Varianta definitie 1: MazĂre substantiv feminin Planta erbacee de cultura, din familia leguminoaselor, cu flori albe sau trandafirii si cu seminte sferice, comestibile, inchise in pastai (Pisum sativum). ♢ Mazare de camp = planta asemanatoare cu mazarea, cultivata ca nutret pentru vite (Pisum arvense).
Mazare salbatica = planta erbacee agatatoare cu flori rosii, parfumate (Pisum elatius). ♦ P. restr.
Pastaile (cu seminte) sau semintele comestibile ale acestei plante; prin extensiune mancare pregatita din aceste seminte. – Conform: limba albaneza m o d h u l l ë.
Varianta definitie 4: MazĂre f. 1) Planta leguminoasa alimentara si furajera, cu flori albe sau trandafirii si cu fructul in forma de pastaie, cu seminte rotunde. ♢ --salbatica planta agatatoare cu flori rosii deschise. 2) Fructul si samanta acestei plante. 3) Mancare pregatita din boabele acestei plante. [G.-D. Mazarii] /Cuv. autoht.
Varianta definitie 5: Mazare substantiv feminin – Leguma (Pisum sativum). – Mr. madzire.
Origine necunoscuta.
S-a identificat cu dacicul μοζουλα mentionat de Dioscorides (Hasdeu, Col. lui Traian, 1877, 522; Tocilescu, Dacia inainte de romani, Bucuresti, 1880, 569; Philippide, II, 720; Capidan, Raporturile, 537; Weigand, BA, III, 236); dar, pe de o parte, acest nume desemneaza cimbrul, a carui asemanare cu mazarea nu este convingatoare; si, pe de alta parte, Jokl, Litteris, IV, 200, conform Sandfeld 95, a demonstrat ca trebuie sa se citeasca μιζουλα.
S-a presupus un tracic *mazala (Pascu, I, 190) sau *mazela (Diculescu 207); o sursa anterioara indoeurop. (Lahovary 123 si 336).
În fine, der. din limba turca: (per.) mas nu pare posibila fonetic (Roesler 598).
Legatura cuvintului rom. cu limba albaneza modhulje „mazare” (Meyer 284; Tiktin; Rosetti, II, 119) pare evidenta, dar nu lamureste mult originea cuvintului (der. rom. din limba albaneza nu e posibila; mai sigur este ca ambele cuvinte conduc la o sursa comuna).
Ar putea fi vorba de un cuvint balcanic, din aceeasi familie cu limba slava (veche) zrŭnu, zerno „boaba”, lituan. žirnis „mazare”; dar trebuie stabilita mai intii originea plantei si a cultivarii ei.
Derivat mazarar, substantiv masculin (insecta parazita, Bruchus pisi); mazarat, adjectiv (granulos); mazarica, substantiv feminin (mazariche, Vicia sativa; planta leguminoasa, Lathyrus tuberosus; Banat, varietate de fasole); mazariche, substantiv feminin (Vicia sativa, Vicia dumetorum, Vicia lathyroides, Vicia silvatica; grindina; trichina, trichinoza); mazaroi, substantiv masculin (Trans., mazare).
Din rom. provine bulgara mazarik (Capidan, Raporturile, 232).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.