Varianta definitie 2: MiNĂ3 substantiv feminin veche moneda greceasca de aur sau de argint, valorand o suta de drahme. (< franceza mine, limba latina mina)
Varianta definitie 3: MiNĂ1 substantiv feminin
1. loc subteran special amenajat, de unde se extrag minerale.
2. galerie sapata in frunzele sau in scoarta unei plante de catre insecte.
3. (figurativ) mare bogatie (ascunsa).
4. cilindru subtire de granit etcetera din interiorul creioanelor sau pixurilor.
5. mijloc de lupta alcatuit dintr-o incarcatura de exploziv si un dispozitiv de aprindere, care explodeaza prin lovire sau la comanda. (< franceza mine, limba germana Mine)
Varianta definitie 4: MiNĂ1, mine, substantiv feminin
1. Loc subteran cu zacaminte de substante minerale utile; complex de lucrari, de instalatii in subteran si la suprafata, destinate exploatarii, cu ajutorul puturilor si galeriilor, a unui zacamant de substante minerale utile; subteran, baie2. ♦ Figurativ Izvor nesecat (de bogatie).
2. Arma exploziva care se asaza pe pamant sau in pamant, in apa etcetera si care explodeaza la atingere sau la comanda.
3. Bucata subtire cilindrica sau prismatica de grafit sau din alt material, folosita la confectionarea creioanelor. – Din franceza Mine, limba germana Mine.
Varianta definitie 5: MiNĂ2, mine, substantiv feminin Expresie a fetei; fizionomie, chip, infatisare. ♢ Expresie A avea (o) mina buna (sau rea) = a arata bine (sau rau), a parea sanatos (sau bolnav). – Din franceza Mine.
Varianta definitie 6: MiNĂ3, mine, substantiv feminin Veche moneda greceasca de aur sau de argint, a carei valoare era egala cu o suta de drahme. – Din franceza Mine, limba latina Mina.
Varianta definitie 10: MiNĂ3 -e f. (in antichitatea greaca) Greutate sau moneda egala cu o suta de drahme. /<fr. mine, limba latina mina
Varianta definitie 11: MiNĂ2 -e f.
Expresie specifica a fetei, care denota o anumita stare de spirit sau o anumita atitudine. /<fr. mine
Varianta definitie 12: MiNĂ1 -e f. 1) Subteran de unde se exploateaza zacaminte minerale. 2) Ansamblu de lucrari si de instalatii ce tin de extragerea zacamintelor minerale. 3) Parte centrala de grafit sau de alt material a unui creion. 4) fig.
Sursa inepuizabila (de bogatie). 5) Arma exploziva al carei dispozitiv poate exploda in pamant sau in apa. Camp de -e. [G.-D. Minei] /<fr. mine, limba germana Mine
Varianta definitie 13: MiNĂ1 substantiv feminin
1. Loc subteran special amenajat, de unde se extrag minerale. ♦ Ansamblul lucrarilor subterane care permite exploatarea unor zacaminte. ♦ (Figurat) Mare bogatie (ascunsa).
2. Cilindru subtire de grafit etcetera din interiorul creioanelor.
3. Arma alcatuita dintr-o incarcatura de exploziv si un dispozitiv de aprindere, care explodeaza prin lovire sau la comanda. [< franceza mine, limba italiana mina, limba germana Mine].
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.