Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Lat -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: lat -ă
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: LAT, -Ă, (1) lați, -te, adjectiv (2) laturi, substantiv neutru 1. Adjectiv Care are o lățime (relativ) mare. ♢ Locutiune adjectiv Lat în spate (sau în spete) = bine legat, voinic, ♢ Expresie A spune vorbe mari și late = a spune vorbe pompoase, dar fără conținut. (Familiar) A fi lată (rău sau de tot), se spune pentru a arăta că o situație a luat proporții grave, îngrijorătoare. (Familiar) A o face lată (rău sau de tot) = a) a petrece strașnic, a face un mare chef; b) a face (fără voie) o poznă, o gafă, o prostie. ♦ (Familiar) Întins la pământ (fără simțire sau mort). ♢ Expresie A lăsa (pe cineva) lat = a) a bate (pe cineva) foarte tare (lăsându-l în nesimțire); b) a uimi, a impresiona puternic (pe cineva). 2. Substantiv neutru: Partea lată (1) a unui obiect; lățime. ♢ Un lat de palmă (sau de mână) = măsură populară de lungime, egală cu lățimea unei palme obișnuite cu degetele lipite. ♢ Locutiune adverb De-a latul = în curmeziș. – Limba Latina latus.
2 * Cuvantul cu diacritice: lat
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: Lat antonim: îngust, strâmt
3 * Cuvantul cu diacritice: lat
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: LAT substantiv verifica cuvantul: păduche.
4 * Cuvantul cu diacritice: lat
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: LAT adjectiv , substantiv 1. adjectiv larg, mare. (Pălărie cu boruri -.)2. substantiv verifica cuvantul: lățime.
5 * Cuvantul cu diacritice: lat
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: lat adjectiv m., plural lați; f. singular lată, plural late
6 * Cuvantul cu diacritice: lat
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: lat (foaie de pânză) substantiv masculin, plural lați
7 * Cuvantul cu diacritice: lat
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: lat (lățime) substantiv neutru, plural laturi
8 * Cuvantul cu diacritice: lat látă lați láte
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: LAT lată (lați, late) 1) Care are o întindere mare pe transversală; extins în lățime. Pânză -ă. Frunte -ă. ♢ - în spate (sauîn spete) bine dezvoltat fizicește. A o face lată a) a trage un chef strașnic; b) a face inconștient o boroboață. 2) fam. Care este în stare de nesimțire; întins fără mișcare. ♢ A rămâne (saua cădea) - a cădea fără simțire la pământ. A lăsa pe cineva - a bate (pe cineva), lăsându-l în nemișcare. A fi - de foame a fi istovit de foame; a fi foarte flămând. limba latina latus
9 * Cuvantul cu diacritice: lat látă
Cuvantul fara diacritice: lat
Definitie: lat (lată), adjectiv – 1. Larg, spațios. – 2. Amplu, întins. – 3. Plan, plat. – 4. (Argou) Grav, serios (mai ales în expresia e lată „treaba-i serioasă”). – 5. Emfatic, bombastic, umflat. – 6. (Adv.) Ca o piatră, ca o greutate moartă. – 7. (Substantiv neutru:) Lățime. – 8. (Substantiv neutru:) Partea plană a unui obiect. – 9. (Substantiv neutru:) Lățimea sabiei. – 10. (S.m.) Lățimea unei țesături. – 11. (S.m.) Plastron de cămașă, piept. – 12. (S.m., Arg.) Orez. Limba Latina latus (Pușcariu 964; Candrea-Dens., 955; REW 4935; DAR), conform limba italiana lato, prov. lat, sp. lado, cu uz substantiv (conform totuși Dante, I, XIII, 13; ali hanno late; verifica cuvantul: sard. lata „lățime” (Atzori 212); bearn., limba latina „larg”). E sinonim și concurent cu larg. Pentru sensul 11, care se folosește mai ales la plural, Bogrea, Dacor., IV, 826 și DAR pornesc de la limba germana Latz „corset, piept”; dar e evident că-i vorba de o aplicare specială a sensului 10, conform franceza largeur, sp. ancho, ca termeni de croitorie. Pentru semantismul de sub 12, conform sp. ladilla. Derivat lătîi (var. Banat latîńu), adjectiv (turtit, plat); lătăreț, adjectiv (turtit, plan; bîlbîit); lătăreț, substantiv masculin (varietate de scrumbie, Scomber pelamys); lătăreață, substantiv feminin (Trans., măsură de un sfert de litru); latiță, substantiv feminin (plantă nedeterminată, cu frunze late); lăteață, substantiv feminin (varietate de șobolani de cîmp, Myoxus glis); lateș, adjectiv (cu coarne desfăcute); lătăuș, substantiv masculin (nimfa țînțarului, Culex pipiens); lătete, substantiv neutru (Banat, scîndură); lățiș, adverb (oblic, în sensul lățimii); lătîng, adjectiv (rar, interminabil, fără sfîrșit), cu un sufix neuzual, conform nătîng; lăți, verb (a lărgi; a turti, a netezi; reflexiv, a se extinde, a se propaga, a se răspîndi), de la lat, dar conform limba latina latesco (Pușcariu 48; Candrea-Dens., 956); lăție, substantiv feminin (învechit, extensiune); lățime, substantiv feminin Conform: latură. În compusele bucălat, codălat, -lat nu este adjectiv (conform Spitzer, Dacor., V, 332 și REW 4934), ci sufix -at cu infix expresiv.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere.
Fiind format din 3 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.