Varianta definitie 1: MOȘ, mosi, substantiv masculin I.
1. Barbat (mai) in varsta; unchias, mosneag; p. restr. apelativ cu care cineva mai tanar se adreseaza unui barbat mai in varsta. ♢ Mos Martin sau (rar) mos Ursila = ursul. ♢ Expresie A-i veni mos Ene pe la gene = a i se face somn, a incepe sa motaie.
2. (Înv. si reg.) Bunic; (mai ales la plural) ascendent (mai indepartat), inaintas, stramos. ♢ Expresie De cand cu mos Adam = din vremurile de demult.
Din (sau de la) mosi-stramosi = mostenit de la stramosi, pastrat din generatie in generatie; de demult, din vremuri stravechi.
A spune (sau a insira, a indruga) mosi pe grosi (sau mosi parosi) = a indruga nimicuri, a spune vorbe fara temei, minciuni, a povesti lucruri fanteziste.
La mosii cei verzi = niciodata, la pastile cailor.
De cand cu mosii verzi (sau rosii) = de foarte multa vreme. ♦ (Regional) Unchi.
3. Personaj mascat, reprezentand un batran, care insoteste brezaia sau care apare in diferite creatii dramatice populare; mosneag.
4. (Pop.; la plural; de obicei art.) Fiinte imaginare despre care se crede ca ar alunga iarna; fiecare dintre cele noua zile din luna martie care urmeaza dupa zilele babelor.
5. (La plural; in traditiile populare) Nume dat mai multor sarbatori religioase in care se fac slujbe si pomeni pentru morti. ♦ Balci traditional organizat in sambata dinaintea Rusaliilor; prin extensiune targ care se tine in diverse localitati si unde, pe un anumit loc, sunt amenajate si organizate o serie de distractii publice. ♢ Expresie A se strange (sau a se aduna) lumea ca la mosi = a se aduna lume multa pentru a vedea ceva neobisnuit. II. Partea cu carlig a unei copci. ♦ Disc al unei capse, care se imbuca in celalalt disc. – Din Moasa (derivat regresiv).
Varianta definitie 3: MOȘ substantiv
1. batran, mosneag, (popular) unchias, (reg. si peior.) ghiuj, (regional) bat, (Transilvania si Maram,) vaj. (Un - cu plete albe.) *
2. (invechit) batran, stalp, tei. (Primul detinator al unui pamant, cu titlu de mostenitor, se numea in trecut -.)
3. mos Martin verifica cuvantul: urs.
Varianta definitie 4: Mos substantiv masculin, plural mosi
Varianta definitie 5: A MOȘ/i -esc
1. tranzitiv 1) (femei) A ajuta in timpul nasterii in calitate de moasa. 2) (copii nou-nascuti) A ingriji in primele ore dupa nastere; a taia cordonul ombilical. 3) fig.
A da sfaturi insistente si inutile.
2. intranzitiv A lucra incet si fara spor. /Din moasa
Varianta definitie 6: MOȘ -i m. 1) (folosit si ca termen de adresare) Barbat ajuns la o varsta inaintata; mosneag. ♢ - Martin urs. 2) rar Barbat privit in raport cu nepotii sai; bunic. 3) pop.
Frate (sau var) al unuia dintre parinti, privit in raport cu copiii acestora; unchi. 4) Persoana care apartine generatiilor precedente. ♢ Din (sau De la) mosi-stramosi a) din vremuri foarte indepartate; b) (transmis) din generatie in generatie. 5) la plural (in credintele religioase) Ziua din ajunul sarbatorii pogorarii duhului sfant. ♢ Sambata -ilor sambata dinaintea Duminicii Mari. /Din moasa
Varianta definitie 7: Mos (mosi), substantiv masculin –
1. Batrin. –
2. Bunic. –
3. Stramos. –
4. Fondatorul, precedesorul unei familii, strabun comun. –
5. (Înv.) Avere, proprietate, parte dintr-o mosie care provine dintr-o singura mostenire. –
6. Titlu de respect care se da barbatilor in etate; bunic, unchi. –
7. (Moldova) Unchi. –
8. Ziua mosilor. –
9. (Munt.) Tirg, iarmaroc care se tine de obicei in Ziua mortilor. – Mr. moase, megl., istr. mos.
