Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Mertic
1 * Cuvantul cu diacritice: mertíc
Cuvantul fara diacritice: mertic
Definitie: MERTIC, mertice, substantiv neutru 1. Măsură veche pentru cereale, egală cu circa 1-2 ocale. ♦ Cantitate de cereale sau de făină cuprinsă într-un mertic (1). 2. (Înv.) Plată în natură (sau în bani) care se lua la mori pentru măcinat; p. restr. rație, porție de mâncare. ♢ Expresie A(-și) lua (sau a da cuiva) merticul = a primi (sau a da) o bătaie. [Plural și: merticuri] – Din limba maghiara mertek.
2 * Cuvantul cu diacritice: mertíc
Cuvantul fara diacritice: mertic
4 * Cuvantul cu diacritice: mertíc -e
Cuvantul fara diacritice: mertic
Definitie: MERTIC -en. 1) Vas care servea drept măsură pentru cereale. 2) Unitate veche de măsură a cerealelor egală cu 2,5 kg. 3) Cantitate de cereale care încape într-un vas cu această măsură. 4) înv. Plată în bani sau în natură care se dădea la moară pentru măcinat. 5) Porție de hrană care se dă cailor sau altor animale pentru un anumit timp; tain. ungara mertek
5 * Cuvantul cu diacritice: mertíc mertíce
Cuvantul fara diacritice: mertic
Definitie: mertic (mertice), substantiv neutru – 1. Măsură de capacitate pentru solide, cu valoare variabilă, echivalînd între 1 și 7 litri. – 2. Uium. – 3. Rație, porție. Origine neclară. Pare să provină din limba neogreaca: μεριτιϰόν, limba neogreaca: μερτιϰόν „parte”, de unde a trecut în verifica cuvantul: limba sarba: mertik (secolul XIV, conform Vasmer, Gr., 97), limba sarba:, cr., slov. mertuk, mag. mertek. Cuvîntul se explică în limba neogreaca: prin μερίδιον „parte”, μερίζω „a împărți”. Fără îndoială, se poate explica prin mag. mertek, considerat ca der. din merni „a măsura” (Cihac, II, 515; Miklosich, Fremdw., 110; Berneker, II, 38; Galdi, Dict., 94). Derivat din limba neogreaca: merge mai bine cu sensul al treilea și cu der. mertici, verb (a rupe în bucăți, a bucățeli).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.