Varianta definitie 1: MÚSCĂ, muste, substantiv feminin I.
1. Denumire data mai multor genuri de insecte cu aparatul bucal adaptat pentru supt, dintre care cea mai cunoscuta (Musca domestica) traieste pe langa casa omului; p. gener. (popular) nume dat oricarei insecte mici, zburatoare, careia nu i se cunoaste numele. ♢ Expresie Sa se auda musca! = sa fie tacere deplina, sa fie liniste perfecta.
Rau de musca = A) (despre cai) naravas; B) (despre oameni) care nu-si poate infrana simturile; senzual.
A cadea (sau a se baga) ca musca-n lapte = a sosi undeva intr-un moment rau ales sau interveni intr-o discutie in mod nepotrivit.
A fi (sau a se sti, a se simti) cu musca pe caciula = a fi (sau a se sti, a se simti) vinovat.
A se aduna (sau se strange, a veni) ca mustele (la miere) = a se aduna undeva in numar mare.
A muri ca mustele = a muri in numar foarte mare.
A se speria de toate mustele = a se speria de orice fleac, de toate nimicurile. ♢ Compuse: musca-tete = insecta din Africa ecuatoriala, care transmite boala somnului (Glossina palpalis); musca-columbaca = insecta de circa 5 mm lungime, care inoculeaza la vite si la oameni o substanta foarte toxica (Simulium columbaezensis); musca-verde = insecta de culoare verde, cu reflexe metalice, care depune ouale pe cadavre, pe alimente (mai ales pe carne) etcetera (Lucilia caesar); musca-cenusie-de-carne = insecta de culoare cenusie, care depune larvele pe alimente, pe carne etcetera (Sarcophaga carnaria); musca-de-cal = insecta de culoare bruna-roscata, parazita pe suprafata corpului unor animale (Hippobosca equina); musca-cireselor = insecta de culoare neagra care depune oua in cirese in perioada coacerii (Rhagoletis cerasi); musca-de-varza = insecta ale carei larve ataca varza si alte plante din familia cruciferelor (Chortophila brassicae); musca-mare (sau -albastra, -de-carne) sau musca-hoiturilor = specie de musca mare, cu abdomenul albastru lucios, care isi depune ouale pe cadavre, pe alimente etcetera (Calliphora vomitoria); musca-betiva = insecta foarte mica, care traieste in roiuri si isi depune ouale in must (Drosophila funebris sau fenestrarum). ♦ Musca artificiala = imitatie de insecte sau de larve, montata pe carligul de pescuit si folosita ca momeala pentru pesti.
2. (Înv. si popular) Albina. II. P. anal.
1. (La oameni) Smoc de par lasat sa creasca sub buza inferioara. ♦ Mustata foarte mica.
2. (Regional) Cavitate innegrita pe care o prezinta dintii calului, dupa care i se poate aprecia varsta.
3. (Popular) Vana neagra la radacina nasului (evidenta la unele persoane).
4. (La tir) Punct negru situat in mijlocul panoului de tragere; (la plural) lovituri in centrul tintei.
5. (Regional) Punct de broderie la cusaturile cu motive nationale.
6. (Sport) Categorie de greutate in care sunt incadrati sportivii intre 48 si 51 kg la box, iar la lupte juniorii pana la 49 kg si seniorii pana la 52 kg. – Limba Latina Musca.
Varianta definitie 5: MÚSCĂ muste f. 1) Insecta din ordinul dipterelor, cu doua aripi subtiri si cu aparatul bucal adaptat pentru intepat si pentru supt. --de-casa. ♢ A se aduna (sau A se strange, a se gramadi, a veni) ca mustele la miere a se aglomera intr-un loc (unde este rost de castig usor, fara munca). (Sa se auda) -a! sa fie liniste perfecta. A se simti (sau A se sti) cu -a pe caciula a se simti vinovat de ceva. Nu toate mustele fac miere nu oricine (poate) face bun si folositor. 2) pop.
Orice insecta mica zburatoare. 3) Semn negru in mijlocul panoului de tragere. [G.-D. Mustei] /<lat. musca
Varianta definitie 6: Musca (muste), substantiv feminin –
1. Insecta (Musca domestica). –
2. Albina. –
3. Par lasat sa creasca sub buza inferioara. –
4. Cavitate innegrita pe dintii calului. – Mr., megl. musca, istr. muske.
Limba Latina musca (Puscariu 1137; Candrea-Dens., 1180; REW 5766), conform limba italiana, prov., cat., sp., port. mosca, franceza mouche. – Derivat muscar, substantiv masculin (insecta, Telephorus fucus; gelat, Muscicapa griseola); muscarie (var. muscaraie), substantiv feminin (multime de muste); muscura, adjectiv (oaie cu pete negre pe cap); cuvint pe care Giuglea, Cercetari lexicografice, 18 il deriva din limba latina musculus ‹ muscidus, cu probabilitate redusa, si care a trecut la bulgara muskur (Capidan, Raporturile, 210).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.