Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Lepăda
1 * Cuvantul cu diacritice: lepădá
Cuvantul fara diacritice: lepada
Definitie: LEPĂDA, lepăd, verb I. (Popular) I. 1. Tranzitiv A lăsa ceva din mână; a arunca. ♦ A arunca un obiect nefolositor sau fără valoare, renunțând la el. ♢ Expresie A nu fi de lepădat = a fi vrednic de luat în seamă; a avea preț, valoare. 2. Tranzitiv A dărui, a da cuiva ceva de mică valoare. 3. Tranzitiv A-și dezbrăca un veșmânt, a-și scoate haina, încălțămintea etcetera ♢ Expresie A(-și) lepăda masca = a înceta de a se mai preface, a se arăta sub adevărata înfățișare morală. A-și lepăda potcoavele = a muri. ♦ (Despre animale) A-și schimba părul, pielea, penele; a năpârli. 4. Intranzitiv (Despre femei și despre femelele animalelor) A naște înainte de termen un făt mort; a avorta. ♦ Tranzitiv (Despre pești) A depune icrele. II. Figurativ 1. Tranzitiv A lăsa ceva sau pe cineva undeva; a îndepărta, a alunga. 2. Tranzitiv A părăsi ceva (pentru totdeauna și de bună voie), a renunța la... ♦ Reflexiv A se lăsa de... 3. Reflexiv A rupe orice legătură cu cineva. ♦ A nu recunoaște ceva; a tăgădui. [Prez. indicativ și: leapăd. – Varianta: (regional) lăpăda verb I] – Probabil limba latina lapidare „a arunca cu pietre”.
2 * Cuvantul cu diacritice: lepădá
Cuvantul fara diacritice: lepada
4 * Cuvantul cu diacritice: lepădá
Cuvantul fara diacritice: lepada
Definitie: lepăda verb, indicativ prezent 1 singular lepăd, 2 singular lepezi, 3 singular și plural leapădă; conjunctie: prezent 3 singular și plural lepede
5 * Cuvantul cu diacritice: a se lepădá mă lépăd
Cuvantul fara diacritice: lepada
Definitie: A SE LEPĂDA mă lepădintranzitiv pop. A renunța la ceva; a se lăsa de...; a se dezice. limba latina lapidare
6 * Cuvantul cu diacritice: a lepădá lépăd
Cuvantul fara diacritice: lepada
Definitie: A LEPĂDA lepăd 1. tranzitiv 1) (obiecte, mai ales nefolositoare) A înceta de a mai purta cu sine, aruncând sau părăsind. ♢ A nu fi de lepădat a fi demn de luat în seamă; a merita toată atenția. 2) (îmbrăcăminte, încălțăminte) A scoate de pe sine; a dezbrăca. ♢ A-și - masca a înceta de a se mai preface. A-și - potcoavele a muri; a deceda. 3) figurat A înceta de a mai practica; a lăsa; a părăsi. - fumatul. 4) A face să rămână singur (undeva); a lăsa; a părăsi; a abandona. 2. intranzitiv (despre femei sau femelele animalelor) A naște înainte de termen; a expulza fătul mort (prin avort). limba latina lapidare
7 * Cuvantul cu diacritice: lepădá lépăd lepădát
Cuvantul fara diacritice: lepada
Definitie: lepăda (lepăd, lepădat), verb – 1. A arunca, a azvîrli. – 2. A lua, a scoate, a descărca. – 3. A respinge, a înlătura. – 4. A alunga, a expulza. – 5. (Trans., Banat) A vărsa, a vomita. – 6. A avorta. – 7. A părăsi, a lăsa. – 8. (Refl.) A nega, a se apăra, a se dezvinovăți. – 9. (Refl.) A renega. – Mr. me aleapidu „mă grăbesc”. Limba Latina lapĭdāre (Lexiconul de la Buda; Pușcariu 936, cu dubii; Tiktin; Iordan, Dift., 152; Capidan, Aromînii, București 1932, p. 220; Candrea). Dificultatea care se opune acestei derivări este de ordin semantic, deoarece e greu să se pornească de la sensul din limba latina a lapida. Dar pe lîngă sensul curent, cuvîntul trebuie să fi avut în limba populară același sens cu dilapĭdāre, cum ar fi „a arunca cu pietre; a azvîrli (ca pe un lucru inutil)”. Sensul de „a azvîrli” este în mod sigur primar, deoarece explică și pe cel din mr. și coincide cu cele mai vechi exemple: lepădară grîul în mare (Cod. Voronețean); să lepădăm tot răul (Coresi); leapădă icoanele de în biserică (Moxa). Derivat din limba latina liquidāre (E. Herzog, Dacor., I, 220-22 și Dacor., V, 483-96; REW 5076a; conform împotrivă Rosetti, I, 160) nu pare posibilă. Cu atît mai puțin este convingătoare ipoteza care pornește de la un limba latina lepidāre, de la lepis „scamă”, cu sensul primitiv (despre șopîrle) „a năpîrli anual” (Drăgan, Dacor., VI, 295-9 și VII, 139) explicație preferată, se pare, de DAR, conform REW 5076a N. Nu au nici o probabilitate explicațiile date de Cihac, II, 512 (din mag. lapedal „respins, aruncat”) și de Crețu 341 (lat. vilipendĕre). Derivat lepădat, substantiv neutru (avort); lepădătoare, substantiv feminin (cucurbețică, Aristolochia clematitis); lepădătură, substantiv feminin (avort; stîrpitură; prostituată; deșeu, rebut). – Din rom. provine mag. lapedal și săs. lepedăn „a arunca”.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.