DexDefinitie.com

Definitie Nas - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Nas, nasuri, substantiv neutru
1. Parte proeminenta a fetei, situata intre obraji, frunte si gura, servind ca organ al respiratiei si al mirosului. ♢ Locutiune adverb Sub (sau, rar, in) nasul cuiva sau sub nas = in imediata apropiere, in fata, sub ochii cuiva. (În legatura cu verbe ca „a vorbi”, „a canta” etcetera) pe nas = cu timbru nazal. ♢ Expresie A avea nas sau a-si ridica nasul = a indrazni, a cuteza. (Familiar) A-si lua nasul la purtare = a deveni prea indraznet, a se obraznici.
A (nu-) si cunoaste (sau vedea, sti) lungul nasului = a (nu-) si da seama cat e in stare sa faca cu puterile proprii; a (nu-) si da seama de masura pe care trebuie s-o pastreze fata de altii; a (nu) se comporta cuviincios. (Familiar) A-i cadea (sau a-i pica) nasul cuiva = a-si pierde indrazneala sau ingamfarea, a ramane rusinat, umilit. (Familiar) Nu-ti cade (sau pica) nasul daca... = nu ti se intampla nimic, nu-ti pierzi demnitatea daca...
Nu-i ajungi (nici) cu prajina la nas = e foarte increzut. (A umbla sau a fi, a se tine) cu nasul (pe) sus = a (fi) increzut, sfidator.
A stramba din nas = a fi nemultumit.
A da nas (cuiva) = a ingadui prea multe (cuiva).
A taia (sau a scurta) nasul (cuiva) sau a da (cuiva) peste nas = a pedepsi, a rusina, a umili, a pune la locul lui (pe cineva).
A-i scoate (cuiva ceva) pe nas = a-i reprosa (cuiva ceva) (cu rautate).
A (nu) fi (sau face) de nasul cuiva = a (nu) fi potrivit cu cineva, a (nu) corespunde cuiva, a (nu) fi pentru cineva, a (nu) i se cuveni cuiva.
A-i veni (cuiva) mustarul la nas sau a-i tremura (cuiva) nasul = a se supara; a se enerva, a se infuria.
A fi cu nasul de ceara = a fi foarte susceptibil.
A lasa (sau a pune) nasul in jos sau in pamant = a se rusina, a se simti vinovat.
A se intoarce (de undeva) cu nasul in jos = a se intoarce rusinat. (Familiar) Sa-ti fie in nas! = sa-ti fie rusine! (Familiar) A-si baga (sau a-si vari) nasul in ceva (sau undeva, in toate, unde nu-i fierbe oala) = a se amesteca intr-o afacere, intr-o problema (care nu-l priveste).
A duce (sau a purta) de nas (pe cineva) = A) a domina, a stapani, a conduce (pe cineva), determinandu-l sa faca ceva (care nu este in interesul sau); B) a amagi, a insela (pe cineva).
A scoate panglici pe nas = a exagera; a minti.
A(-i) trece (cuiva) pe la (sau pe langa) nas = a(-i) trece pe dinaintea ochilor; a pierde un prilej favorabil.
A da (cuiva) cu ceva pe la nas = a tenta (pe cineva). (Familiar) A arunca (cuiva ceva) in nas = a spune (cuiva ceva) direct, fara menajamente.
A-i rade cuiva in nas = a rade cuiva in fata, batandu-si joc de el. (Familiar) A-i iesi (sau a-i da) pe nas = a o pati, a i se infunda. (Familiar) A(-i) intoarce nasul (cuiva) = a ignora ostentativ (pe cineva), a intoarce spatele (cuiva).
A tranti (sau a inchide cuiva) usa in nas = A) a refuza sa primeasca (pe cineva); B) a pleca suparat de la cineva, inchizand usa cu putere.
A se impiedica de nas = avea nasul excesiv de lung.
A nu vedea de nas = a fi neatent.
A nu vedea mai departe decat lungul nasului = a fi marginit.
A da cu nasul (pe undeva) = a trece (pe undeva) in graba sau intamplator. (Familiar) A-si arata sau a(-si) scoate nasul (la iveala) = a aparea, a se infatisa.
A da nas(ul) cu cineva = a se intalni cu cineva pe neasteptate (si fara a dori). (A se intalni) nas in nas (cu cineva) = (a se intalni) fata in fata (cu cineva).
Nu miroase a nas de om = nu e fapta de om vrednic. (Ir.) Îi curge untura (sau grasimea) pe nas = e foarte slab. ♦ Figurativ Miros dezvoltat, fin; simt de orientare in imprejurari dificile, capacitate de intuire exacta a unei situatii. ♦ (Rar) Fata, obraz, cap.
2. Proeminenta a unei piese, care serveste la fixarea piesei intr-o anumita pozitie sau la ghidarea, ridicarea sau distantarea unei alte piese.
3. Partea anterioara a fuzelajului unui avion sau a corpului unei nave. – Limba Latina Nasus.
Varianta definitie 2: Nas substantiv
1. (ANATOMIE) (invechit si reg.) nara.
2. (TEHN.) pinten. (- la o piesa.)
Varianta definitie 3: Nas substantiv neutru, plural nasuri
Varianta definitie 4: Nas -uri n. 1) Organ al mirosului si al respiratiei situat deasupra gurii. - acvilin. - carn. ♢ A vorbi pe - a vorbi fonfait. Cu -ul iN jos a) cuprins de rusine; b) mofluz. A lasa (sau A pune) -ul in jos (sau In pamant) a fi cuprins de un sentiment de vinovatie. A (nu) avea - a (nu) indrazni. A stramba din - a) a manifesta nemultumire; b) a face mofturi. A-si baga (sau A-si vari) -ul in ceva (sau Unde nu-i fierbe oala) a se ame-steca nepoftit in treburile altuia. A (nu)-si cunoaste (sau A (nu)-si sti) Lungul -ului a) a (nu)-si sti locul; b) a (nu) sti masura. A da - in - cu cineva a se intalni fata in fata (pe neasteptate) cu cineva. A duce (sau A purta) Pe cineva de - a) a amagi pe cineva; b) a manipula dupa plac pe cineva. A-i iesi cuiva (ceva) pe - a avea de suferit de pe urma unui folos anterior. A (nu) fi de -ul cuiva a (nu) fi potrivit, pe masura cuiva. A fi cu -ul de ceara a fi foarte sensibil. - in - fata in fata. Sub - aproape de tot. De sub - din fata ochilor. 2) Simt al realitatii inconjuratoare. ♢ - subtire simt ascutit; spirit subtil. A avea - fin a fi perspicace; a avea fler. 3) Proeminenta pe partea dinainte a unui mecanism sau a unei masini. -ul avionului. -ul corabiei. /<lat. nasus
Varianta definitie 5: Nas (nasuri), substantiv neutru –
1. Organ al mirosului. –
2. Nerusinare, neobrazare. – Megl. nas, istr. nǫs.
Limba Latina nāsus (Puscariu 1154; Candrea-Dens., 1205; REW 5842), conform limba italiana naso, friul., prov., cat. nas, franceza nez. – Derivat nasos, adjectiv (cu nas mare); nasut, adjectiv (nasos), cuvint suspect, pe care Puscariu 1157, Candrea-Dens., 1206 si REW 5843 il deriva din limba latina nāsūtus, conform limba italiana nasuto.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "s"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.