Origine suspecta.
Prezenta cuvintului in toate dialectele, uzul sau general (ALR, I, 189; sensul de „bunic” care apare in ALR, I, 169, numai pentru Banat si Trans. este in realitate mult mai extins) si compunerea cu stra- (v. stramos), care nu apare decit in elementele traditionale, arata sigur ca-i vorba de un cuvint latin.
Este probabil annōsus „incarcat de ani”, cu consoana finala modificata prin analogie cu plural, ca in cossus › cos.
Afereza lui a- nu este imposibila, conform amita › mat(use), si care a fost sustinuta de prezenta lui stramos.
Schimbul *nos › mos este mai greu de explicat, fara indoiala conform magar, si pina la un anumit punct miel, mita.
În general este considerat drept cuvint autohton (Miklosich, Slaw.
Elem., 10; Hasdeu, Cuv. din Batrini, I, 294), identic cu limba albaneza mošë „virsta” (Philippide, II, 724; Pascu, II, 223; P. Papahagi, Jb., XII, 539; conform Iordan, Dift., 208; Rosetti, II, 118).
Dupa P. Papahagi, Notite etim., 38, din mama, cu sufix -os, ipoteza care nu se sustine.
Comp. mos Martin, substantiv masculin (numele ursului), conform REW 5381; mosteaca, substantiv masculin (ofiter lenes), din Mos Teaca, personaj literar creat de Anton Bacalbasa (1893).
Derivat moase, substantiv feminin (batrinica; bunica; matusa, titlu de respect; femeie care asista la nastere), cuvint de uz general (ALR, I, 212), mai ales cu ultimul sens; mosean, substantiv masculin (invechit, mostenitor; cuvant invechit, proprietar; rar, coproprietar); mosi, verb (a da ajutor la nastere; a se foi); mosit, substantiv neutru (asistenta moasei la nastere); mosic, substantiv masculin (batrinel); mosie, substantiv feminin (invechit, origine, speta; cuvant invechit, patrie, tara; cuvant invechit, patrimoniu; proprietate, mostenire); mosier, substantiv masculin (proprietar funciar); mosieresc, adjectiv (de mosier); mosinas, substantiv masculin (Bucovina, cuvant invechit, agricultor, proprietar), pentru al carui sufix conform boiernas; mosneag, substantiv masculin (batrin, batrinel), in loc de mosneac, pentru al carui sufix conform rusneac, cuvint moldovenesc adoptat de la literatura (dupa Candrea, in loc de *mosteneag, dim. al lui mostean; dupa Scriban, in loc de *mosineac, conform si Bogrea, Dacor., III, 733); mosnegeste, adverb (ca batrinii); mosoaica, substantiv feminin (Mold., oala, ulcior), numita asa pentru ca se obisnuieste sa se dea de pomana in ziua mortilor (Candrea); mosut, substantiv masculin (ciocirlie, Alauda cristata), poate in loc de *motut › mot „smoc”; stramos, substantiv masculin (strabunic; antecesor), cu pref. stra-; stramoase, substantiv feminin (strabunica); stramosesc, adjectiv (ancestral); stramosie, substantiv feminin (calitate de stramos). – Conform: mosnean.
Din rom. provin rut. mošul „bunic”, moša, „bunica” si „moasa” (Candrea, Elemente, 408); bulgara moš, mošija (Capidan, Raporturile, 232), mošierin (Candrea, Elemente, 404), mag. mosuly „batrin” (Edelspacher 19).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "o"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.