Varianta definitie 1: MiCĂ substantiv feminin mineral din silicat de aluminiu si potasiu cristalizat, clivabil, care abunda in rocile eruptive si metamorfice. (< franceza mica)
Varianta definitie 2: MiCĂ1, mice, substantiv feminin Familie de minerale cristalizate, cu luciu sticlos, sidefos, care se desfac usor in foite subtiri (elastice si transparente), intrebuintate in industria electrotehnica, a unor materiale de constructie, la fabricarea unor sorturi de hartie si vopsele etcetera – Din franceza Mica.
Varianta definitie 3: MiCĂ2 substantiv feminin (Pop.; in loc. adverb ) Într-o (sau pe) mica de ceas = A) intr-o clipa, foarte repede, imediat; B) foarte des, mereu. – Probabil limba latina Mica „farama”.
Varianta definitie 4: MiCĂ substantiv verifica cuvantul: maicuta, mamica.
Varianta definitie 7: MiCĂ2 f. popular : Într-o - (sau Pe mica de ceas) a) intr-o clipa; imediat; b) foarte des. /<lat. mica
Varianta definitie 8: MiCĂ1 f.
Mineral cristalizat, transparent, de diferite culori, cu proprietatea de a se desface usor in placi subtiri si elastice, intrebuintate, in special, ca izolant electric si termic. [G.-D. Micii] /<fr. mica
Varianta definitie 9: MiCĂ substantiv feminin Grup de minerale de siliciu si aluminiu cristalizate, care se desfac in foite de obicei elastice. [Pronume -cii. / < franceza mica, conform limba latina mica – bucatica].
Varianta definitie 10: Mica (-ci), substantiv feminin – Fragment, farima, parcela, parte.
Limba Latina mῑca (Puscariu 1068; Candrea-Dens., 1093; Tiktin; REW 5559), conform limba italiana mica, franceza mie, sp. miga.
Derivat din limba slava (veche) migŭ „clipa, moment” (bg., pol. mig, limba sarba:, limba rusa miga), propusa de Graur, BL, VI, 156 si de Scriban, se bazeaza pe expresii ca o mica de ceas, in care mica dobindeste sensul special de „parte dintr-o ora” si pare posibila doar ca incrucisare semantica.
E dubletul lui mica, substantiv feminin (mineral in foite), din franceza (lat.) mica.
Probabil acelasi cuvint este cel care s-a pastrat in expresia mici farime (var. mii farime, mii si farime), cu sensul de „bucatele”, in care mici „bucati” s-a confundat cu mici „de marime redusa”. – Conform: dumica, nimic.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.