Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Mecanic -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: mecánic -ă
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: MECANIC, -Ă I. adjectiv 1. referitor la mecanică (III). 2. acționat de o mașină, de un mecanism. 3. (despre o acțiune, un gest; și adverb ) făcut automat; mașinal. II. substantiv masculin lucrător specialist în lucrări de mecanică, în reparații de mașini, de instalații etcetera ♢ conducător al unei locomotive; motorist. III. substantiv feminin 1. știință care studiază legile mișcării și ale repausului corpurilor. o ă fluidelor = hidromecanică; - cerească = ramură a astronomiei care studiază mișcarea corpurilor cerești. 2. tehnica procedeelor în care intervin fenomene mecanice; mecanotehnică. 3. (figurativ) combinație. (< franceza mecanique, limba italiana mecanico, limba germana Mechenik/er/, limba latina mecanicus, limba germana Mechenik/er/)
2 * Cuvantul cu diacritice: mecánic -ă
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: MECANIC, -Ă, mecanici, -ce, substantiv, adjectiv I. S.f. 1. Știință care studiază mișcarea sau echilibrul corpurilor sub acțiunea forțelor exercitate asupra lor; tehnica procedeelor în care intervin aceste fenomene; mecanotehnică. ♢ Mecanică cerească = știință care se ocupă cu mișcarea corpurilor cerești sub acțiunea atracției universale. ♦ (Înv.) Mecanism, mașină. 2. Disciplină tehnică al cărei obiect îl constituie construcția și funcționarea mașinilor, îndeosebi a pieselor și a mecanismelor care servesc la transmiterea mișcării. 3. Tratat, manual de mecanică (I 1, 2). II. Adjectiv 1. Care aparține mecanicii (I), privitor la mecanică, de mecanică. 2. (Și adverb ) Care este pus în mișcare de o mașină sau de un mecanism; care se face cu ajutorul mașinilor sau al mecanismelor; mecanizat. 3. (Și adverb ) Care se realizează fără participarea conștiinței, a voinței; mașinal, automat. ♦ Care aplică o teză, o teorie, o dispoziție etcetera fără a ține seama de specificul concret sau individual al situației, fenomenului, cazului respectiv; simplist, schematic, rigid, dogmatic. III. Substantiv masculin și feminin: Specialist în mecanică (I 1, 2). ♦ Persoană care efectuează operații de montaj, de reparare, sau de întreținere a utilajelor, mașinilor și aparatelor. ♦ Persoană care supraveghează sau conduce un vehicul sau un motor, cu instalațiile anexe; mașinist. – Din (I) limba latina mechanica, limba italiana meccanica, limba germana Mechanik, franceza mecanique, (II) limba latina mechanicus, limba italiana meccanico, franceza mecanique, (III) limba latina mechanicus, limba germana Mechaniker.
3 * Cuvantul cu diacritice: mecánic
Cuvantul fara diacritice: mecanic
4 * Cuvantul cu diacritice: mecánic
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: mecanic substantiv masculin, adjectiv m., plural mecanici; f. singular mecanică, plural mecanice
5 * Cuvantul cu diacritice: mecánic
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: MECANIC3adverb Ca un automat; fără rațiune. A vorbi -. limba latina mechanicus, limba italiana meccanico, fr, mecanique
6 * Cuvantul cu diacritice: mecánic -ci
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: MECANIC2 -cim. 1) Specialist în mecanică. 2) Muncitor specializat în montarea, întreținerea și reparația mașinilor, mecanismelor, motoarelor sau aparatelor. 3) Persoană care conduce sau supraveghează un vehicul sau un motor; mașinist. 4) Conducător al unei locomotive; mașinist. limba latina mechanicus, limba germana Mechaniker
7 * Cuvantul cu diacritice: mecánic -că -ci -ce
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: MECANIC1 -că (-ci, -ce) 1) Care ține de mecanică; propriu mecanicii. 2) Care este pus în mișcare de o mașină sau de un mecanism; funcționat de o mașină sau de un mecanism. 3) fig. Care este făcut fără participarea conștiinței sau a voinței; inconștient; automat; mașinal; instinctiv; involuntar. 4) Care rezultă din mișcare; produs prin mișcare. Energie -că. Reacție -că. limba latina mechanicus, limba italiana meccanico, franceza mecanique
8 * Cuvantul cu diacritice: mecánic -ă
Cuvantul fara diacritice: mecanic
Definitie: MECANIC, -Ăadjectiv1. Acționat de o mașină sau de un mecanism. 2. Referitor la mecanică (2) [în DN]. 3. (Despre o acțiune, un gest) Făcut automat; reflex, mașinal. substantiv masculin Lucrător specialist în lucrări de mecanică, în reparații de mașini, de instalații etcetera ♦ Conducător al unei locomotive. [Varianta mehanic, -ă adjectiv / conform franceza mecanique, limba germana Mechanik, limba latina mechanicus, limba greaca (veche) mechanikos].
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.