Varianta definitie 1: Lac substantiv neutru
1. solutie pe baza de oxid de aluminiu gelatinos, cu un colorant, folosita in pictura.
2. suc rasinos al unor arbori din Extremul Orient, din care se prepara o solutie pentru lustruit mobile.
3. lichid cu care se acopera unele corpuri pentru a le feri de umezeala, de rugina etcetera (< limba germana Lack)
Varianta definitie 2: Lac1, lacuri, substantiv neutru Întindere mai mare de apa statatoare, inchisa intre maluri, uneori cu scurgere la mare sau la un rau. ♢ Lac de acumulare = lac (artificial) situat in amonte de o hidrocentrala, care constituie rezerva de apa necesara producerii energiei. ♢ Expresie A sari (sau a cadea, a da etcetera) din lac in put = a da de un rau mai mare, incercand sa scape de un alt rau. ♦ Figurativ Cantitate mare de apa sau de alt lichid. – Limba Latina Lacus.
Varianta definitie 3: Lac2, lacuri, substantiv neutru
1. Preparat lichid obtinut prin dizolvarea intr-un solvent volatil a unor rasini, uleiuri sau a altor substante si care, intins pe suprafata unui obiect, formeaza in urma evaporarii solventului o pojghita solida, dura, care fereste obiectul de influenta aerului si a umezelii, dandu-i totodata un aspect placut.
2. Piele (sau imitatie de piele) cu fata neteda, lucioasa, acoperita cu un strat de lac2 (1). – Din limba germana Lack.
Varianta definitie 9: Lac2 -uri n. 1) Solutie a unor rasini sau uleiuri cu care se unge suprafata unui obiect pentru a-i da luciu sau pentru a-l feri de contactul daunator cu aerul sau cu umezeala. 2) Piele sau imitatie de piele cu fata neteda si lucioasa. /<germ.
Lack, franceza laque
Varianta definitie 10: Lac1 -uri n. 1) Apa statatoare de mare intindere, cu sau fara scurgere. 2) figurat Cantitate mare de apa sau de alt lichid. /<lat. lacus
Varianta definitie 11: Lac substantiv neutru Solutie de baza de oxid de aluminiu gelatinos, amestecata uneori cu un colorant, folosita in pictura. ♦ Suc rasinos al unor arbori din Extremul Orient, din care se prepara o solutie pentru lustruit mobile. ♦ Lichid cu care se acopera unele corpuri pentru a le feri de umezeala, de rugina etcetera [Conform: franceza laque, limba germana Lack, limba latina lacca < pers. lakk – culoare rosie < hind. lakh].
Varianta definitie 12: Lac (lacuri), substantiv neutru – Apa statatoare. – Mr., megl. lac, istr. lǫc Limba Latina lacus (Puscariu 630; Candrea-Dens., 937; REW 4836; DAR), conform limba italiana, sp., port. lago, prov., franceza lac.
Din rom. pare sa provina mag. lak (Edelspacher 18). – Derivat lacarie, substantiv feminin; lacos, adjectiv ; lacoviste, substantiv feminin, cu sufix -iste (dupa Skok, 71 si DAR, din bulgara, limba sarba: lokva „baltoaca”).
Varianta definitie 13: Lac (lacuri), substantiv neutru – Vopsea, glazura, etcetera Franceza laque sau limba germana Lack. – Derivat lacui, verb; lacuitor, substantiv masculin; lachirui, verb (invechit, a da cu lac), din limba germana lakieren (Borcea 195).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.