Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Linge
1 * Cuvantul cu diacritice: línge
Cuvantul fara diacritice: linge
Definitie: LINGE, ling, verb III. Tranzitiv 1. (Despre animale) A trece cu limba peste ceva; a șterge sau a netezi cu limba ceva. 2. A atinge cu limba (în mod repetat) ceva de mâncare, a lua cu limba mâncarea. ♢ Expresie A-și linge degetele (sau buzele) ori (refl.) a se linge pe degete (sau pe buze) = a trece cu limba peste buze sau degete (spre a lua și ultimele resturi după ce a mâncat ceva bun sau ca manifestare a unei pofte mari, a unei senzații de plăcere etcetera). ♢ Compus: linge-blide (sau -talgere, -talere) substantiv masculin = (familiar) om care trăiește pe socoteala altora; parazit, om de nimic. 3. (Familiar) A linguși cu slugărnicie. – Limba Latina lingere.
2 * Cuvantul cu diacritice: línge
Cuvantul fara diacritice: linge
5 * Cuvantul cu diacritice: a línge ling
Cuvantul fara diacritice: linge
Definitie: A LINGE lingtranzitiv 1) (mai ales despre animale) A netezi cu limba (în semn de afecțiune). 2) (mâncare) A lua câte puțin cu limba, atingând în mod repetat. ♢ A-și - degetele a încerca o plăcere deosebită mâncând ceva gustos. 3) fig. familiar A linguși în mod înjositor. ♢ Linge-blide om care trăiește pe socoteala altora; trântor; parazit. limba latina lingere
6 * Cuvantul cu diacritice: línge líng líns
Cuvantul fara diacritice: linge
Definitie: linge (ling, lins), verb – 1. A atinge cu limba. – 2. A linchi. – 3. A măguli, a peria, a adula. – Mr. (a)lingu, (a)limșu, (a)lindzire, megl. ling, istr. ling, lins, linje. Limba Latina lĭngĕre (Pușcariu 978; Candrea-Dens., 999; REW 5066; Pascu, I, 32), conform verifica cuvantul: limba italiana lingere (friul. lenzi, sicil. lingiri, sard. linghere, conform Battisti, III, 2238). Derivat lingău, substantiv masculin (linge-blide; parazit); linge-talere, substantiv masculin (lipitoare, parazit); lingăi, verb (Trans., a linguși); lingăreț, adjectiv (lacom, hulpav); lingări, verb (a fi parazit, a mînca pe spinarea altuia; a păcăli, a linguși); lingăritură, substantiv feminin (învechit, lingușitură, măgulitură); linguși, verb (a peria, a înșela, a adula), cu sufix expresiv -și; lingușeală, substantiv feminin (lingușire, adulație, josnicie); lingușitor, adjectiv (mincinos, care lingușește); prelinge, verb (a linge; a se scurge, a curge un lichid care scapă dintr-un recipient poros sau spart, reflexiv, a aluneca), cu pref. pre-.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.