DexDefinitie.com

Definitie Lună - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: LÚNĂ, (I 3, II) luni, substantiv feminin I.
1. Astru, satelit al Pamantului, care se invarteste in jurul acestuia si pe care il lumineaza in timpul noptii. ♢ Luna noua = momentul in care Luna este in conjunctie cu Soarele, cand se vede o mica portiune din suprafata sa iluminata de acesta; infatisarea Lunii in acest moment; crai-nou.
Luna plina = momentul in care Luna este in opozitie cu Soarele si i se vede intregul disc iluminat de soare; Luna vazuta in intregime. ♢ Expresie A trai in luna sau a fi cazut din luna = a nu sti ce se petrece in jurul lui, a nu fi in tema, a fi rupt de realitate, lipsit de simt practic.
A apuca luna cu dintii sau a prinde (sau a atinge) luna cu mana = a obtine un lucru foarte greu de capatat, a realiza ceva aproape imposibil.
A promite (si) luna de pe cer = a promite lucruri pe care nu le poate realiza.
A cere (si) luna de pe cer = a cere foarte mult, a cere imposibilul.
Cate-n luna si-n stele (sau in soare) = tot ce se poate inchipui, de toate.
A da cu barda (sau a impusca) in luna sau a fi un impusca-n luna = a fi nesocotit.
A-i rasari (cuiva) luna in cap = a cheli. ♦ (Adjectival) Foarte curat, stralucitor. ♢ (Adverbial) Parchet lustruit luna.
2. Lumina reflectata de luna (I 1). ♢ Locutiune adverb La (sau pe) luna = la (sau pe) lumina lunii.
3. Satelit al unei planete. II.
1. Perioada de timp care corespunde unei revolutii a Lunii (I 1) in jurul Pamantului. ♢ Luna calendaristica = fiecare dintre intervalele de timp, apropiate de perioada de revolutie a lunii (I 1), in care e divizat anul calendaristic.
Luna siderala = perioada de revenire a lunii in dreptul aceleiasi stele fixe.
Luna sinodica = lunatie.
Luna solara = interval de timp egal cu a douasprezecea parte din anul solar.
2. (Astron.) Interval de timp egal cu fiecare dintre cele 12 diviziuni ale anului calendaristic, cu o durata de 28 pana la 31 de zile. ♢ Luna de miere = prima luna dintr-o casatorie. ♢ Locutiune adverb Pe luna = lunar (1).
Cu luna = (inchiriat sau angajat) cu plata lunara.
Cu lunile sau luni de-a randul, luni intregi, luni de zile = timp de mai multe luni (pana intr-un an). – Limba Latina Luna.
Varianta definitie 2: LÚNĂ substantiv verifica cuvantul: ciclu, menstruatie, period.
Varianta definitie 3: LÚNĂ substantiv (ASTRON.)
1. (invechit) mesita. (- iunie.)
2. luna sinodica = lunatie.
Varianta definitie 4: Luna substantiv feminin, g.-d. art. lunii; (sateliti ai unei planete, perioade) plural luni
Varianta definitie 5: LÚNĂ2 -i f.
Interval de timp egal cu a douasprezecea parte a anului. ♢ -a lui cuptor luna iulie. -a de miere prima perioada dupa casatorie. Pe - lunar. /<lat. luna
Varianta definitie 6: LÚNĂ1 f. 1) Astru, satelit natural al Pamantului, pe care il lumineaza in timpul noptii, difuzand lumina primita de la Soare. ♢ - plina timpul cand se vede intregul disc al acestui astru. 2) Timp cat lumina acestui astru se vede pe cer (noaptea). [G.-D. Lunii] /<lat. luna
Varianta definitie 7: Luna (luni), substantiv feminin –
1. Astru ceresc. –
2. Perioada de timp. –
3. Menstruatie. – Mr., megl. luna, istr. lurę.
Limba Latina lūna (Puscariu 995; Candrea-Dens., 1018; REW 5163), conform limba italiana, prov., sp. luna, franceza lune, cat. lluna, port. lua.
Sensul temporal exista din limba latina popular (CIL, III, conform Puscariu, Lr., 248), conform franceza lune de miel (Șiadbei, Problemele vocabularului romin comun, Iasi 1934, 12; exemple limba italiana in Iroaie, BF, VI, 195).
Derivat lunai (-ia), substantiv masculin si feminin: (nume de bou sau de vaca); lunarica, substantiv feminin (nume de vaca); lunatic (var. lunatec), substantiv masculin (somnambul; prostanac), din limba latina lūnatĭcus (Puscariu 996; Candrea-Dens., 1020; der. din bulgara lunatek, pentru Domaschke 100, nu e posibila); lunataci, verb (invechit, a avea crize de somnambulism); lunatacie, substantiv feminin (somnambulism); lunarita, substantiv feminin (iarba-lunii); lunie, substantiv feminin (somnambulism), cuvant invechit, la Coresi; luni, verb reflexiv (invechit, a avea crize de somnambulism); lunas, substantiv masculin (persoana angajata cu luna); lunav, adjectiv (invechit, somnambul), cu sufix limba slava (veche) -av. – Derivat neol. lunar, adjectiv , dupa limba latina lunaris; semiluna, substantiv feminin, din franceza semilune.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.