DexDefinitie.com

Definitie Imperativ -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Imperativ, -Ă, imperativi, -e, adjectiv , substantiv neutru
1. Adjectiv Care ordona; poruncitor. ♢ Mod imperativ (si substantivat, n.) = mod verbal personal prin care se exprima un ordin, o interdictie, un sfat, un indemn, o rugaminte etcetera a subiectului.
Propozitie imperativa = propozitie care exprima un ordin, un indemn, o rugaminte etcetera
2. Substantiv neutru: Necesitate categorica si neconditionata; obligatie. ♢ Imperativ categoric = principiu (enuntat de Kant) dupa care obligatia morala are un caracter absolut, neconditionat, spre deosebire de cerintele conditionate ale vietii cotidiene. – Din franceza Imperatif, limba latina Imperativus.
Varianta definitie 2: Imperativ, -Ă I. adjectiv
1. care exprima un ordin; poruncitor. o mod - (si substantiv neutru) = mod verbal care exprima o porunca, un indemn, etcetera; propozitie -a (si substantiv feminin) = propozitie care cuprinde un asemenea mod.
2. care se impune ca o necesitate absoluta.
II. substantiv neutru
1. necesitate categorica ce se impune neconditionat; obligatie.
2. - categoric = (la Kant) principiu aprioric al „ratiunii practice” care fixa, in constiinta umana, norme morale universal valabile si vesnice. (< limba latina imperativus, franceza imperatif)
Varianta definitie 3: Imperativ adjectiv , substantiv
1. adjectiv verifica cuvantul: autoritar.
2. adjectiv , substantiv (GRAM.) (invechit) poruncitor. (Modul -.)
3. adjectiv verifica cuvantul: imperios.
4. substantiv verifica cuvantul: cerinta.
Varianta definitie 4: Imperativ adjectiv m., plural imperativi; f. singular imperativa, plural imperative
Varianta definitie 5: Imperativ substantiv neutru, plural imperative
Varianta definitie 6: Imperativ2 -e n.
Necesitate categorica si neconditionata; problema de stringenta actualitate. /<fr. imperatif, limba latina imperativus
Varianta definitie 7: Imperativ1 -a (-i, -e) Care exprima sau impune un ordin; poruncitor. ♢ Modul - mod personal al verbului, prin care se exprima un ordin, un indemn, o rugaminte. /<fr. imperatif, limba latina imperativus
Varianta definitie 8: Imperativ, -Ă adjectiv Care ordona; poruncitor. ♢ (Gram.) Mod imperativ (si substantiv neutru) = mod verbal care exprima o porunca, un indemn, un sfat, o rugaminte etcetera; propozitie imperativa (si substantiv feminin) = propozitie care cuprinde un asemenea mod. substantiv neutru Necesitate categorica si care se impune neconditionat; obligatie. ♢ (În filozofia lui Kant) Imperativ categoric = principiu aprioric al „ratiunii practice” care fixa in constiinta umana norme morale universal valabile si vesnice. [Plural -vi, -ve. / < limba latina imperativus, conform franceza imperatif].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "v"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.