Varianta definitie 1: LovitÚrĂ, lovituri, substantiv feminin
1. Atingere brusca si puternica, izbitura; (concretizat) zgomot (puternic) cauzat de o asemenea izbitura. ♢ Lovitura de gratie = (adesea figurativ) lovitura finala, care rapune definitiv pe cel lovit. ♦ Bataie.
2. Figurativ Suparare, durere sufleteasca; necaz; neajuns.
3. (Mil.) Atac puternic executat asupra inamicului in scopul zdrobirii lui si al capturarii armamentului sau. ♦ Atac indraznet venit prin surprindere. ♢ Expresie A da lovitura = a obtine un succes (important si) neasteptat. ♦ Descarcare a unei arme de foc; efect produs de aceasta descarcare.
4. (În sintagmele si expresie) Lovitura de stat = act de violare a constitutiei stabilite prin care un grup de persoane preia cu forta puterea intr-un stat.
Lovitura de trasnet = intamplare, vorba neasteptata.
Lovitura de teatru = actiune, intamplare brusca si neasteptata, care socheaza, impresioneaza.
5. (Tehn.; in sintagma) Lovitura de berbec = crestere a presiunii unui lichid dintr-o conducta, produsa prin inchiderea brusca a unei supape.
6. (Sport) Ansamblu de miscari rational coordonate, folosit pentru manevrarea obiectului de joc, in vederea obtinerii unui maxim de eficacitate. ♢ Lovitura de pedeapsa = sanctiune acordata de arbitru pentru o incorectitudine comisa de un jucator al unei echipe, care consta intr-o lovitura executata de adversar in conditii avantajoase.
Lovitura de colt = lovitura executata dintr-unul din unghiurile terenului de joc al echipei in aparare de catre un jucator al echipei in atac; corner1.
Lovitura de picior cazuta = dropgol. – Lovi + sufix -tura.
Varianta definitie 2: LovitÚrĂ substantiv
1. izbitura, (popular) palitura, (regional) stos, (invechit) loveala. (O - puternica primita de cineva.)
2. verifica cuvantul: plesnitura.
3. verifica cuvantul: izbitura.
4. verifica cuvantul: zvarlitura.
5. lovitura de colt verifica cuvantul: corner; lovitura de picior cazuta verifica cuvantul: dropgol.
6. rana, (invechit) vatamatura. (Are o - usoara la mana.)
Varianta definitie 4: LovitÚrĂ -i f. 1) Atingere brusca si puternica; izbitura. ♢ - de gratie lovitura care rapune definitiv adversarul. 2) Zgomot produs de o izbitura. 3) figurat Suferinta morala; durere sufleteasca; necaz. -ile sortii. 4) Atac indraznet efectuat prin surprindere. ♢ A da -a a realiza pe neasteptate ceva foarte important. - de stat preluare a puterii intr-un stat prin rasturnarea violenta a conducerii vechi. - de trasnet fapt, eveniment neasteptat. - de teatru actiune brusca, efectuata cu scopul de a impresiona puternic. 5): - de pedeapsa sanctiune data de arbitru unei echipe sportive pentru incorectitudine de joc, constand dintr-o lovitura executata de echipa adversa. [G.-D. Loviturii] /a lovi + suf. -tura
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "r" Sufix: -tură. Categorie: nsintagmaiLoviturdeberbecicretereapresiuniiunuilichiddintroconduct, produsprinnchidereabruscauneisupapebbSportAnsambludemicriraionalcoordonate, folositpentrumanevrareaobiectuluidejoc, nvedereaobineriiunuimaximdeeficacitatexiLoviturdepedeapsisanciuneacordatdearbitrupentruoincorectitudinecomisdeunjuctoraluneiechipe, careconstntroloviturexecutatdeadversarncondiiiavantajoaseiLoviturdecoliloviturexecutatdintrunuldinunghiurileterenuluidejocalechipeinapraredectreunjuctoralechipeinataccornersupsupiLoviturdepiciorczutidropgolxbLovibsufituri
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.