Varianta definitie 1: MatÉrie substantiv feminin
1. realitatea obiectiva, existenta independent de constiinta si reflectata de aceasta.
2. substanta din care sunt facute diverse obiecte. ♢ element, corp privit din punctul de vedere al compozitiei lui. o - prima = produs destinat prelucrarii.
3. domeniu de cunoastere, de cercetare etcetera; obiect de studiu. o in - de = in ceea ce priveste... ♢ continut, fond, esenta.
4. totalitatea cunostintelor predate in cadrul unui obiect de studiu, disciplina scolara. (< lat., limba italiana materia, limba rusa materiia limba germana Materie)
Varianta definitie 2: MatÉrie, materii, substantiv feminin
1. (În filozofia materialista) Substanta conceputa ca baza a tot ceea ce exista; realitatea obiectiva care exista in afara si independent de constiinta omeneasca si care este reflectata de aceasta; diversitatea fenomenelor reprezentand diferite forme de miscare ale acestei realitati.
2. Substanta din care sunt facute diverse obiecte; obiect, corp, element considerat din punctul de vedere al compozitiei sale. ♢ Materie prima = produs natural sau material semifabricat, destinat prelucrarii sau transformarii in alte obiecte.
Materie cenusie = parte a sistemului nervos central situata la suprafata creierului si in interiorul maduvei, care da nastere fluxului nervos; prin extensiune creier; minte, inteligenta. ♦ (Popular) Țesatura, panza, stofa.
3. Domeniu de cunoastere, de cercetare etcetera; problema, chestiune. ♢ Locutiune adverb În materie de... = privitor la..., in ceea ce priveste... ♢ Expresie A intra in materie = a incepe (dupa o introducere) discutarea sau tratarea subiectului propriu-zis. ♦ Continut, cuprins; fond, esenta ♢ Tabla de materii = lista atasata la inceputul sau la sfarsitul unei lucrari, in care sunt insirate capitolele cuprinse in lucrare, cu indicarea paginilor corespunzatoare. ♦ Date, informatii care stau la baza unei lucrari.
4. Totalitatea cunostintelor care se predau in cadrul unui obiect de studiu (in invatamant). – Din lat., limba italiana Materia, limba rusa Materiia, limba germana Materie.
Varianta definitie 6: MatÉrie -i f. 1) Realitate care exista in afara si independent de constiinta omeneasca si care este reflectata de aceasta. 2) Substanta din care sunt formate obiectele si care poseda o masa mecanica. Structura -ei. ♢ - coloranta substanta folosita la colorarea diverselor obiecte. - cenusie a) substanta a sistemului nervos central, aflata la suprafata creierului si in componenta maduvei spinarii; b) capacitate de a patrunde in esenta lucrurilor; inteligenta. - prima produs semifabricat destinat prelucrarii sau transformarii intr-un produs finit. 3) Produs textil; tesatura; material. 4) Obiect de care se ocupa autorul unei lucrari sau al unei expuneri. 5) Ansamblu de cunostinte care constituie continutul unui obiect de studiu. [G.-D. Materiei; Sil. -ri-e] /<lat., limba italiana materia, limba germana Materie, limba franceza: matiere
Varianta definitie 7: MatÉrie substantiv feminin
1. Categorie filozofica care desemneaza realitatea obiectiva, existenta independent de constiinta si reflectata de aceasta.
2. Substanta din care sunt facute diverse obiecte. ♦ Element, corp privit din punctul de vedere al compozitiei lui.
3. Domeniu de cunoastere, de cercetare etcetera ♦ Continut, fond, esenta.
4. Totalitatea cunostintelor predate in cadrul unui obiect de studiu, disciplina scolara. [Genitiv -iei. / < limba latina materia, conform franceza matière, limba italiana materia].
Varianta definitie 8: Materie (materii), substantiv feminin –
1. Substanta, material. –
2. Țesatura, stofa. –
3. Puroi. – Mr. materie.
Limba Latina materia (secolul XVIII).
Sensul 2 traduce limba germana Stoff „materie” si „tesatura”, conform limba rusa materija, cu ambele sensuri; sensul 3 este cel limba germana Materie, conform sp. materia.
Mr. provine din limba italiana materia.
Derivat material, substantiv neutru (materie; Arg., bani), din franceza materiel; material, adjectiv (referitor la material); materialic, adjectiv (material), secolul XIX, cuvant invechit; materialicesc, adjectiv (invechit, material); materialiceste, adverb (din punct de vedere material); materialism, substantiv neutru, din franceza materialisme; materialist, substantiv masculin, din franceza materialiste; materialitate, substantiv feminin, din franceza materialite; materializa, verb, din franceza materialiser; imaterial, adjectiv , din franceza immateriel, cu der. sale.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.