DexDefinitie.com

Definitie Masă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MasĂ substantiv feminin
1. cantitate de materie a unui corp, considerata ca o marime caracteristica in raport cu volumul. o - verde = furaj; - critica = masa minima a unui material radioactiv in care poate aparea o reactie de fisiune nucleara in lant.
2. ingramadire de elemente care formeaza impreuna un singur corp; corp solid, compact; bloc. o - de aer = portiune imensa, omogena, a troposferei, cu proprietati distincte.
3. corp metalic masiv la care se leaga punctele unei retele, ale unei masini sau ale unui aparat electric, pentru evitarea supratensiunilor.
4. (familiar) cantitate mare. o a vocabularului = partea cea mai mare a vocabularului, supusa schimbarilor.
5. multime compacta de oameni. o ĕ populare = totalitatea claselor si categoriilor sociale dintr-o anumita etapa istorica, ale caror interese fundamentale concorda cu cerintele si sensul actiunii legilor obiective ale dezvoltarii societatii.
6. - continentala = continent. (< franceza masse, limba germana Masse)
Varianta definitie 2: MasĂ1, mase, substantiv feminin
1. Multime compacta de oameni, considerata ca o unitate; grupare mare de oameni cu anumite caractere comune; cercuri largi ale populatiei. ♢ Locutiune adjectiv De masa = care cuprinde, care antreneaza o (intreaga) colectivitate umana. ♢ Cantec de masa (sau de mase) = cantec cu continut patriotic, avand un caracter mobilizator.
2. Îngramadire de elemente (de aceeasi natura ori diferite) care alcatuiesc impreuna un singur corp; (totalitatea unui) corp format printr-o asemenea ingramadire de elemente. ♢ Masa verde = nutret pentru vite; furaj.
Mase plastice = materiale plastice.
Masa de aer = portiune imensa, relativ omogena, a troposferei, cu proprietati distincte fata de portiunile inconjuratoare. ♢ Locutiune adjectiv si adverb În masa = A) in cantitate mare; masiv.
Transporturi in masa; B) cu totii; in numar mare. ♦ Cantitate mare din ceva (in raport cu restul ansamblului). ♢ Masa vocabularului = partea cea mai mare si mai mobila a vocabularului. ♦ Corp solid, compact; bloc.
3. (Fiz.) Cantitatea de materie a unui corp considerata ca o marime caracteristica (in raport cu volumul). ♢ Masa atomica = greutate atomica.
Masa moleculara = greutate moleculara.
Masa specifica = densitate.
4. (Jur.) Totalitate a creditelor sau datoriilor unui falit; fond banesc al unei succesiuni sau al unei intreprinderi lucrative. – Din franceza Masse.
Varianta definitie 3: MasĂ2, mese, substantiv feminin
1. Mobila formata dintr-o placa dreptunghiulara, patrata sau rotunda, sprijinita pe unul sau mai multe picioare si pe care se mananca, se scrie etcetera ♢ Masa verde = A) masa2 (1), de obicei acoperita cu postav verde, la care se joaca jocuri de noroc; prin extensiune joc de noroc; B) masa2 (1) in jurul careia stau diplomatii cand duc tratative internationale.
Masa rotunda = dezbatere libera pe o tema data, la care sunt chemati sa-si spuna cuvantul specialistii din domeniul respectiv (sau reprezentanti ai publicului larg).
Sala de mese = incapere in care se serveste mancarea intr-o scoala, intr-o cazarma, la o cantina, etcetera Masa calda = un fel de tejghea metalica incalzita pe care sunt expuse si mentinute calde preparate alimentare, in localurile de alimentatie publica. ♢ Locutiune adverb Cu (sau pe) nepusa masa = pe neasteptate, pe nepregatite, deodata. ♢ Expresie Capul (sau fruntea) mesei = locul de cinste ocupat de unul dintre comeseni.
A pune (sau a intinde, a asterne) masa = a aranja, a pregati si a pune pe masa2 (1) toate cele necesare pentru a servi mancarea.
A strange masa = a aduna de pe masa2 (1) mancarile ramase si farfuriile, tacamurile etcetera cu care s-a mancat.
A nu avea ce pune pe masa = a nu avea cu ce trai, a fi sarac.
Pune-te (sau intinde-te) masa, scoala-te (sau ridica-te) masa = A) se spune despre cei care duc o viata plina de desfatari, care traiesc fara griji, care asteapta totul de-a gata; B) se spune cand esti obligat sa servesti mereu de mancare.
A intinde masa mare sau a tine masa intinsa = a primi invitati multi, a oferi ospete, banchete; prin extensiune a se tine de petreceri.
A pune (pe cineva) la masa cu tine = a trata (pe cineva) ca pe un prieten apropiat. ♦ (Cu sens colectiv) Persoanele care stau in jurul aceleiasi mese2 (1) si mananca; mesenii.
2. Ceea ce se mananca; mancare, bucate; prin extensiune pranz, cina; ospat, banchet. ♢ Înainte de masa = A) in partea zilei care preceda pranzul; B) in fiecare dimineata.
Dupa masa = A) in partea zilei care urmeaza dupa pranz; dupa-amiaza; B) in fiecare dupa-amiaza. ♢ Expresie A lua masa sau a sta (ori a sedea) la masa = a manca de pranz sau de cina.
A avea casa si masa = a avea ce-i trebuie pentru a trai.
A-i fi (cuiva) casa casa si masa masa = a duce o viata ordonata, fara necazuri.
3. Nume dat mai multor obiecte sau parti de obiecte care seamana cu o masa2 (1) si se folosesc in diverse scopuri practice. ♢ Masa de operatie = obiect de metal pe care este intins un pacient in timpul interventiei chirurgicale.
