DexDefinitie.com

Definitie Mult -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Mult, -Ă, multi, -te, adjectiv , adverb
1. Adjectiv Care se afla in mare numar, in cantitate mare sau in sorturi diferite; de intensitate deosebita, de proportii mari, de durata lunga. ♢ Locutiune adverb De (mai) multe ori sau in (mai) multe randuri = in mod repetat, adesea. ♢ Expresie A nu mai avea zile multe = a fi aproape de moarte. ♦ (Substantivat, n. plural) Lucruri, fapte, intamplari numeroase (si variate). ♢ Expresie A nu sti multe = A) a trece repede la actiune, a lua hotarari energice; B) a se supara usor.
Mult cu multul sau multul cu mult = oricat de mult, foarte mult.
Multe (si de) toate = lucruri de tot felul; probleme variate.
Multe si marunte = A) lucruri, probleme de tot felul; B) fleacuri, nimicuri.
Și mai multe nu = neaparat, cu orice pret.
2. Adv.
În cantitate insemnata, in mare masura; in mod intens, staruitor; cu valoare mare; pe o distanta mare; in timp indelungat; de repetate ori. ♢ Cu mult = in foarte mare masura.
Cel mult = A) maximum; B) in cel mai bun caz.
Mai mult = A) in special, mai ales, indeosebi; B) (reg.; in constructii negative) de acum inainte, din acest moment.
De mult = A) dintr-o vreme indepartata, de altadata; din vechime; B) de timpuriu, devreme. ♢ Locutiune conjunctie: De mult ce = din cauza, datorita cantitatii, duratei, intensitatii (extreme) etcetera ♢ Expresie Mai mult sau mai putin = oarecum, relativ. (Asta) e prea mult = (asta) intrece masura, depaseste ceea ce trebuie sau se cuvine.
Mult si bine = vreme indelungata.
A nu mai avea mult = A) a fi aproape de sfarsitul unei actiuni; B) a fi aproape de sfarsitul vietii, a nu mai avea de trait decat putine zile. ♦ (Înv. si reg.; inaintea unui adjectiv sau a unui adverb, da acestora valoare de superlativ) in cel mai inalt grad; foarte, extrem. [Genitiv-dat. plural m. si feminin: multora] – Limba Latina Multus, -a, -um.
Varianta definitie 2: Mult antonim: putin, nitel, oleaca, scurt
Varianta definitie 3: Mult adjectiv , adverb
1. adjectiv verifica cuvantul: numeros.
2. adverb verifica cuvantul: greu. (Pachetul atarna, cantareste -.)
3. adverb vartos, zdravan. (Bea -.)
4. adverb verifica cuvantul: departe.
5. adverb verifica cuvantul: indelungat.
6. adverb verifica cuvantul: indelung.
7. adverb intens, tare. (A suferit -.)
8. adverb rau, tare. (S-a chinuit -.)
9. adverb tare. (- ar vrea sa se plimbe.)
10. adjectiv verifica cuvantul: variat.
Varianta definitie 4: Mult adjectiv m., plural multi; f. singular multa, plural multe; g.-d. plural m. multor, f. multora
Varianta definitie 5: Mult3 -e n.
Numar mare (de obiecte sau de fiinte). ♢ -e si de toate fel de fel de lucruri. -e si marunte a) fel de fel; b) fleacuri; lucruri neinsemnate. A nu sti -e a) a se supara usor; b) a trece la actiune. /<lat. multus
Varianta definitie 6: Mult1 -ta (-ti, -te) 1) Care este in cantitate mare. 2) Care este de lunga durata. - timp. /<lat. multus
Varianta definitie 7: Mult2 adverb 1) În numar mare; in cantitate mare; un timp indelungat. A produce -.
