DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Izbi

1 * Cuvantul cu diacritice: izbí
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: IZBI, izbesc, verb IV. 1. Tranzitiv și reflexiv A (se) lovi cu putere (de ceva, de cineva sau cu ceva); a (se) repezi cu violență; a (se) trânti. ♦ Tranzitiv și reflexiv A (se) arunca cu putere; a (se) azvârli. 2. Tranzitiv (Despre lumină) A cădea cu putere, a lovi drept în față, în ochi. 3. Tranzitiv A ataca. 4. Tranzitiv Figurativ A impresiona puternic pe cineva; a surprinde, a frapa, a bate la ochi. – Din limba slava (veche) izbiti.


2 * Cuvantul cu diacritice: izbí
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: IZBI verb verifica cuvantul: contraria, frapa, surprinde, șoca, vexa.


3 * Cuvantul cu diacritice: izbí
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: IZBI verb 1. a da, a lovi, a trage, (popular) a păli. (A - cu toporul în lemn.) 2. verifica cuvantul: lovi. 3. verifica cuvantul: plesni. 4. verifica cuvantul: trânti. 5. a repezi, a trânti. (A - ușa de perete.) 6. a bate, a lovi, (rar) a zupăi, (Transilvania) a șupi. (- în ușă cu piciorul.) 7. a (se) bate, a (se) lovi. (Se - de toți pereții; ploaia - în acoperiș.) 8. verifica cuvantul: ciocni. 9. a se lovi, (învechit și reg.) a se clăti. (Apa se - de stânci.) 10. verifica cuvantul: îmbrânci. 11. a (se) trânti, (popular și familiar) a (se) bufni, a (se) buși. (L-a - cu pumnul.) 12. a ajunge, a atinge, a lovi, a nimeri, a ochi, a pocni, (popular) a păli, a picni, (regional) a tâlni, (Transilvania) a tălăli. (Glonțul - iepurele.) 13. verifica cuvantul: ataca. 14. verifica cuvantul: zvârli.


4 * Cuvantul cu diacritice: izbí
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: izbi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural izbesc, imperfect 3 singular izbea; conjunctie: prezent 3 singular și plural izbească


5 * Cuvantul cu diacritice: a se izbí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: A SE IZBI mă -esc intranzitiv 1) (despre ființe) A se lovi cu putere. 2) (despre persoane) A se arunca cu lăcomie sau cu violență; a se năpusti; a năvăli; a se repezi; a tăbărî; a năpădi. limba slava (veche) izbiti


6 * Cuvantul cu diacritice: a izbí -ésc
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: A IZBI -esc tranzitiv 1) (persoane, obiecte) A face să se izbească. 2) (despre becuri, lumină etcetera) A bate drept în ochi. 3) (inamicul) A lovi pornind un atac; a ataca. 4) (persoane) A impresiona puternic. limba slava (veche) izbiti


7 * Cuvantul cu diacritice: izbí izbésc izbít
Cuvantul fara diacritice: izbi

Definitie: izbi (izbesc, izbit), verb – 1. A lovi cu putere. – 2. A ciocni, a se repezi cu violență. – 3. A cădea, a se proiecta. – 4. A arunca, a lansa. – 5. A ataca, a asalta. – 6. A atrage atenția. – 7. (Refl.) A se lovi puternic de ceva, a se poticni de un obstacol. – 8. (Refl.) A semăna cu cineva. Sl. izbiti (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Cihac, II, 153; Tiktin; DAR), dar cu schimbare semantică, deoarece în limba slava (veche) izbiti (der. de la biti „a lovi”) înseamnă „a omorî în bătaie”. Probabil semantismul este cel din sŭbiti „a lovi”, conform aceeași confuzie semantică în iscodi și posibil în isprăvi. Conform: Șeineanu, Semasiol., 224. Derivat izbă, substantiv feminin (Bucovina, Mold., izbitură, lovitură), postverbal; izbitură, substantiv feminin (lovitură, ciocnire); izbeliște, substantiv feminin (loc sau poziție expusă, la voia întîmplării).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.