4. Compus: (Botanica) masa-raiului = planta erbacee cu flori roz-purpurii (Sedum carpaticum). – Limba Latina Mensa.
Varianta definitie 4: MasĂ substantiv verifica cuvantul: car, fata de masa, fund, gresie, perinoc, platou, podis.
Varianta definitie 5: MasĂ substantiv
1. verifica cuvantul: multime.
2. verifica cuvantul: bloc.
3. masa continentala verifica cuvantul: continent.
4. masa atomica verifica cuvantul: greutate atomica; masa electrica verifica cuvantul: sarcina electrica; masa magnetica verifica cuvantul: sarcina magnetica; masa moleculara verifica cuvantul: greutate moleculara; masa specifica verifica cuvantul: densitate.
5. (invechit si reg.) pond. (- unui corp.)
6. masa plastica verifica cuvantul: material plastic.
Varianta definitie 6: MasĂ substantiv
1. mancare, (invechit si popular) ospat, (popular) bucate (plural). (Haideti la -!)
2. verifica cuvantul: hrana.
3. verifica cuvantul: banchet.
4. verifica cuvantul: taraba.
5. (TEHNICA) (regional) blana, fata. (- dulgherului.)
6. (TEHN.) (regional) strat. (- la teascul morii.)
Varianta definitie 7: Masa (multime, corp compact) substantiv feminin, g.-d. art. masei; plural mase
Varianta definitie 8: Masa (mobila, pranz sau cina) substantiv feminin, g.-d. art. mesei; plural mese
Varianta definitie 9: MasĂ3 -e f.
Multime mare si compacta de oameni. ♢ De - pentru toata lumea; care cuprinde pe toti. -e populare totalitate a claselor si categoriilor sociale. [G.-D. Masei] /<fr. masse
Varianta definitie 10: MasĂ2 -e f. 1) Materie constituita din elemente eterogene, nediferentiate, alcatuind un singur corp. ♢ - verde nutret constituit din iarba si din alte plante. 2) Cantitate, numar mare. - de aer. ♢ În - a) in numar (cantitate) mare; b) in comun. 3) Marime fizica care determina cantitatea de materie pe care o contine un corp; materia din care este format un corp. ♢ - grea (sau Gravitationala) masura a interactiunii gravitationale a corpurilor. - inerta masura a inertiei corpurilor. [G.-D. Mesei] /<fr. masse, limba germana Masse
Varianta definitie 11: MasĂ1 mese f. 1) Mobila formata dintr-o placa orizontala, pusa pe un suport sau pe picioare, avand diverse intrebuintari (in special pentru a se servi pe ea mancarea). - de scris. - de lucru. ♢ - verde a) masa pentru jocuri de noroc; b) masa la care se duc tratative diplomatice. - rotunda dezbatere libera intre specialisti pe o tema data. - intinsa masa plina de bucate, pregatita pentru oaspeti. Capul mesei loc de cinste rezervat unei persoane in semn de stima deosebita. A strange -a a face curat pe masa dupa mancare. 2) Mancarea servita; bucate. 3) Mancarea de la amiaza (constand, de obicei, din mai multe feluri); pranz. ♢ Înainte de - in partea zilei care preceda pranzul. Dupa - in partea zilei care urmeaza dupa pranz. 4) Proces de alimentare. ♢ A se aseza la - a incepe mancarea. A sta la -, a lua -a a manca. 5) Obiecte sau parti de obiecte care seamana cu aceasta mobila, avand diverse intrebuintari. [G.-D. Mesei] /<lat. mensa
Varianta definitie 12: MasĂ substantiv feminin
1. Marime caracteristica unui corp, exprimata prin catul dintre forta care se exercita asupra lui si acceleratia pe care o are acest corp. ♦ (Curent) Corp solid, compact; bloc.
2. Mare multime de oameni. ♢ Mase populare = totalitatea claselor si paturilor sociale dintr-o anumita etapa istorica ale caror interese concorda cu cerintele dezvoltarii societatii. ♦ Cantitate mare. [Conform: franceza masse, limba italiana, limba latina massa].
Varianta definitie 13: Masa (mese), substantiv feminin
1. Mobila, pe care se maninca. –
2. Mincare. –
3. Banca, taraba. – Mr. measa, megl. męsa.
Limba Latina mensa (Puscariu 1040; Candrea-Dens., 1066; REW 5497), conform franceza moise, sp., port. mesa. – Derivat masar, substantiv masculin (Trans., dulgher, timplar), cu sufix -ar; masaniu (var.
Trans. de S., masai), substantiv neutru (Banat, fata de masa), care pare der. intern de la masa (dupa Puscariu 1043, din limba latina *mensalium; dupa Candrea, din bulgara mesal); masarita, substantiv feminin (Trans., fata de masa), de la masar cu sufix -ita (dupa Puscariu 1043 si Tiktin, din limba latina mensalis); mescioara, substantiv feminin: (masuta); mesi, verb (a chefui, a benchetui); mesean, substantiv masculin (invitat la masa); meselnic, substantiv masculin (Oltenia, mesean); comesean, substantiv masculin (invitat la masa). – Din rom. provine bulgara masa (Capidan, Raporturile, 225), limba turca: masa (Miklosich, Slaw Elem. in Türk., 14; Meyer, Türk.
St., I, 46).
Varianta definitie 14: Masa (mase), substantiv feminin – Volum.
Franceza masse. – Derivat masa, verb (a concentra), din franceza masser; masaj, s.n, din franceza massage; masiv, adjectiv , din franceza massif; masivitate, substantiv feminin, din franceza massivite; masor, substantiv masculin, din franceza massor; meseuza, substantiv feminin, din franceza masseuse.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "s"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.