Varianta definitie 1: Lipi, lipesc, verb IV.
1. Tranzitiv
1. A impreuna, a uni, a imbina, a asambla intre ele doua sau mai multe obiecte (sau parti de obiecte) cu ajutorul unei materii cleioase sau printr-un procedeu tehnic, realizand un tot nedemontabil. ♦ Prin specializare: A inchide un plic, umezindu-i marginea cleioasa si suprapunand-o peste cealalta margine. ♦ Reflexiv (Despre ochi, pleoape) A nu se putea deschide din cauza unor secretii patologice; figurat a se inchide fara voie de somn.
2. Reflexiv Figurativ (Despre privire) A se fixa, a se pironi.
3. Reflexiv (Despre materii) A fi lipicios, cleios, a se prinde de ceva; a adera.
4. Reflexiv (Despre alimente, medicamente etcetera) A produce un efect favorabil; a prii. ♢ Expresie A se lipi invatatura (de cineva) = a asimila usor invatatura, a putea invata usor.
5. Tranzitiv si reflexiv A (se) apropia strans, a (se) alatura, a (se) atinge de cineva sau de ceva. ♢ Expresie (Tranzitiv) A lipi cuiva o palma = a trage, a carpi cuiva o palma. ♦ Reflexiv Figurativ A se apropia sufleteste (de cineva sau de ceva), a intra in relatii stranse (cu cineva).
6. Tranzitiv A intinde, netezind cu palma uda, un strat de lut pe podeaua sau pe peretii caselor, pe cuptor etcetera spre a astupa crapaturile, a nivela etcetera – Din limba slava (veche) Lĕpiti.
Varianta definitie 2: A (se) lipi antonim: a (se) dezlipi
Varianta definitie 4: Lipi verb
1. verifica cuvantul: incleia.
2. a (se) prinde. (- cu pap foile.)
3. (LINGV., BIOL., TEHN.) a (se) aglutina, a (se) alipi, a (se) reuni, a (se) suda, a (se) uni. (Doua elemente care se -.)
4. a murui, (invechit si reg.) a spoi, (regional) a lutui, a maltari, a manji, a murlui, a tencui. (A - peretii unei case taranesti.)
5. (popular) a unge. (A - cuptorul.) *
6. verifica cuvantul: atinge.
Varianta definitie 5: Lipi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural lipesc, imperfect 3 singular lipea; conjunctie: prezent 3 singular si plural lipeasca
Varianta definitie 6: A se lipi ma -esc intranzitiv 1) A se apropia, prinzandu-se strans (de ceva sau de cineva). ♢ A (nu) se - invatatura de cineva a fi incapabil de a-si insusi anumite cunostinte. 2) (despre pleoape, ochi) A sta inchis din cauza unor secretii vascoase solidificate. ♢ A i se - (cuiva) ochii de somn a i se inchide (cuiva) ochii de somn. 3) familiar (despre hrana) A fi de folos; a prii. 4) figurat: A se apropia sufleteste de cineva; a se atasa; a se lega. /<sl. lĕpiti
Varianta definitie 7: A lipi -esc tranzitiv 1) (obiecte sau parti ale unui obiect) A uni cu ajutorul unei substante cleioase; a impreuna cu ajutorul cleiului. 2) (scrisori, plicuri) A inchide, umezind marginea cleioasa si suprapunand-o peste cealalta. 3) (piese metalice) A uni prin topire sau prin presare in stare incandescenta; a suda. 4) (urmat de prepozitiile De, in, la) A apropia, alaturand strans. - fruntea de geam. ♢ - (cuiva) o palma a lovi cu palma pe cineva; a da (cuiva) o palma. 5) A face sa se lipeasca. 6) (pereti, crapaturi de pe pereti) A acoperi cu un strat de lut framantat cu apa (in scopuri protectoare); a murui. /<sl. lĕpiti
Varianta definitie 8: Lipi (lipesc, lipit), verb –
1. A prinde, a cola, a incleia. –
2. A adera, a reuni, a aduna. –
3. A tencui. –
4. A palmui. – Mr. alichescu, megl. lipes.
Sl. lĕpiti sau lĭpĕti (Miklosich, Slaw.
Elem., 29; Miklosich, Lexicon, 350; Cihac, II, 172; Iordan, Dift., 138), de la lĕpŭ „clei”, conform bulgara lĕpja, limba sarba: lepiti.
Conform: lip.
Derivat alipi, verb (a reuni, a impreuna; reflexiv, a se dedica); lipaci, substantiv masculin (caprior alipit, nada de lemn), in Mold.; lipeala, substantiv feminin (lipitura); lipca, adverb (lipit de ...), din rut. lipkii (Bogrea, Dacor., IV, 829), pol. lipki, in Mold. (legatura cu bulgara lepka, sugerata de Tiktin si Conev 63, nu este convingatoare); lipicios, adjectiv (care lipeste; adeziv, aderent; contagios; tandru, afectuos); lipicioasa, substantiv feminin (nume de plante: Lychnis viscaria; Silene nemoralis; Asperugo procumbens, Gallium aparine); lipici, substantiv neutru (atractie, farmec), cu sufix -ici, conform gidilici; lipici, substantiv masculin (nume de plante: Lappula myosotis, Cuscuta apithymum, Gallium aparine; Xanthium spinosum); lipica, substantiv feminin (Trans., molie); lipiciune, substantiv feminin (blefarita); lipie, substantiv feminin (piine rotunda si turtita), pe care Cihac, II, 172, Tiktin si Candrea o pun in legatura cu limba sarba: lepinja, mag. lepeny (mai probabil e vorba de un der. interior, desi nu foarte clar); lipitoare, substantiv feminin (animal care suge singe, Hirudo officinalis, nume de planta vinarita, Asperula arvensis, Asperula tinctoria; ornit. papaluda, Caprimulgus europaeus); lipitura, substantiv feminin (lipire; tencuiala; apatie atribuita spiritelor rele); lipitor, adjectiv (care lipeste); deslipi, verb (a descleia, a separa).
Lipar, substantiv neutru, (foc, ardoare), in Trans., ar putea proveni din lipi („locul unde soarele <<se lipeste>> cel mai tare”).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.