Varianta definitie 2: Litoral, -Ă, (1) litoraluri, substantiv neutru, (2) litorali, -e, adjectiv
1. Substantiv neutru: Portiune de teren situata de-a lungul tarmului oceanului, marii sau al unui lac, pe care de obicei o uda apele.
2. Adjectiv Care se afla pe litoral (1), care formeaza litoralul, privitor la litoral; care se afla (in apa) aproape de tarm. – Din franceza Littoral, limba latina Litoralis.
Varianta definitie 8: Litoral substantiv neutru Regiune situata de-a lungul tarmului marii; tarmul marii. adjectiv Care apartine tarmului marii. ♢ Zona litorala = A) zona cuprinzand paturile de apa apropiate de tarm care acopera platforma de prelungire a uscatului sub apele marine (platoul continental); B) (cuvant ce tine de biologie) zona care cuprinde totalitatea ecosistemelor existente pana la 200 m adancime. [Plural -luri, -le. / < franceza littoral, limba italiana littorale < limba latina litus – tarm].
litere.
© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.