DexDefinitie.com

Definitie Mărăcine - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MĂRĂCiNE, maracini, substantiv masculin Nume generic dat unor plante a caror tulpina este acoperita cu spini; fructul tepos al unor asemenea plante; p.restr. ghimpe, teapa, spin (al acestor plante). ♢ Expresie A sta (ca) pe maracini = a fi nerabdator, a nu-si gasi astampar.
A trai ca pe maracini = a trai rau. ♦ (Mai ales la plural) Maracinis. [Varianta: Maracin substantiv masculin, Maracina substantiv feminin] – Limba Latina Marrucina.
Varianta definitie 2: MĂRĂCiNE substantiv verifica cuvantul: maces, paducel, porumbar, porumbel, sorb.
Varianta definitie 3: MĂRĂCiNE substantiv
1. (BOTANICA) spin, (invechit) rug. (Matura de -i.)
2. verifica cuvantul: spin.
3. (la plural) verifica cuvantul: maracinis.
Varianta definitie 4: Maracine substantiv masculin, art. maracinele; plural maracini
Varianta definitie 5: MĂRĂCiNE -i m.
Arbust a carui tulpina este acoperita cu ghimpi sau cu tepi. ♢ A sta (ca) pe -i a nu mai avea rabdare; a se grabi undeva. A trai ca pe -i a) a trai in neintelegere; b) a o duce greu. /<lat. marrucina
Varianta definitie 6: Maracine (maracini), substantiv masculin –
1. Rug de mure, paducel. –
2. Spin (Crataegus). –
3. Porumbar (Prunus spinosa). – Varianta maracin, maraciune.
Mr. maratine, megl. martin, maratina.
Origine nesigura.
Pare sa provina din limba latina malĭtia (rautate), cu semantismul ca in sp. maleza (REW 5265a; Corominas, III, 206), conform mr. maritire „a se inrautati” (Capidan, Dacor., II, 627); sufix ar fi -ciune, ca in varianta Se considera in general ca reprezinta un limba latina *marrūcῑna (Candrea-Dens., 1046; Battisti, III, 2374) sau *marracῑna (Puscariu 1025) din limba latina marra „spin” (Schuchardt, ZRPh., XXIII, 189; Tiktin; REW 5370), conform limba albaneza mërtsinë (Philippide, II, 722; insa pare sa provina din rom.), limba albaneza murris „spin”; limba italiana marruca „mur”; dar der. este dificila (prin incrucisare cu matacina, dupa Candrea-Dens.; din marrubium, dupa J. Brüch, ZRPh., LVI, 629).
Derivat din limba latina e probata de fonetismul din mr.
Limba Latina *myricina (Pascu, Etimologii, 47) este mai putin probabil si inca si mai putin der. dintr-un idiom anterior indoeurop. (Lahovary 334).
Derivat maracinar, substantiv masculin (pasare, Pratincola rubetra); maracinis, substantiv neutru (desis de maracini); maracinos, adjectiv (spinos).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 10 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.