Varianta definitie 1: Lin1, lini, substantiv masculin Peste cu solzi marunti, cu corpul gros, acoperit de mucus, care traieste prin balti cu apa limpede si nu prea adanca (Tinca tinca). – Din bulgara Lin.
Varianta definitie 2: Lin2, linuri, substantiv neutru
1. Vas de lemn, de tabla sau de beton in forma de jgheab, in care se aduna si se storc strugurii.
2. Vas de lemn, de tabla sau de beton in care se pune la fermentat materia prima folosita la fabricarea berii, a spirtului etcetera; vas, cada de doage unde se pun la fermentat prunele din care se face tuica. – Din limba neogreaca: Linos.
Varianta definitie 3: Lin3, -Ă, lini, -e, adjectiv
1. Care se misca sau se desfasoara in mod egal, fara salturi si treceri bruste (si in ritm moderat); domol, linistit, potolit.
2. (Despre drumuri, pante etcetera) Cu inclinatie mica, usor de urcat sau de strabatut. ♦ (Rar; despre suprafete) Neted.
3. (Despre sunete) Lipsit de intensitate; bland, potolit. ♦ (Poetic; despre lumina) Cu o stralucire domoala, blanda, odihnitoare.
4. Calm, linistit. – Limba Latina Lenus, -a (= lenis).
Varianta definitie 4: Lin antonim: abrupt, iute, priporos, prapastios, repede
Varianta definitie 5: Lin substantiv calcatoare, jgheab. (- pentru mustuit strugurii.)
Varianta definitie 9: Lin adjectiv m., plural lini; f. singular lina, plural line
Varianta definitie 10: Lin (peste) substantiv masculin, plural lini
Varianta definitie 11: Lin (vas) substantiv neutru, plural linuri
Varianta definitie 12: Lin2 -i m.
Peste dulcicol, de talie medie, cu corp lat si gros, de culoare verzuie-roscata, acoperit cu mucozitate, cu gura mica, inzestrat cu doua mustati. /<bulg. lin
Varianta definitie 13: Lin3 -uri n. 1) Vas in forma de jgheab in care se strivesc strugurii. 2) Vas mare in care fermenteaza materia prima pentru fabricarea berii sau a spirtului. /<ngr. linos
Varianta definitie 14: Lin1 -a (-i, -e) 1) si adverbial Care se produce fara graba; incet; domol. 2) (despre drumuri, pante etcetera) Care este putin inclinat; cu inclinatie mica; domol. 3) (despre sunete) Care este lipsit de intensitate. /<lat. lenus
Varianta definitie 16: Lin (lina), adjectiv – Linistit, senin, pasnic.
Limba Latina lĕnis (Puscariu 973; Candrea-Dens., 988; REW 4977; Iordan, Dift., 169; Rosetti, I, 107), poate prin intermediul unei varianta populare *lĕnus, conform limba italiana lene, leno (Battisti, III, 2201), prov. le, sp. len.
Derivat liniste, substantiv feminin (calm, pace, tacere), cu sufix limba slava (veche) -iste (probabil der. cult, nu este cuvint pur popular); linisti, verb (a potoli, a calma); linistitor, adjectiv (care linisteste); nelinistit, adjectiv (fara liniste); nelinisti, verb (a ingrijora, a conturba); neliniste, substantiv feminin (ingrijorare, alarma, lipsa de calm); nelinistitor, adjectiv (ingrijorator, alarmant).
Varianta definitie 17: Lin (lini), substantiv masculinm – Peste (Tinca vulgaris). – Mr. (inar).
Sl. linĭ (Miklosich, Slaw.
Elem., 28; Miklosich, Lexicon, 337; Cihac, II, 171; Conev 63), conform limba sarba: linj, ceh. lin, pol. lin, limba rusa lini.
Varianta definitie 18: Lin (-nuri), substantiv neutru – Teasc, calcatoare.
Ngr. ληνός (Tiktin; Conev 38; Candrea; Galdi 206), conform bulgara lin.
Derivat directa din limba greaca (veche) (Roesler 571; Diculescu, Elementele, 460) nu este posibila.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.