DexDefinitie.com

Definitie Minciună - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MinciÚnĂ, minciuni, substantiv feminin
1. Denaturare intentionata a adevarului avand de obicei ca scop inselarea cuiva; neadevar. ♢ Expresie A da (sau a face) (pe cineva) de minciuna sau a prinde (pe cineva) cu minciuna = a dovedi ca cineva a spus un neadevar.
A purta (sau a duce, a tine) (pe cineva) cu minciuni = a promite mereu (ceva cuiva) fara a se tine de cuvant; a duce cu vorba. ♦ Deprindere de a minti. ♦ Înselaciune, viclesug. ♦ Fictiune, nascocire, plasmuire. ♦ (La plural) Fleacuri, nimicuri.
2. Minciunica (2). – Limba Latina Mentio, -onis.
Varianta definitie 2: Minciuna antonim: adevar
Varianta definitie 3: MinciÚnĂ substantiv verifica cuvantul: amagire, eres, erezie, iluzie, patlagina.
Varianta definitie 4: MinciÚnĂ substantiv
1. inventie, nascoceala, nascocire, nascocitura, neadevar, palavra, plasmuire, poveste, scorneala, scornire, scornitura, (popular) iscoditura, (invechit) basna, basnire, (familiar) baliverna, brasoava, (familiar figurativ) basm, gogoasa, tromboane (plural). (Tot ce-a spus e o simpla -.)
2. verifica cuvantul: ipocrizie.
3. verifica cuvantul: minciunea.
Varianta definitie 5: Minciuna substantiv feminin, g.-d. art. minciunii; plural minciuni
Varianta definitie 6: MinciÚnĂ -i f. 1) Afirmatie prin care se denatureaza in mod intentionat adevarul; neadevar. A spune -i. ♢ - gogonata, - incornorata neadevar exagerat. A se prinde cu -a a (se) descoperi, a lasa sa (se) descopere un neadevar. 2) Plasmuire rauvoitoare pusa in circulatie; scornitura; nascocire. ♢ Ce-i in mana nu-i - nu te bizui pe promisiuni, ci multumeste-te cu ce ai in mod sigur. [G.-D. Minciunii] /<lat. mentio, -onis
Varianta definitie 7: Minciuna (minciuni), substantiv feminin –
1. Neadevar. –
2. Gogoasa. – Mr. mintuna, mintune, megl. minciuna.
Limba Latina *mentitiōnem, redus la *mentiōnem (Cipariu, Principii, 96; Meyer, Alb.
St., IV, 126; Puscariu, 1082; Candrea-Dens., 1136; Pascu, I, 116; REW 5508); conform limba latina *mentionāre › mr. minciunedzu, minciunare, megl. minciun, minciunari.
Derivat de la a minti, prin intermediul lui *minticiune redus ca putrezi › putrejune, repezi › repejune, pare mai putin sigura, pentru ca reducerile sint numai secundare si tirzii (conform putreziciune, repeziciune) si nu au eliminat in nici un caz formele intregi (conform imputi › imputiciune; dar nu este urma de *minticiune). – Conform: minti, desminti.
Derivat mincinos, adjectiv (care spune minciuni); minciuna, verb (Trans., a ticlui, a insaila); minciunea, substantiv feminin (gogoasa); minciunos, adjectiv (Mold., care minte); minciuni, verb (Mold., a minti, a insela).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.