DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Masă

1 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ substantiv feminin 1. cantitate de materie a unui corp, considerată ca o mărime caracteristică în raport cu volumul. o - verde = furaj; - critică = masa minimă a unui material radioactiv în care poate apărea o reacție de fisiune nucleară în lanț. 2. îngrămădire de elemente care formează împreună un singur corp; corp solid, compact; bloc. o - de aer = porțiune imensă, omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte. 3. corp metalic masiv la care se leagă punctele unei rețele, ale unei mașini sau ale unui aparat electric, pentru evitarea supratensiunilor. 4. (familiar) cantitate mare. o ă vocabularului = partea cea mai mare a vocabularului, supusă schimbărilor. 5. mulțime compactă de oameni. o ĕ populare = totalitatea claselor și categoriilor sociale dintr-o anumită etapă istorică, ale căror interese fundamentale concordă cu cerințele și sensul acțiunii legilor obiective ale dezvoltării societății. 6. - continentală = continent. (< franceza masse, limba germana Masse)


2 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ1, mase, substantiv feminin 1. Mulțime compactă de oameni, considerată ca o unitate; grupare mare de oameni cu anumite caractere comune; cercuri largi ale populației. ♢ Locutiune adjectiv De masă = care cuprinde, care antrenează o (întreagă) colectivitate umană. ♢ Cântec de masă (sau de mase) = cântec cu conținut patriotic, având un caracter mobilizator. 2. Îngrămădire de elemente (de aceeași natură ori diferite) care alcătuiesc împreună un singur corp; (totalitatea unui) corp format printr-o asemenea îngrămădire de elemente. ♢ Masă verde = nutreț pentru vite; furaj. Mase plastice = materiale plastice. Masă de aer = porțiune imensă, relativ omogenă, a troposferei, cu proprietăți distincte față de porțiunile înconjurătoare. ♢ Locutiune adjectiv și adverb În masă = a) în cantitate mare; masiv. Transporturi în masă; b) cu toții; în număr mare. ♦ Cantitate mare din ceva (în raport cu restul ansamblului). ♢ Masa vocabularului = partea cea mai mare și mai mobilă a vocabularului. ♦ Corp solid, compact; bloc. 3. (Fiz.) Cantitatea de materie a unui corp considerată ca o mărime caracteristică (în raport cu volumul). ♢ Masă atomică = greutate atomică. Masă moleculară = greutate moleculară. Masă specifică = densitate. 4. (Jur.) Totalitate a creditelor sau datoriilor unui falit; fond bănesc al unei succesiuni sau al unei întreprinderi lucrative. – Din franceza masse.


3 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ2, mese, substantiv feminin 1. Mobilă formată dintr-o placă dreptunghiulară, pătrată sau rotundă, sprijinită pe unul sau mai multe picioare și pe care se mănâncă, se scrie etcetera ♢ Masă verde = a) masă2 (1), de obicei acoperită cu postav verde, la care se joacă jocuri de noroc; prin extensiune joc de noroc; b) masă2 (1) în jurul căreia stau diplomații când duc tratative internaționale. Masă rotundă = dezbatere liberă pe o temă dată, la care sunt chemați să-și spună cuvântul specialiștii din domeniul respectiv (sau reprezentanți ai publicului larg). Sală de mese = încăpere în care se servește mâncarea într-o școală, într-o cazarmă, la o cantină, etcetera Masă caldă = un fel de tejghea metalică încălzită pe care sunt expuse și menținute calde preparate alimentare, în localurile de alimentație publică. ♢ Locutiune adverb Cu (sau pe) nepusă masă = pe neașteptate, pe nepregătite, deodată. ♢ Expresie Capul (sau fruntea) mesei = locul de cinste ocupat de unul dintre comeseni. A pune (sau a întinde, a așterne) masa = a aranja, a pregăti și a pune pe masă2 (1) toate cele necesare pentru a servi mâncarea. A strânge masa = a aduna de pe masă2 (1) mâncările rămase și farfuriile, tacâmurile etcetera cu care s-a mâncat. A nu avea ce pune pe masă = a nu avea cu ce trăi, a fi sărac. Pune-te (sau întinde-te) masă, scoală-te (sau ridică-te) masă = a) se spune despre cei care duc o viață plină de desfătări, care trăiesc fără griji, care așteaptă totul de-a gata; b) se spune când ești obligat să servești mereu de mâncare. A întinde masă mare sau a ține masă întinsă = a primi invitați mulți, a oferi ospețe, banchete; prin extensiune a se ține de petreceri. A pune (pe cineva) la masă cu tine = a trata (pe cineva) ca pe un prieten apropiat. ♦ (Cu sens colectiv) Persoanele care stau în jurul aceleiași mese2 (1) și mănâncă; mesenii. 2. Ceea ce se mănâncă; mâncare, bucate; prin extensiune prânz, cină; ospăț, banchet. ♢ Înainte de masă = a) în partea zilei care precedă prânzul; b) în fiecare dimineață. După masă = a) în partea zilei care urmează după prânz; după-amiază; b) în fiecare după-amiază. ♢ Expresie A lua masa sau a sta (ori a ședea) la masă = a mânca de prânz sau de cină. A avea casă și masă = a avea ce-i trebuie pentru a trăi. A-i fi (cuiva) casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, fără necazuri. 3. Nume dat mai multor obiecte sau părți de obiecte care seamană cu o masă2 (1) și se folosesc în diverse scopuri practice. ♢ Masă de operație = obiect de metal pe care este întins un pacient în timpul intervenției chirurgicale. 4. Compus: (Botanica) masa-raiului = plantă erbacee cu flori roz-purpurii (Sedum carpaticum). – Limba Latina mensa.


