Varianta definitie 1: Iscodi, iscodesc, verb IV.
Tranzitiv
1. A cerceta ceva sau pe cineva cu de-amanuntul (si in ascuns) pentru a afla un secret, adevarul etcetera; a spiona. ♢ Reflexiv recipr.
Se iscodeau cu privirea.
2. A pune cuiva intrebari insistente pentru a se informa, pentru a afla un secret etcetera
3. A nascoci, a inventa un lucru; a scorni, a plasmui. – Din limba slava (veche) Ischoditi.
Varianta definitie 2: Iscodi verb
1. verifica cuvantul: spiona.
2. verifica cuvantul: scruta.
3. (Transilvania, Banat si Bucovina) a stirici, (figurativ) a descoase. (Îl - ca sa afle ceva de la el.)
Varianta definitie 4: Iscodi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural iscodesc, imperfect 3 singular iscodea; conjunctie: prezent 3 singular si plural iscodeasca
Varianta definitie 5: A iscodi -esc tranzitiv 1) (persoane, lucruri) A urmari pe ascuns cu scopul de a culege informatii in interesul cuiva; a spiona. 2) (persoane) A intreba cu insistenta, recurgand la diverse viclesuguri, pentru a afla un secret; a ispiti. 3) A examina in mod insistent cu privirea. 4) A patrunde cu mintea in esenta lucrurilor. 5) A crea in imaginatie; a izvodi; a ticlui; a nascoci; a inventa; a inchipui; a fabrica. /<sl. ischoditi
Varianta definitie 6: Iscodi (-desc, -it), verb –
1. A cerceta, a investiga, a examina. –
2. A Întreba, a chestiona. –
3. A spiona. –
4. A descoperi, a afla, a nascoci.
Sl. ischoditi „a iesi” (DAR), cu sensul limba slava (veche) sŭchoditi „a explora, a spiona” (Cihac, II, 150; Iordan, Dift., 206; Scriban; Candrea).
Totusi fonetismul nu pare clar.
Este posibil sa fi avut loc o incrucisare cu radicalul limba slava (veche) iskŭ „cercetare, reclamatie”. – Derivat iscoada, substantiv feminin (spion; cuvant invechit, cercetare, cautare; pinda; nascocire); iscodeala, substantiv feminin, (cautare; spionare; nascocire); iscoditor, adjectiv (explorator; curios; cercetator); iscodnic, substantiv masculin (spion), cuvant invechit, din limba slava (veche) ischodĭnikŭ; iscodaci, adjectiv (cercetator), cuvant invechit Conform: ishod, substantiv neutru (invechit, Exod), din limba slava (veche) ischodŭ (secolul XVI).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.