A canta -. ♢ Cu - in mare masura; considerabil. Mai - mai cu seama; indeosebi. Cel - a) maximum; b) in cel mai bun caz. A fi mai - mort (decat viu) a) a fi cuprins de un sentiment puternic de frica; b) a fi peste masura de istovit. Din - in mai - intr-o masura tot mai mare; din ce in ce mai tare, mai intens. Mai - sau mai putin intr-o masura oarecare; intrucatva. Nici mai -, nici mai putin a) atat, cat se cuvine; tocmai cat trebuie; b) se spune pentru a exprima o nedumerire, stupoare. Asta-i prea - asta intrece orice masura; asta-i prea-prea. - si bine a) mult timp; timp indelungat; b) degeaba; in zadar. A nu mai avea - a) a fi pe cale de a termina un lucru; b) a fi aproape de a muri. 2) La departare mare; departe. A lasa - in urma. 3) (deseori urmat de Prea) În cel mai inalt grad; foarte tare; extrem de. - stimat. - dorit. - preafrumos. /<lat. multus
Varianta definitie 8: Mult (-ta), adjectiv –
1. Abundent. –
2. (Adv.) Destul, considerabil, enorm, in catitate mare. –
3. (Adv.) Timp indelungat, un interval mare de timp. – Mai mult, inca, in plus. – Cel mult, numai, atit. – De mult, altadata, cu lung timp in urma. – Prea mult, peste masura, in exces. –
4. (Adv.) Numai, abia, doar. –
5. (Substantiv neutru:) Cantitate mare, lucruri numeroase. – Multi, lume, nenumarati oameni. – Multe, nenumarate lucruri. – Și mai multe nu, neaparat, cu orice pret.
Multul cu mult, oricit de mult, foarte mult. – Mr. multu, megl. mult, istr. munt.
Limba Latina multus (Puscariu 1124; Candrea-Dens., 1168; REW 5740), conform limba italiana molto, prov., cat. molt, verifica cuvantul: franceza moult, sp. mucho, port. muito. – Derivat multicel (var. multisor), adjectiv (destul); multime (var. cuvant invechit, multie), substantiv feminin (oameni multi, multitudine, abundenta); inmulti (var. multi), verb (a multiplica; a augmenta; reflexiv, a se reproduce); inmultire, substantiv feminin (multiplicare); inmultitor, substantiv neutru (multiplicator); deinmultit, substantiv neutru (primul factor al unei inmultirii).
Multumi (var. cuvant invechit, multemi, Trans., multami), verb (a satisface, a satura; a premia, a gratifica, a plati, a-si exprima satisfactia prin cuvinte de gratie; reflexiv, a fi satisfacut; reflexiv, a fi, a se arata satul, a nu putea mai mult), este fara indoiala, un der. de la multime (› *multimi › multemi), ca indestula de la destul.
Derivat general admisa, din la multi ani (Cretu 349; Tiktin; REW 487; Candrea; Scriban; Barbulescu, Arhiva, XXXIII, 47; Sandfeld 42) nu pare posibila, fiindca astfel de compuse nu sint curente in rom. (Trans., multam nu este un rezultat al lui multi ani, ci o varianta dialectala a lui multumesc; paralelismul cu limba neogreaca: εἰς πολλὰ ἔτη „sa traiasca multi ani” › στολλάτη „multumesc” este sugestiv, fara sa constituie un argument hotaritor, fiindca acest etimon nu explica celelalte sensuri ale cuvintului).
Derivat multameala, substantiv feminin (gratitudine), cuvant invechit; multumita (var. multamita), substantiv feminin (premiu, recompensa; recunostinta); multumitor (var. multamitor), adjectiv (satisfacator, suficient, recunoscator); nemultumire, substantiv feminin (neplacere); nemultumit, adjectiv (nesatisfacut, mofturos); nemultumitor, adjectiv (care nu da satisfactie). – Derivat din franceza multiplu, adjectiv ; multiplica, verb; multiplicator, adjectiv ; multiplicat, substantiv neutru; multiplicitate, substantiv feminin; submultiplu, substantiv neutru

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.