Varianta definitie 1: LÉCȚIE substantiv feminin
1. forma de baza a organizarii muncii didactice, prin care se transmit elevilor anumite cunostinte intr-o unitate de timp; ora de scoala consacrata unei anumite discipline. o a da (sau a lua) - tii = a (se) medita (2) in particular. ♢ tema, ceea ce elevul are de invatat la o materie intr-o zi.
2. (figurativ) invatatura morala, experienta (culeasa in urma unei intamplari etcetera).
3. dojana, mustrare. (< limba germana Lektion, limba latina lectio)
Varianta definitie 2: LÉCȚIE, lectii, substantiv feminin
1. Forma de baza a organizarii activitatii instructiv-educative din scoala, desfasurata cu o clasa de elevi, intr-un timp determinat, sub conducerea unui invatator sau a unui profesor in conformitate cu programa de invatamant; ora scolara consacrata unui obiect de studiu. ♢ Expresie A da lectii = a medita (elevii) in particular.
A lua lectii = a studia o disciplina cu ajutorul unui profesor, in afara unei institutii de invatamant.
A iesi (sau a scoate) la lectie = a iesi sau a fi chemat in fata invatatorului sau a profesorului pentru a fi ascultat.
2. Ceea ce este obligat sa invete si sa scrie un scolar (acasa) la recomandarea invatatorului sau a profesorului. ♢ Expresie A spune lectia = a expune in fata invatatorului sau a profesorului cunostintele insusite.
A-si face lectiile = a-si pregati temele scolare cuvenite.
3. (În forma lectiune) Forma sub care se prezinta un text, in diferitele lui manuscrise sau editii, datorita modului in care a fost citit si interpretat de un copist sau de un editor; citire comparativa a unui text in scopul de a-i stabili versiunea autentica.
4. Sfat, povata, regula de conduita care se recomanda cuiva pe un ton dojenitor; prin extensiune mustrare, dojana.
5. Învatatura folositoare trasa de cineva in urma unei intamplari neplacute. [Varianta: Lectiune substantiv feminin] – Din limba germana Lektion, limba latina Lectio, -onis.
Varianta definitie 6: LÉCȚIE -i f. 1) Forma de baza a activitatii instructiv-educative din scoala, prin care se transmit elevilor anumite cunostinte intr-o unitate de timp. - de chimie. - de muzica. ♢ A da -i a pregati elevi in particular; a medita. 2) Tema indicata elevilor de catre profesor pentru a fi pregatita acasa. ♢ A-si face -ile a-si pregati temele date pentru ziua urmatoare. 3) Dezaprobare verbala adresata cuiva in semn de nemultumire; repros; imputare; mustrare; dojana. 4) figurat Învatatura capatata de pe urma unei intamplari. [G.-D. Lectiei; Sil. -ti-e] / <germ.
Lektion, limba latina lectio, -onis
Varianta definitie 7: LÉCȚIE substantiv feminin
1. Forma de baza a organizarii muncii didactice, prin care se transmit elevilor anumite cunostinte intr-o unitate de timp; ora de scoala consacrata unei anumite discipline. ♢ A da (sau a lua) lectii = a (se) medita (2) in particular. ♦ Tema, ceea ce elevul are de invatat la o materie intr-o zi.
2. (Figurat) Învatatura morala, experienta (culeasa in urma unei intamplari etcetera).
3. Dojana, mustrare. [Genitiv -iei, varianta lectiune substantiv feminin / < limba latina lectio, conform limba italiana lezione, limba germana Lektion].
Varianta definitie 8: Lectie (-ii), substantiv feminin – Ora de invatamint; tema. – Varianta lectiune.
Limba Latina lectionem, cu pronume din limba germana Lektion (secolul XIX), conform pol. lekcja, limba rusa lekcija. – Conform: lector, substantiv masculin, din franceza lecteur; lectura, substantiv feminin, din franceza lecture.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.