Varianta definitie 2: MiȘcare, miscari, substantiv feminin Actiunea de a (se) misca si rezultatul ei.
1.
1. Iesire din starea de imobilitate, de stabilitate, schimbare a locului, a pozitiei; deplasare a unui obiect sau a unei fiinte. ♢ Miscare seismica = cutremur de pamant.
Miscari tectonice sau miscarile scoartei = deplasari ale scoartei solide care constituie scoarta pamantului, produse de fortele interne sau de gravitatie si care duc la modificarea structurii geologice a scoartei. ♢ Expresie Nici o miscare = liniste! tacere! A (se) pune in miscare = a incepe sau a face sa inceapa sa se deplaseze. ♦ Schimbare a pozitiei corpului, a membrelor etcetera; exercitii sau parte a unui exercitiu sportiv executate prin schimbarea pozitiei corpului, a membrelor etcetera; prin extensiune gest. ♢ Expresie (Familiar) În doi timpi si trei miscari = foarte repede. ♦ Fiecare dintre mutarile unei piese la o partida de sah, de tabie etcetera ♢ Expresie (Familiar) A prinde (sau a surprinde) miscarea = a intelege repede desfasurarea unei actiuni sau rostul ei ascuns. ♦ Viteza cu care se executa o bucata muzicala sau o parte a ei; tempo. ♦ (Concretizat) Parte dintr-o compozitie muzicala de dimensiuni mai mari, executata intr-un anumit tempo.
2. Activitate, actiune, fapta. ♢ Locutiune adverb In miscare = intr-o stare de agitatie, de tulburare, de incordare. ♢ Expresie A (se) pune in miscare = a intra (sau a determina pe cineva sa intre) in actiune; a face sa se agite, sa actioneze. ♦ (Familiar) Plimbare (pe jos).
3. Deplasare in spatiu, inaintare, circulatie; prin extensiune animatie, agitatie, forfota. ♦ Serviciu care dirijeaza circulatia trenurilor. ♦ (La plural) Deplasare organizata, strategica, a unei unitati militare.
4. Schimbare intervenita in repartizarea personalului sau a bunurilor dintr-o unitate; mutare dintr-un post in altul.
5. Actiune sau curent care grupeaza un numar mare de oameni in jurul unei activitati de interes (mai) general, al unei idei sau al unei conceptii. ♦ Actiune (organizata) de masa cu caracter revendicativ; agitatie, revolta, revolutie.
6. Figurativ Îndemn, impuls, imbold, pornire. ♦ (Rar) Sentiment, emotie. II. Categorie filozofica ingloband toate schimbarile si procesele care au loc in Univers; p. gener. schimbare, transformare. – Verifica cuvantul: Misca.
Varianta definitie 8: MiȘcare substantiv feminin
1. Actiune sau curent care grupeaza un numar mare de oameni in jurul unei activitati de interes general, al unei idei sau al unei conceptii.
2. Actiune organizata de masa, care tinde sa realizeze un scop social-politic. [Dupa franceza mouvement, limba rusa dvijenie].
litere.