DexDefinitie.com

Definitie Mișcare - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MiȘcare substantiv feminin
1. actiune, curent care grupeaza un numar mare de oameni in jurul unei activitati de interes general, al unei idei sau al unei conceptii.
2. actiune organizata de masa, care tinde sa realizeze un scop social-politic.
3. (muz.) grad de accelerare sau de incetinire a unei masuri; tempo. ♢ parte a unei lucrari muzicale ciclice, de mari dimensiuni (simfonie, sonata). (dupa franceza mouvement, limba rusa dvijenie)
Varianta definitie 2: MiȘcare, miscari, substantiv feminin Actiunea de a (se) misca si rezultatul ei.
1.
1. Iesire din starea de imobilitate, de stabilitate, schimbare a locului, a pozitiei; deplasare a unui obiect sau a unei fiinte. ♢ Miscare seismica = cutremur de pamant.
Miscari tectonice sau miscarile scoartei = deplasari ale scoartei solide care constituie scoarta pamantului, produse de fortele interne sau de gravitatie si care duc la modificarea structurii geologice a scoartei. ♢ Expresie Nici o miscare = liniste! tacere! A (se) pune in miscare = a incepe sau a face sa inceapa sa se deplaseze. ♦ Schimbare a pozitiei corpului, a membrelor etcetera; exercitii sau parte a unui exercitiu sportiv executate prin schimbarea pozitiei corpului, a membrelor etcetera; prin extensiune gest. ♢ Expresie (Familiar) În doi timpi si trei miscari = foarte repede. ♦ Fiecare dintre mutarile unei piese la o partida de sah, de tabie etcetera ♢ Expresie (Familiar) A prinde (sau a surprinde) miscarea = a intelege repede desfasurarea unei actiuni sau rostul ei ascuns. ♦ Viteza cu care se executa o bucata muzicala sau o parte a ei; tempo. ♦ (Concretizat) Parte dintr-o compozitie muzicala de dimensiuni mai mari, executata intr-un anumit tempo.
2. Activitate, actiune, fapta. ♢ Locutiune adverb In miscare = intr-o stare de agitatie, de tulburare, de incordare. ♢ Expresie A (se) pune in miscare = a intra (sau a determina pe cineva sa intre) in actiune; a face sa se agite, sa actioneze. ♦ (Familiar) Plimbare (pe jos).
3. Deplasare in spatiu, inaintare, circulatie; prin extensiune animatie, agitatie, forfota. ♦ Serviciu care dirijeaza circulatia trenurilor. ♦ (La plural) Deplasare organizata, strategica, a unei unitati militare.
4. Schimbare intervenita in repartizarea personalului sau a bunurilor dintr-o unitate; mutare dintr-un post in altul.
5. Actiune sau curent care grupeaza un numar mare de oameni in jurul unei activitati de interes (mai) general, al unei idei sau al unei conceptii. ♦ Actiune (organizata) de masa cu caracter revendicativ; agitatie, revolta, revolutie.
6. Figurativ Îndemn, impuls, imbold, pornire. ♦ (Rar) Sentiment, emotie. II. Categorie filozofica ingloband toate schimbarile si procesele care au loc in Univers; p. gener. schimbare, transformare. – Verifica cuvantul: Misca.
Varianta definitie 3: Miscare antonim: nemiscare, repaus, stationare
Varianta definitie 4: MiȘcare substantiv verifica cuvantul: imbold, impuls, indemn, pornire, stimul, stimulent.
Varianta definitie 5: MiȘcare substantiv
1. verifica cuvantul: mers.
2. miscare migratorie = migratiune.
3. (FIZIOL.) miscare peristaltica verifica cuvantul: peristaltism.
4. verifica cuvantul: deplasare.
5. verifica cuvantul: circulatie.
6. calcatura, mers, pas, pasit, umblet, (rar) mersatura, (invechit si popular) mersura. (Avea o - saltareata, gratioasa etcetera)
7. circulatie, deplasare. (- sevei in plante.)
8. verifica cuvantul: clintire.
9. verifica cuvantul: clatinare.
10. verifica cuvantul: forfota.
11. (MUZICA) tempo, (invechit) moviment.
12. actiune, curent. (- revendicativa.)
13. (invechit) moviment. (- literara, stiintifica.)
14. verifica cuvantul: emotionare.
Varianta definitie 6: Miscare substantiv feminin, g.-d. art. miscarii; plural miscari
Varianta definitie 7: MiȘcare -ari f. 1) v. A MIȘCA si A SE MIȘCA. ♢ A (se) pune in - a intra sau a face sa intre la actiune. În doi timpi si trei -ari foarte repede; momentan. Nici o -! a) liniste; b) comanda data cuiva, ca sa ramana in pozitia in care se afla. A prinde -area cuiva (sau A ceva) a) a ghici intentiile sau planurile cuiva; b) a pricepe mersul unei actiuni. 2) fiz.
Variatie in timp a pozitiei unui corp in raport cu un sistem de referinta. 3) Fiecare mutare de piese la unele jocuri (de sah, de table etcetera). 4) Actiune care include un numar mare de oameni cu interese sau conceptii comune (in sprijinul unei idei, al unui scop unic etcetera). - sindicala. -area pentru pace. [G.-D. Miscarii] /v. a misca
Varianta definitie 8: MiȘcare substantiv feminin
1. Actiune sau curent care grupeaza un numar mare de oameni in jurul unei activitati de interes general, al unei idei sau al unei conceptii.
2. Actiune organizata de masa, care tinde sa realizeze un scop social-politic. [Dupa franceza mouvement, limba rusa dvijenie].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.