Varianta definitie 1: Lumina, luminez, verb I. I.
1. Intranzitiv (Despre astri sau despre alte surse de lumina) A produce, a emite, a raspandi lumina; a fi luminos, a straluci.
2. Tranzitiv A revarsa, a arunca lumina asupra unui lucru (pentru a fi vazut mai bine). ♦ (Despre oameni) A insoti pe cineva cu o sursa de lumina spre a-l face sa vada in intuneric, a face cuiva lumina. ♢ Expresie A lumina (cuiva) calea (sau drumul) = a calauzi, a conduce spre tinta.
3. Reflexiv (Despre obiectele pe care cade lumina) A deveni luminos, a se umple de lumina, a capata mai multa lumina. ♢ Expresie A se lumina de ziua = a se face ziua. ♦ A se insenina. ♢ Expresie A se lumina a ploaie = (despre cer, vazduh) a capata o lumina difuza care anunta venirea ploii. II. Figurativ
1. Tranzitiv A raspandi stiinta si cultura in mase; a educa, a cultiva, a instrui. ♦ Tranzitiv si reflexiv A (se) lamuri, a (se) clarifica.
2. Tranzitiv A calauzi, a indrepta, a conduce.
3. Tranzitiv A raspandi multumire, bucurie; a inveseli, a insenina. ♦ Reflexiv (Despre fata, ochi etcetera) A capata o expresie de multumire, de bucurie.
4. Intranzitiv (Despre o idee, o imagine etcetera) A aparea, a se ivi, a se infiripa; a se contura. – Din Lumina.
Varianta definitie 2: A (se) lumina antonim: a (se) intuneca
Varianta definitie 4: Lumina verb
1. a arde. (Lampa - pana tarziu in camera lui.)
2. a scanteia, a sclipi, a straluci. (Candelabre - in salon.)
3. verifica cuvantul: straluci.
4. a bate, a luci, a straluci. (Luna - peste ramuri.)
5. verifica cuvantul: insenina. *
6. (figurativ) a se insenina. (S-a - cand m-a vazut.)
Varianta definitie 5: Lumina verb, indicativ prezent 1 singular luminez, 3 singular si plural lumineaza
Varianta definitie 6: A se lumina ma -ez intranzitiv 1) A deveni luminos; a se umple de lumina. ♢ - de ziua a se face ziua. 2) (despre cer, timp) A deveni senin; a se insenina. ♢ - a ploaie a capata o lumina specifica care prevesteste ploaia. 3) (despre fata, privire) A capata o expresie de bucurie, exprimand destindere. 4) figurat A ajunge sa inteleaga clar; a se clarifica; a se lamuri; a se edifica. /Din lumina
Varianta definitie 7: A LUMINA -ez
1. intranzitiv 1) (despre surse de lumina) A raspandi lumina; a arde; a luci. 2) (despre ganduri, idei) A aparea pe neasteptate in minte.
2. tranz. 1) A supune actiunii unei surse de lumina (pentru a vedea mai bine). 2) fig. (persoane) A face sa se lumineze. ♢ - (cuiva) calea (sau drumul) a calauzi (pe cineva). 3) figurat: A face sa capete cunostinte si/sau deprinderi intr-un domeniu oarecare; a invata; a instrui. /Din lumina
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.