Varianta definitie 2: A maguli antonim: a ofensa
Varianta definitie 8: Maguli (magulesc, magulit), verb – A flata, a lingusi.
Creatie expresiva, cum o demonstreaza sufix -li, si corespondenta cu guguli, giugiuli, cocoli, fofoli, sosoli etcetera, cu acelasi sens.
Trebuie sa se porneasca de la o radacina *mac- sau *moc- „obiect rotund”, conform moaca si alte derivate mentionate acolo.
Fara indoiala, in general se considera ca-i vorba de un limba neogreaca: *μαγουλίζω, format dupa μάγουλον „obraz” (Cihac, II, 672 si II, 181; Meyer, IF, III, 69; Berneker, II, 4; Tiktin); dar aceasta der. este indoielnica, deoarece nu se poate concepe un verb rom. care sa provina dintr-un substantiv limba greaca (veche): in mod normal, verb trebuie sa fi existat in limba greaca (veche), sau substantiv ar fi lasat vreo urma in rom.
E adevarat ca se mentioneaza si un limba slava (veche) maguliti se: dar Miklosich, Lexicon, 359, se indoieste ca acest cuvint ar fi realmente limba slava (veche) si ca nu se poate cita decit un singur ex., al carui sens este conjunctural, si care probabil provine din rom.
Derivat maguleala, substantiv feminin (lingusire, flatare); magulitor, adjectiv (lingusitor); magulitura, substantiv feminin (invechit, lingusire); maglisi (var. miglisi), verb (a lingusi), in loc de *magulisi (dupa Cihac, II, 181, din pol. mahlować, rezultat imposibil din punct de vedere fonetic); maglisitor, adjectiv (lingusitor).
Din rom. provine bulgara din Trans. magula (Miklosich, Bulg., 126).
litere.