦ A se abate de la o hotarare, de la o decizie etcetera; a incalca, a nu respecta.
4. A ajunge, a izbuti, a reusi (intr-un anumit fel).
A iesit primul. ♢ Locutiune verb A iesi biruitor (sau invingator) = a birui, a invinge. ♢ Expresie A-i iesi (cuiva ceva) dupa plac = a-i reusi (ceva cuiva) asa cum a dorit.
Cum o iesi, (numai) sa iasa, exprima indiferenta sau resemnarea fata de un rezultat (nefavorabil) asteptat. ♦ A promova, a avansa, a ajunge.
A iesit ofiter.
5. A rezulta de pe urma unui efort, a unei activitati etcetera; a obtine un castig material. ♦ (Despre calcule, socoteli) A da rezultat (bun), a se incheia cu o concluzie.
6. A se decolora; a se spalaci. – Limba Latina Exire.
Varianta definitie 2: A iesi antonim: a intra, a vari
Varianta definitie 3: IEȘi verb
1. a merge, (invechit si popular) a purcede. (Sa - putin in gradina.)
2. a se elibera, a se libera, a scapa. (A - din inchisoare.)
3. a ajunge, a da. (Drumul - in sat.)
4. verifica cuvantul: germina.
5. verifica cuvantul: aparea.
6. a-i aparea, a-i da. (Copacului ii - frunzele.)
7. verifica cuvantul: tasni.
8. a se naste, a proveni. (Ce - din pisica soareci mananca.)
9. verifica cuvantul: defeca.
10. verifica cuvantul: urina.
11. a ajunge, a deveni. (A - doctor.)
12. verifica cuvantul: aparea.
13. verifica cuvantul: decolora.
14. a se ispravi, a se sfarsi, a se termina. (Cum o -, sa iasa.)
Varianta definitie 5: Iesi verb (silabe ie-), indicativ prezent 1 singular si 3 plural ies, 3 singular iese, imperfect 3 singular iesea; conjunctie: prezent 3 singular si plural iasa
Varianta definitie 6: A IEȘi ies intranzitiv 1) (in opozitie cu A intra) A trece din interior in exterior; a pleca afara; a parasi un spatiu sau un mediu (inchis). - din cladire. - din padure.
Ies la plimbare. ♢ - cuiva inainte a intampina pe cineva. 2) A ajunge undeva. - la marginea soselei. - primul la finis. ♢ - la liman verifica cuvantul: Liman. 3) A-si face aparitia; a se lasa vazut; a deveni vizibil. Soarele iesi de dupa nori. ♢ - la lumina (sau La iveala) a deveni cunoscut. - la suprafata a) a deveni vizibil; a aparea; b) a deveni cunoscut. - de sub tipar a fi editat; a aparea pe calea tiparului. A nu-i - din cap (ceva) a fi urmarit in permanenta (de un gand, de o idee); a fi obsedat. A-i - vorbe rele (cuiva) a fi vorbit de rau. 4) A trece de anumite limite. Apa a iesit din maluri.
Aluatul a iesit din forma. 5) A-si face aparitia prin crestere. GraUl iese.
Copilului i-au iesit dintii. 6) A se trage dintr-un neam oarecare; a fi de o anumita origine; a-si avea obarsia; a proveni; a cobori; a deriva. - dintr-o familie de tarani. ♢ - din comun a fi neobisnuit. 7) A inceta de a mai fi intr-o stare, pozitie sau functie. - din directorie. - din criza. ♢ A-si - din sarite (sau din fire, din rabdari, din tatani) a-si pierde calmul; a se enerva. - din joc a) a inceta sa mai participe la un joc; b) a nu mai fi partas la o actiune. - basma curata a scapa cu bine dintr-o situatie dificila. A-si - din minti a) a-si pierde calmul; b) a innebuni. 8) A rezulta in urma unui efort; a da rezultatul scontat. Scenariul ii iese. ♢ A-i - cuiva ceva dupa plac a-i reusi cuiva ceva. Cum va iesi cum va fi. - din mana cuiva a fi realizat de cineva. A-i - pe nas verifica cuvantul: Nas. 9) (despre calcule, probleme etcetera) A fi rezolvat corect; a da rezultatul cerut. 10) A-si pierde culoarea initiala (la spalat, la soare); a se decolora; a se sterge; a se spalaci. Rochia a iesit in apa. /<lat. exire
Varianta definitie 7: Iesi (ies, iesit), verb –
1. A parasi un loc plecind afara. –
2. A pleca de acasa, a se duce. –
3. A parasi o pozitie, o situatie dificila. –
4. A se elibera, a scapa. –
5. A se distinge, a se evidentia. –
6. A defeca. –
7. A aparea, a se ivi, a se manifesta. –
8. A se naste, a rasari, a creste. –
9. A proveni, a rezulta. –
10. A se publica, a se face cunoscut. –
11. A parasi, a abandona, a pune capat. –
12. A avea o izbucnire neasteptata. –
13. A intrece masura, a depasi limitele. –
14. (Despre pete) A se sterge, a disparea. –
15. A ajunge la un rezultat, a obtine, a cistiga ceva. –
16. A se intimpla, a avea loc, a se produce. –
17. A manifesta anumite calitati. –
18. A juca la un joc de carti cind vine rindul cuiva. –
19. A interveni cu o declaratie. –
20. La unele jocuri, a cistiga. – Varianta (invechit) esi.
Mr. es, isii, isita; megl. ies.
Limba Latina exῑre (Diez, I, 164; Puscariu 770; Candrea-Dens., 815; REW 3018; DAR), conform limba italiana escire (calabr. ssi, escere), prov., verifica cuvantul: franceza eissir, cat., verifica cuvantul: sp. exir. – Derivat iesire, substantiv feminin (actiunea de a iesi si rezultatul ei; incetare; parasire; rezultat); iesitura, substantiv feminin (parte iesita in afara, proeminenta); iesitoare, substantiv feminin (invechit, iesire, poarta; privata).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.