DexDefinitie.com

Definitie Munci - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Munci, muncesc, verb IV.
1. Intranzitiv A desfasura o activitate, a depune un efort fizic sau intelectual pentru a produce, a crea ceva; a avea o ocupatie; a lucra. ♦ Tranzitiv A efectua munci agricole, a lucra pamantul, campul.
2. Reflexiv A-si da osteneala; a se stradui, a se trudi.
3. Tranzitiv (Înv. si popular) A supune la cazne, a tortura.
4. Reflexiv si instranzitiv (Înv. si popular) A suporta suferinte fizice sau morale; a se chinui, a patimi. ♦ Tranzitiv (Despre sentimente, ganduri etcetera) A provoca suferinte (morale sau fizice), a preocupa in mod intens, a consuma. ♢ Expresie (Refl.) A se munci cu gandul = a se framanta. – Din limba slava (veche) Monciti.
Varianta definitie 2: A munci antonim: a (se) odihni, a trandavi, a trantori
Varianta definitie 3: Munci verb verifica cuvantul: cauta, cazni, incerca, patimi, screme, sili, stradui, suferi.
Varianta definitie 4: Munci verb
1. a lucra, (popular si familiar) a mesteri. (A - la o instalatie,)
2. verifica cuvantul: activa.
3. verifica cuvantul: stradui.
4. a se obosi, a se osteni, a se trudi, (invechit si popular) a se nevoi, (figurativ) a asuda. (Nu te mai - atata pentru ...)
5. verifica cuvantul: tortura.
6. verifica cuvantul: chinui.
Varianta definitie 5: Munci verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural muncesc, imperfect 3 singular muncea; conjunctie: prezent 3 singular si plural munceasca
Varianta definitie 6: A se munci ma -esc intranzitiv 1) A depune multa munca; a se stradui din rasputeri; a se osteni; a se trudi; a se cazni; a se chinui; a se obosi. 2) inv. popular A se supune unui chin; a se canoni; a se chinui; a se cazni. /<sl. montiti
Varianta definitie 7: A MUNCi -esc
1. intranzitiv 1) A depune munca pentru a obtine un rezultat util; a lucra. 2) A exercita o activitate profesionala, o meserie; a lucra.
2. tranzitiv 1) inv. popular (fiinte) A supune la chinuri (fizice sau morale); a chinui; a cazni. 2) (pamantul, campul) A supune unor munci agricole (pentru a ameliora); a lucra. 3) fig. (despre idei, sentimente etcetera) A preocupa in mod constant, provocand suferinte (morale sau fizice); a chinui; a tiraniza; a tortura. /<sl. montiti

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.