Varianta definitie 1: MÂNGÂIA, mấngai, verb I.
1. Tranzitiv A atinge (pe cineva) usor (si repetat) cu palma in semn de dragoste; a dezmierda, a alinta. ♦ (Ir.) A lovi, a bate.
2. Tranzitiv si reflexiv A cauta sa(-si) aline sau a(-si) alina mahnirea, durerea, suferinta etcetera; a (se) consola, a (se) incuraja.
3. Tranzitiv A bucura, a desfata, a incanta. [Pronuntat: -ga-ia] – Limba Latina *manganeare.
Varianta definitie 3: MÂNGÂIA verb
1. a alinta, a dezmierda, (popular si familiar) a giugiuli, (popular) a dragosti, (regional) a adia, a guguli, a madari, a milui, a nineri, (prin Banat si Transilvania) a baia, (invechit) a maguli. (Îl - cu duiosie pe obraz.)
2. verifica cuvantul: consola.
3. verifica cuvantul: bucura.
Varianta definitie 4: Mangaia verb, indicativ si conjunctie: prezent 1 si 2 singular mangai, 3 singular si plural mangaie, 1 plural mangaiem; ger. mangaind
Varianta definitie 5: A SE MÂNGÂIA ma mangai intranzitiv A face schimb de mangaieri (concomitent); a se dragosti. /<lat. manganeare
Varianta definitie 6: A MÂNGÂIA mangai tranzitiv 1) (mai ales copii) A netezi usor cu palma in semn de afectiune; a dezmierda; a alinta. 2) A alina cu vorbe pline de afectiune durerea, mahnirea, suferintele etcetera; a consola. 3) fig. familiar A lovi cu putere si brutalitate; a bate. 4) fig.
A umple de bucurie si admiratie; a fermeca; a incanta; a vraji; a fascina. Peisajul iti mangaie privirea. /<lat. manganeare
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.