DexDefinitie.com

Definitie Măsură - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MĂSÚRĂ, masuri, substantiv feminin I.
1. Valoare a unei marimi, determinata prin raportarea la o unitate data; masurare, determinare. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Dupa (sau pe) masura = despre imbacaminte sau incaltaminte) potrivit cu dimensiunile corpului; dupa dimensiuni potrivite.
De (sau pe) o masura = deopotriva, la fel, egal. ♢ Locutiune adverb În mare (sau in larga) masura = in mare parte, in mare cantitate, mult.
În mica masura = intr-o proportie neinsemnata.
În egala masura = la fel, in mod egal. ♢ Locutiune prep.
Dupa (sau pe, in) masura... = in raport cu..., proportional cu... ♢ Locutiune conjunctie: Pe masura ce = cu cat.
În masura in care... = numai atat cat... ♢ Locutiune verb A lua (cuiva) masura = a masura diferite dimensiuni (ale cuiva) in vederea confectionarii unor haine, ghete etcetera
2. Unitate conventionala pentru masurarea dimensiunilor, cantitatilor, volumelor etcetera; vas, aparat etcetera care reprezinta aceasta unitate conventionala.
Instrument (sau aparat) de masura = instrument (sau aparat) cu care se masoara. ♢ Locutiune adverb Cu aceeasi masura = in acelasi fel. ♦ Continutul unui astfel de instrument.
3. Cantitate determinata, intindere limitata.
4. Cea mai mica diviziune care sta la baza organizarii si gruparii duratei sunetelor muzicale si care se noteaza printr-o fractie plasata la inceputul primului portativ. ♢ Bara de masura = fiecare dintre liniutele care taie vertical portativul, divizand durata piesei muzicale in unitati metrice egale. ♢ Expresie A bate masura = a executa cu mana sau cu piciorul miscari egale si regulate, care marcheaza diviziunile grupurilor de note aflate in fiecare unitate delimitata de barele de masura.
5. Unitate metrica compusa dintr-un anumit numar de silabe accentuate si neaccentuate sau (in metrica antica) dintr-un anumit numar de silabe lungi si scurte, care determina ritmul unui vers.
6. (Fil.) Categorie a dialecticii care reflecta legatura dintre cantitate si calitate, cuprinzand intervalul in limitele caruia schimbarile cantitative pe care le sufera un anumit lucru sau fenomen nu duc la o transformare a calitatii lui. II. Figurativ
1. (Mai ales la plural) Dispozitie, procedeu, mijloc intrebuintat pentru realizarea unui anumit scop; hotarare, prevedere. ♢ Masura de siguranta = mijloc de preventie speciala, prevazut de legea penala si folosit fata de infractorii care prezinta pericol. ♢ Expresie A lua masuri = a executa o serie de lucrari sau a duce o actiune in vederea realizarii unui anumit scop.
2. Capacitate; valoare, putere, grad. ♢ Expresie A fi in masura (sa...) = a fi in stare, a avea posibilitatea, calitatea de a face, de a realiza (ceva).
A-si da masura = a-si manifesta talentul, priceperea in realizari concrete; arata totalitatea resurselor de care dispune, a dovedi ca este capabil sa faca, sa realizeze ceva.
3. Limita, punct extrem pana la care se poate concepe, admite sau pana la care este posibil ceva; moderatie, cumpatare, infranare. ♢ Locutiune adverb Fara (de) masura = din cale-afara, nemasurat, exagerat, excesiv.
Cu masura = in limite acceptabile, moderat, chibzuit. ♢ Expresie În masura posibilului = atat cat va fi posibil. – Lat Mensura.
Varianta definitie 2: MĂSÚRĂ substantiv verifica cuvantul: banita, cota, dublu-decalitru, masurare, masurat, masuratoare, nivel, recrutare, reticenta, retinere, rezerva.
Varianta definitie 3: MĂSÚRĂ substantiv
1. verifica cuvantul: masurare.
2. verifica cuvantul: dimensiune.
3. verifica cuvantul: numar.
4. marime, talie. (O fusta de - potrivita.)
5. verifica cuvantul: cadenta.
6. verifica cuvantul: margine.
7. verifica cuvantul: chibzuiala.
Varianta definitie 4: Masura substantiv feminin, g.-d. art. masurii; plural masuri
Varianta definitie 5: MĂSÚRĂ -i f. 1) Valoare a unei marimi determinata prin raportare la o unitate data. ♢ În mare - in mare (sau buna) parte. De o - la fel; deopotriva. Pe (sau Dupa) -a cuiva (sau A ceva) potrivit, intocmai cu cineva sau cu ceva. Pe - ce cu cat. 2) Valoare, proportie fireasca a lucrurilor; limita pana la care se poate concepe sau admite ceva; marime normala, rezonabila. ♢ Cu - atat cat trebuie; cu socoteala. Peste - mai mult decat trebuie; exagerat. A intrece -a a depasi limita permisa. 3) Unitate conventionala pentru masurare. ♢ Cu aceeasi - la fel, in acelasi mod. 4) Cantitatea si natura unitatilor ritmice din textul unui vers; structura metrica a versului. 5) Cea mai mica diviziune care sta la baza organizarii si gruparii duratei sunetelor intr-o piesa muzicala. 6) Actiune (mijloc, procedeu) la care se recurge in vederea realizarii unui anumit scop. ♢ A lua -i a dispune, a hotari cele necesare pentru atingerea unui scop. [G.-D. Masurii] /<lat. mensura
Varianta definitie 6: Masura (masuri), substantiv feminin –
1. Determinare. –
2. Tact, cadenta. –
3. Cumpatare, prudenta. –
4. Prevedere, pregatire. – Mr. misura, megl. misur.
Limba Latina mensura (Puscariu 1047; Candrea-Dens., 1068; REW 5502), conform limba italiana misura, franceza mesure, sp. mesura.
Mr. are si dubletul misura, din limba italiana – Derivat masura, verb (a determina; a merge; a calcula, a examina; a se lua la bataie; reflexiv, a se modera, a se infrina; a se compara, a intra in concurenta), conform mr. misur, misurare (dupa Candrea-Dens., Tiktin si REW 5503, direct din limba latina mensurare); masuratoare, substantiv feminin (masura); masurator, substantiv masculin (cel care masoara ceva); masuratura, substantiv feminin (masurare); masuris, substantiv neutru (Trans., masurarea laptelui la stina).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "r"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.