Varianta definitie 1: Lucra, lucrez, verb I.
1. Intranzitiv si tranz.
A efectua, a presta o munca, a face un lucru; a munci. ♢ Expresie (Trans.) A nu avea ce lucra = a face un lucru care putea fi sau trebuia evitat, a nu-si vedea de treaba.
2. Intranzitiv A fi in miscare, in actiune; a dezvolta o activitate intr-o directie oarecare; a functiona.
3. Intranzitiv A actiona in chip eficace, a avea efectul dorit asupra cuiva, a fi eficient.
4. Tranzitiv A da unui material brut alta forma, facand din el un obiect oarecare; a prelucra un material; a realiza, a executa. ♦ A cladi, a construi. ♦ A face, a confectiona; a fabrica. ♦ A coase, a broda; a impleti.
5. Tranzitiv Figurativ (Familiar) A unelti impotriva cuiva. [Prez. indicativ si: (regional) lucru] – Limba Latina Lucubrare.
Varianta definitie 2: A lucra antonim: a (se) odihni, a sedea, a trandavi, a trantori
Varianta definitie 4: Lucra verb
1. verifica cuvantul: munci.
2. verifica cuvantul: activa.
3. a functiona, a servi, a sluji, (invechit) a poslusi. (- de 20 de ani ca laboranta.)
4. verifica cuvantul: prelucra.
5. verifica cuvantul: cultiva.
6. verifica cuvantul: functiona.
Varianta definitie 5: Lucra verb (silabe -cra), indicativ prezent 1 singular lucrez, 2 singular lucrezi, 3 singular si plural lucreaza
Varianta definitie 6: A lucra -ez 1. intranzitiv 1) A actiona depunand eforturi sustinute (fizice sau intelectuale); a depune o munca; a munci. - la uzina. - din greu. ♢ - ca un rob a presta o munca foarte grea, obosind peste masura. 2) A exercita o activitate profesionala sau o specialitate; a munci. - ca medic. 3) A depune un efort fizic sau/si intelectual sustinut permanent (pentru a obtine un rezultat util); a munci. 4) (despre mecanisme, vehicule, organe, masini, aparate etcetera) A fi in actiune; a-si indeplini functia; a functiona; a merge. 5) A actiona in mod eficace; a avea efect. Legea -eaza.
Medicamentul -eaza.
2. tranzitiv A supune unei actiuni sistematice (pentru a modifica forma, a face folositor etcetera); a modifica prin munca. - pamantul. - lemnul. [Silabe: Lu-cra] /<lat. lucrare
Varianta definitie 7: Lucra (lucrez, lucrat), verb –
1. A produce, a elabora, a face. –
2. A munci, a opera. –
3. A broda, a coase. –
4. (Cu complement direct personal).
A purta intrigi contra cuiva, a mistifica. – Mr. lucredzu, megl., istr. lucrez.
Limba Latina lŭcrāre „a cistiga” (Puscariu 951; REW 5145; Puscariu, Lr., 243), conform prov., sp. lograr.
Evolutia semantica de la a cistiga la „a munci” este normala si comuna tuturor idiomurilor, conform franceza travailler „a lucra” si „a produce avere”, in expresii ca l’argent qui ne travaille pas; conform si limba latina med. lucrari „a (pre)lucra”.
Derivat din limba latina lūcubrāre (Densusianu, Bulg.
Soc. fil., II, 17; Candrea-Dens., 1013; Densusianu, GS, II, 19) nu pare posibila.
Derivat lucru, substantiv neutru (munca, treaba; activitate, actiune; obiect, afacere), probabil din limba latina lŭcrum (Puscariu 990; REW 5146), conform mr., megl., istr. lucru; lucraret, adjectiv (invechit, muncitor, activ); lucrare, substantiv feminin (lucru, opera); lucrator, adjectiv (muncitor, laborios); lucrator, substantiv masculin (muncitor); lucratoare, substantiv feminin (Banat, atelier); lucratura, substantiv feminin (fel, mod de a munci; intriga, mistificare); lucroi, adjectiv (invechit, muncitor); prelucra, verb (a retopi, a recompune; a pregati); conlucra, verb, format dupa limba latina collaborare; conlucrator, substantiv masculin (colaborator). – Derivat neol. lucrativ, adjectiv , din franceza lucratif. – Din rom. provine limba albaneza lukrë „oaie” (Philippide, II, 646), pentru al carui semantism, conform sp. ganado.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.