Varianta definitie 1: MĂcina, macin, verb I. Tranzitiv
1. A preface boabele de cereale in faina cu ajutorul pietrelor sau al valturilor morii; a preface diverse boabe sau materiale in pulbere cu ajutorul morii, al rasnitei sau al altor unelte.
2. (Adesea figurativ) A faramita, a zdrobi, a ruina, a roade, a manca. ♢ Reflexiv Zidurile se macina. ♦ Figurativ A chinui, a consuma, a distruge.
3. Figurativ A examina sau a medita indelung; a rumega, a depana. – Limba Latina Machinari.
Varianta definitie 3: MĂcina verb
1. verifica cuvantul: ruina.
2. a (se) manca, a (se) roade, a (se) sapa, a (se) scobi. (Apa - malul.)
Varianta definitie 4: Macina verb, indicativ prezent 1 singular macin, 3 singular si plural macina
Varianta definitie 5: A se mĂcina ma macin intranzitiv A se distruge treptat, incetul cu incetul (sub actiunea unor factori nocivi). /<lat. machinari
Varianta definitie 6: A mĂcina macin tranzitiv 1) (boabe de cereale) A preface in faina (la moara, rasnita etcetera). 2) (boabe sau materiale) A preface in bucati mici sau in pulbere prin procedee mecanice sau prin actiunea unor agenti fizici. 3) fig.
A prejudicia grav; a ruina; a distruge. - sanatatea. 4) fig. (despre ganduri, sentimente) A preocupa in mod sistematic si insistent; a nu slabi nici pentru un moment; a persecuta; a prigoni; a roade. 5) A face sa se macine. /<lat. machinari
Varianta definitie 7: Macina (macin, macinat), verb –
1. A pisa, a sfarima. –
2. A marunti, a pulveriza. –
3. A strivi, a zdrobi. – Mr., megl. matin, matinare, istr. mǫtiru.
Limba Latina machināre sau macināre, din clasicul machĭnāri (Densusianu, Hlr., 192; Puscariu 1009; Candrea-Dens., 1036; REW 5206), conform limba italiana macinare, sp. maznar, vegl. maknur. – Derivat macinat, substantiv neutru (actiunea de a macina); macinis, substantiv neutru (macinare); macinatura, substantiv feminin (macinare), conform limba italiana macinatura.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.