Varianta definitie 1: MĂMĂLiGĂ, mamaligi, substantiv feminin Aliment preparat din faina de porumb (mai rar de mei, hrisca etcetera) fiarta in apa. ♢ Expresie (Familiar) A o pune de mamaliga = a se afla sau a ajunge intr-o situatie dificila, neplacuta; a o pati; a da gres. ♦ Epitet depreciativ dat unui om lipsit de energie si de initiativa. [Varianta: (regional) Maliga substantiv feminin] – Et.nec.
Varianta definitie 2: MĂMĂLiGĂ substantiv (Transilvania, Banat, Bucovina si nordul Mold.) coleasa, (Ban. si Transilvania) mandra, (Maram., nordul Transilvania si Banat) tocana, (invechit) malata, polenta. (- cu branza.)
Varianta definitie 4: MĂMĂLiGĂ -gi f. 1) Produs alimentar preparat din faina de porumb, fiarta in apa si mestecata. ♢ A pune de - a pune apa in ceaun pentru a face mamaliga. A o pune de - a nimeri intr-o situatie neplacuta; a o pati. 2) fig. depr.
Om moale, lipsit de initiativa. [G.-D. Mamaligii] /Origine necunoscuta
Varianta definitie 5: Mamaliga (mamaligi), substantiv feminin –
1. Terci sau pasta de faina de porumb fiarta, formeaza baza alimentatiei taranului in majoritatea regiunilor tarii, inlocuind piinea. –
2. Prostanac. – Varianta (munt.) maliga. – Mr. mumalig.
Creatie expresiva, bazata pe consonanta mama „hrana” (P. Papahagi, Notite, 31; Capidan, Dacor., VII, 131; conform Graur, BL, IV, 97), conform mama si mr. mama „terci pentru copii”, sau, mai probabil, pe limba latina mamilla cu sufix diminutival -ica sau -iga.
Apare in toate idiomurile balcanice: limba turca: mamaliga, limba neogreaca: μαμαλίνγα, limba albaneza mamalingë, mag. mamaliga, bulgara mamaliga, limba sarba:, cr. mamaljuga, rut. mamalyg, cuvinte explicabile suficient prin rom.
Fara indoiala, s-a semnalat ca sursa pentru rom. ven. melega „hrisca” (Cihac, II, 185; Meyer, Türk.
St., I, 2), der. care nu pare probabila.
Conform: malai, mamaruta.
Derivat mamaligar, substantiv masculin (taran; nating; valah); mamaligos, adjectiv (moale, rascopt).
Pentru imprumuturi straine, conform Miklosich, Wander., 17; Miklosich, Fremdw., 108; Candrea, Elemente, 403; Berneker, II, 15; Weigand, Jb., XVIII, 365; Capidan, Raporturile, 225, 232; Vasmer, II,
93. – Derivat neol. mamela, substantiv feminin (tita), din franceza mamelle; mamifer, substantiv neutru, din franceza mammifere; mamelon, substantiv neutru (sfirc), din franceza mamelon.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 11 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.