Varianta definitie 1: Lat, -Ă, (1) lati, -te, adjectiv (2) laturi, substantiv neutru
1. Adjectiv Care are o latime (relativ) mare. ♢ Locutiune adjectiv Lat in spate (sau in spete) = bine legat, voinic, ♢ Expresie A spune vorbe mari si late = a spune vorbe pompoase, dar fara continut. (Familiar) A fi lata (rau sau de tot), se spune pentru a arata ca o situatie a luat proportii grave, ingrijoratoare. (Familiar) A o face lata (rau sau de tot) = A) a petrece strasnic, a face un mare chef; B) a face (fara voie) o pozna, o gafa, o prostie. ♦ (Familiar) Întins la pamant (fara simtire sau mort). ♢ Expresie A lasa (pe cineva) lat = A) a bate (pe cineva) foarte tare (lasandu-l in nesimtire); B) a uimi, a impresiona puternic (pe cineva).
2. Substantiv neutru: Partea lata (1) a unui obiect; latime. ♢ Un lat de palma (sau de mana) = masura populara de lungime, egala cu latimea unei palme obisnuite cu degetele lipite. ♢ Locutiune adverb De-a latul = in curmezis. – Limba Latina Latus.
Varianta definitie 2: Lat antonim: ingust, stramt
Varianta definitie 3: Lat substantiv verifica cuvantul: paduche.
Varianta definitie 4: Lat adjectiv , substantiv
1. adjectiv larg, mare. (Palarie cu boruri -.)
2. substantiv verifica cuvantul: latime.
Varianta definitie 5: Lat adjectiv m., plural lati; f. singular lata, plural late
Varianta definitie 6: Lat (foaie de panza) substantiv masculin, plural lati
Varianta definitie 7: Lat (latime) substantiv neutru, plural laturi
Varianta definitie 8: Lat lata (lati, late) 1) Care are o intindere mare pe transversala; extins in latime. Panza -a.
Frunte -a. ♢ - in spate (sau In spete) bine dezvoltat fiziceste. A o face lata a) a trage un chef strasnic; b) a face inconstient o boroboata. 2) fam.
Care este in stare de nesimtire; intins fara miscare. ♢ A ramane (sau A cadea) - a cadea fara simtire la pamant. A lasa pe cineva - a bate (pe cineva), lasandu-l in nemiscare. A fi - de foame a fi istovit de foame; a fi foarte flamand. /<lat. latus
Varianta definitie 9: Lat (lata), adjectiv –
1. Larg, spatios. –
2. Amplu, intins. –
3. Plan, plat. –
4. (Argou) Grav, serios (mai ales in expresia e lata „treaba-i serioasa”). –
5. Emfatic, bombastic, umflat. –
6. (Adv.) Ca o piatra, ca o greutate moarta. –
7. (Substantiv neutru:) Latime. –
8. (Substantiv neutru:) Partea plana a unui obiect. –
9. (Substantiv neutru:) Latimea sabiei. –
10. (S.m.) Latimea unei tesaturi. –
11. (S.m.) Plastron de camasa, piept. –
12. (S.m., Arg.) Orez.
Limba Latina latus (Puscariu 964; Candrea-Dens., 955; REW 4935; DAR), conform limba italiana lato, prov. lat, sp. lado, cu uz substantiv (conform totusi Dante, I, XIII, 13; ali hanno late; verifica cuvantul: sard. lata „latime” (Atzori 212); bearn., limba latina „larg”).
E sinonim si concurent cu larg.
Pentru sensul 11, care se foloseste mai ales la plural, Bogrea, Dacor., IV, 826 si DAR pornesc de la limba germana Latz „corset, piept”; dar e evident ca-i vorba de o aplicare speciala a sensului 10, conform franceza largeur, sp. ancho, ca termeni de croitorie.
Pentru semantismul de sub 12, conform sp. ladilla.
Derivat latii (var.
Banat latińu), adjectiv (turtit, plat); lataret, adjectiv (turtit, plan; bilbiit); lataret, substantiv masculin (varietate de scrumbie, Scomber pelamys); latareata, substantiv feminin (Trans., masura de un sfert de litru); latita, substantiv feminin (planta nedeterminata, cu frunze late); lateata, substantiv feminin (varietate de sobolani de cimp, Myoxus glis); lates, adjectiv (cu coarne desfacute); lataus, substantiv masculin (nimfa tintarului, Culex pipiens); latete, substantiv neutru (Banat, scindura); latis, adverb (oblic, in sensul latimii); lating, adjectiv (rar, interminabil, fara sfirsit), cu un sufix neuzual, conform nating; lati, verb (a largi; a turti, a netezi; reflexiv, a se extinde, a se propaga, a se raspindi), de la lat, dar conform limba latina latesco (Puscariu 48; Candrea-Dens., 956); latie, substantiv feminin (invechit, extensiune); latime, substantiv feminin Conform: latura.
În compusele bucalat, codalat, -lat nu este adjectiv (conform Spitzer, Dacor., V, 332 si REW 4934), ci sufix -at cu infix expresiv.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.