DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Ieși

1 * Cuvantul cu diacritice: ieșí
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: IEȘI, ies, verb IV. Intranzitiv 1. A părăsi un loc, o încăpere, un spațiu închis, limitat, plecând afară; a trece din interior în exterior. ♢ Expresie A ieși afară = a defeca (2). A-i ieși (cuiva) înainte sau a ieși în calea cuiva = a întâmpina pe cineva. ♦ A se duce, a pleca de acasă. 2. A se ivi, a apărea, a se face văzut sau auzit. ♢ Expresie A ieși în relief = a) a fi mai în afară decât cele din jur, a fi proeminent; b) a se remarca, a se releva. A-i ieși (cuiva) ochii din cap (sau sufletul), se zice când cineva depune un efort extrem de mare. ♦ (Despre semănături) A răsări, a crește. ♦ A se naște din..., a-și trage originea; a proveni. 3. A părăsi o poziție, o situație, o stare; a se desprinde, a se elibera. ♢ Expresie A-și ieși din sărite (sau din fire, din răbdări, din pepeni, din țâțâni, din balamale) = a se enerva foarte tare, a se mânia. ♦ A se abate de la o hotărâre, de la o decizie etcetera; a încălca, a nu respecta. 4. A ajunge, a izbuti, a reuși (într-un anumit fel). A ieșit primul. ♢ Locutiune verb A ieși biruitor (sau învingător) = a birui, a învinge. ♢ Expresie A-i ieși (cuiva ceva) după plac = a-i reuși (ceva cuiva) așa cum a dorit. Cum o ieși, (numai) să iasă, exprimă indiferența sau resemnarea față de un rezultat (nefavorabil) așteptat. ♦ A promova, a avansa, a ajunge. A ieșit ofițer. 5. A rezulta de pe urma unui efort, a unei activități etcetera; a obține un câștig material. ♦ (Despre calcule, socoteli) A da rezultat (bun), a se încheia cu o concluzie. 6. A se decolora; a se spălăci. – Limba Latina exire.


2 * Cuvantul cu diacritice: a ieși
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: A ieși antonim: a intra, a vârî


3 * Cuvantul cu diacritice: ieșí
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: IEȘI verb 1. a merge, (învechit și popular) a purcede. (Să - puțin în grădină.) 2. a se elibera, a se libera, a scăpa. (A - din închisoare.) 3. a ajunge, a da. (Drumul - în sat.) 4. verifica cuvantul: germina. 5. verifica cuvantul: apărea. 6. a-i apărea, a-i da. (Copacului îi - frunzele.) 7. verifica cuvantul: țâșni. 8. a se naște, a proveni. (Ce - din pisică șoareci mănâncă.) 9. verifica cuvantul: defeca. 10. verifica cuvantul: urina. 11. a ajunge, a deveni. (A - doctor.) 12. verifica cuvantul: apărea. 13. verifica cuvantul: decolora. 14. a se isprăvi, a se sfârși, a se termina. (Cum o -, să iasă.)


4 * Cuvantul cu diacritice: ieși
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: IEȘI interjectie afară, marș, pleacă


5 * Cuvantul cu diacritice: ieșí
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: ieși verb (silabe ie-), indicativ prezent 1 singular și 3 plural ies, 3 singular iese, imperfect 3 singular ieșea; conjunctie: prezent 3 singular și plural iasă


6 * Cuvantul cu diacritice: a ieșí ies
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: A IEȘI ies intranzitiv 1) (în opoziție cu a intra) A trece din interior în exterior; a pleca afară; a părăsi un spațiu sau un mediu (închis). - din clădire. - din pădure. Ies la plimbare.- cuiva înainte a întâmpina pe cineva. 2) A ajunge undeva. - la marginea șoselei. - primul la finiș. ♢ - la liman verifica cuvantul: LIMAN. 3) A-și face apariția; a se lăsa văzut; a deveni vizibil. Soarele ieși de după nori.- la lumină (sau la iveală) a deveni cunoscut. - la suprafață a) a deveni vizibil; a apărea; b) a deveni cunoscut. - de sub tipar a fi editat; a apărea pe calea tiparului. A nu-i - din cap (ceva) a fi urmărit în permanență (de un gând, de o idee); a fi obsedat. A-i - vorbe rele (cuiva) a fi vorbit de rău. 4) A trece de anumite limite. Apa a ieșit din maluri. Aluatul a ieșit din formă. 5) A-și face apariția prin creștere. Grâul iese. Copilului i-au iesit dintii. 6) A se trage dintr-un neam oarecare; a fi de o anumită origine; a-și avea obârșia; a proveni; a coborî; a deriva. - dintr-o familie de țărani.- din comun a fi neobișnuit. 7) A înceta de a mai fi într-o stare, poziție sau funcție. - din directorie. - din criză.A-și - din sărite (sau din fire, din răbdări, din țâțâni) a-și pierde calmul; a se enerva. - din joc a) a înceta să mai participe la un joc; b) a nu mai fi părtaș la o acțiune. - basma curată a scăpa cu bine dintr-o situație dificilă. A-și - din minți a) a-și pierde calmul; b) a înnebuni. 8) A rezulta în urma unui efort; a da rezultatul scontat. Scenariul îi iese.A-i - cuiva ceva după plac a-i reuși cuiva ceva. Cum va ieși cum va fi. - din mâna cuiva a fi realizat de cineva. A-i - pe nas verifica cuvantul: NAS. 9) (despre calcule, probleme etcetera) A fi rezolvat corect; a da rezultatul cerut. 10) A-și pierde culoarea inițială (la spălat, la soare); a se decolora; a se șterge; a se spălăci. Rochia a ieșit în apă. limba latina exire


7 * Cuvantul cu diacritice: ieșí iés ieșít
Cuvantul fara diacritice: iesi

Definitie: ieși (ies, ieșit), verb – 1. A părăsi un loc plecînd afară. – 2. A pleca de acasă, a se duce. – 3. A părăsi o poziție, o situație dificilă. – 4. A se elibera, a scăpa. – 5. A se distinge, a se evidenția. – 6. A defeca. – 7. A apărea, a se ivi, a se manifesta. – 8. A se naște, a răsări, a crește. – 9. A proveni, a rezulta. – 10. A se publica, a se face cunoscut. – 11. A părăsi, a abandona, a pune capăt. – 12. A avea o izbucnire neașteptată. – 13. A întrece măsura, a depăși limitele. – 14. (Despre pete) A se șterge, a dispărea. – 15. A ajunge la un rezultat, a obține, a cîștiga ceva. – 16. A se întîmpla, a avea loc, a se produce. – 17. A manifesta anumite calități. – 18. A juca la un joc de cărți cînd vine rîndul cuiva. – 19. A interveni cu o declarație. – 20. La unele jocuri, a cîștiga. – Varianta (învechit) eși. Mr. es, ișii, ișită; megl. ies. Limba Latina exῑre (Diez, I, 164; Pușcariu 770; Candrea-Dens., 815; REW 3018; DAR), conform limba italiana escire (calabr. ssi, escere), prov., verifica cuvantul: franceza eissir, cat., verifica cuvantul: sp. exir. – Derivat ieșire, substantiv feminin (acțiunea de a ieși și rezultatul ei; încetare; părăsire; rezultat); ieșitură, substantiv feminin (parte ieșită în afară, proeminență); ieșitoare, substantiv feminin (învechit, ieșire, poartă; privată).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.