4 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ substantiv verifica cuvantul: car, față de masă, fund, gresie, perinoc, platou, podiș.


5 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ substantiv 1. verifica cuvantul: mulțime. 2. verifica cuvantul: bloc. 3. masă continentală verifica cuvantul: continent. 4. masă atomică verifica cuvantul: greutate atomică; masă electrică verifica cuvantul: sarcină electrică; masă magnetică verifica cuvantul: sarcină magnetică; masă moleculară verifica cuvantul: greutate moleculară; masă specifică verifica cuvantul: densitate. 5. (învechit și reg.) pond. (- unui corp.) 6. masă plastică verifica cuvantul: material plastic.


6 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ substantiv 1. mâncare, (învechit și popular) ospăț, (popular) bucate (plural). (Haideți la -) 2. verifica cuvantul: hrană. 3. verifica cuvantul: banchet. 4. verifica cuvantul: tarabă. 5. (TEHNICA) (regional) blană, față. (- dulgherului.) 6. (TEHN.) (regional) strat. (- la teascul morii.)


7 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: masă (mulțime, corp compact) substantiv feminin, g.-d. art. masei; plural mase


8 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: masă (mobilă, prânz sau cină) substantiv feminin, g.-d. art. mesei; plural mese


9 * Cuvantul cu diacritice: másă -e
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ3 -e f. Mulțime mare și compactă de oameni. ♢ De - pentru toată lumea; care cuprinde pe toți. -e populare totalitate a claselor și categoriilor sociale. [G.-D. masei] franceza masse


10 * Cuvantul cu diacritice: másă -e
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ2 -e f. 1) Materie constituită din elemente eterogene, nediferențiate, alcătuind un singur corp. ♢ - verde nutreț constituit din iarbă și din alte plante. 2) Cantitate, număr mare. - de aer. ♢ În - a) în număr (cantitate) mare; b) în comun. 3) Mărime fizică care determină cantitatea de materie pe care o conține un corp; materia din care este format un corp. ♢ - grea (sau gravitațională) măsură a interacțiunii gravitaționale a corpurilor. - inertă măsură a inerției corpurilor. [G.-D. mesei] franceza masse, limba germana Masse


11 * Cuvantul cu diacritice: másă mése
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ1 mese f. 1) Mobilă formată dintr-o placă orizontală, pusă pe un suport sau pe picioare, având diverse întrebuințări (în special pentru a se servi pe ea mâncarea). - de scris. - de lucru. ♢ - verde a) masă pentru jocuri de noroc; b) masă la care se duc tratative diplomatice. - rotundă dezbatere liberă între specialiști pe o temă dată. - întinsă masă plină de bucate, pregătită pentru oaspeți. Capul mesei loc de cinste rezervat unei persoane în semn de stimă deosebită. A strânge -a a face curat pe masă după mâncare. 2) Mâncarea servită; bucate. 3) Mâncarea de la amiază (constând, de obicei, din mai multe feluri); prânz. ♢ Înainte de - în partea zilei care precedă prânzul. După - în partea zilei care urmează după prânz. 4) Proces de alimentare. ♢ A se așeza la - a începe mâncarea. A sta la -, a lua -a a mânca. 5) Obiecte sau părți de obiecte care seamănă cu această mobilă, având diverse întrebuințări. [G.-D. mesei] limba latina mensa


12 * Cuvantul cu diacritice: másă
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: MASĂ substantiv feminin 1. Mărime caracteristică unui corp, exprimată prin câtul dintre forța care se exercită asupra lui și accelerația pe care o are acest corp. ♦ (Curent) Corp solid, compact; bloc. 2. Mare mulțime de oameni. ♢ Mase populare = totalitatea claselor și păturilor sociale dintr-o anumită etapă istorică ale căror interese concordă cu cerințele dezvoltării societății. ♦ Cantitate mare. [Conform: franceza masse, limba italiana, limba latina massa].


13 * Cuvantul cu diacritice: másă mése
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: masă (mese), substantiv feminin 1. Mobilă, pe care se mănîncă. – 2. Mîncare. – 3. Bancă, tarabă. – Mr. measă, megl. męsă. Limba Latina mensa (Pușcariu 1040; Candrea-Dens., 1066; REW 5497), conform franceza moise, sp., port. mesa. – Derivat măsar, substantiv masculin (Trans., dulgher, tîmplar), cu sufix -ar; măsaniu (var. Trans. de S., măsai), substantiv neutru (Banat, față de masă), care pare der. intern de la masă (după Pușcariu 1043, din limba latina mensalium; după Candrea, din bulgara mesal); măsariță, substantiv feminin (Trans., față de masă), de la măsar cu sufix -iță (după Pușcariu 1043 și Tiktin, din limba latina mensalis); mescioară, substantiv feminin: (măsuță); mesi, verb (a chefui, a benchetui); mesean, substantiv masculin (invitat la masă); meselnic, substantiv masculin (Oltenia, mesean); comesean, substantiv masculin (invitat la masă). – Din rom. provine bulgara masa (Capidan, Raporturile, 225), limba turca: masa (Miklosich, Slaw Elem. in Turk., 14; Meyer, Turk. St., I, 46).


14 * Cuvantul cu diacritice: másă máse
Cuvantul fara diacritice: masa

Definitie: masă (mase), substantiv feminin – Volum. Franceza masse. – Derivat masa, verb (a concentra), din franceza masser; masaj, s.n, din franceza massage; masiv, adjectiv , din franceza massif; masivitate, substantiv feminin, din franceza massivite; masor, substantiv masculin, din franceza massor; meseuză, substantiv feminin, din franceza masseuse.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.