Varianta definitie 1: Normal, -Ă, normali, -e, adjectiv
1. (Adesea adverbial) Care este asa cum trebuie sa fie, potrivit cu starea fireasca, obisnuit, firesc, natural. ♢ Plan normal = plan perpendicular pe tangenta dusa intr-un punct al unei curbe.
Linie normala (si substantivat, f.) = A) dreapta perpendiculara pe planul tangent la o suprafata, in punctul de contact; B) dreapta perpendiculara pe tangenta la o curba, in plan sau in spatiu, in punctul de contact. ♦ Prin specializare: Sanatos (din punct de vedere fizic si psihic).
2. Care este conform cu o norma (1). ♦ (Despre marimi) A carei valoare este apropiata de valoarea intalnita cel mai des.
3. (Înv.; in sintagma) Școala normala (si substantivat, f.) = scoala pedagogica. – Din franceza Normal, limba latina Normalis, limba italiana Normale.
Varianta definitie 2: Normal antonim: anormal, nebun, nenormal, patologic, subnormal
Varianta definitie 4: Normal adjectiv m., plural normali; f. singular normala, plural normale
Varianta definitie 5: Normal2 -a (-i, -e) 1) Care este in concordanta cu norma; conform normei; firesc; natural; obisnuit. Conditii -e. ♢ În mod - de obicei; de regula. 2) (despre fiinte vii) Care este in conformitate cu normele speciei sale (din punct de vedere fizic si psihic). Copil -. 3) si substantival : Școala -a scoala unde se pregatesc invatatori pentru scoala primara. /<fr. normal, limba latina normalis, limba italiana normale
Varianta definitie 6: Normal1 adverb 1) În mod firesc; natural. 2) Conform prevederilor; cum trebuie. /<fr. normal, limba latina normalis, limba italiana normale
Varianta definitie 7: Normal, -Ă adjectiv
1. Firesc, comun, obisnuit. ♦ (Despre oameni) Sanatos (din punct de vedere fizic si psihic).
2. Conform unor norme, unor reguli; regulat.
3. Școala normala = scoala in care se pregateau in trecut invatatorii si institutorii. [Conform: limba latina normalis, franceza normal, limba italiana normale].
Varianta definitie 8: Normal, -Ă I. adjectiv
1. firesc, comun, obisnuit. ♢ (despre oameni) sanatos (fizic si psihic).
2. conform unor norme. ♢ (despre marimi) cu valoare apropiata de cea intalnita frecvent.
3. (chimie) concentratie -a = cantitatea de substanta continuta intr-o solutie, exprimata in echivalenti-gram la litru de solutie.
4. (matematica) sectiune -a = sectiune realizata cu un plan care contine normala (II, 1) intr-un punct dat la suprafata sectionata.
5. scoala -a (si substantiv feminin) = scoala in care se pregatesc invatatorii.
II. substantiv feminin
1. dreapta perpendiculara dusa pe tangenta la o curba in punctul de contact.
2. media elementelor meteorologice, calculata dintr-un sir de ani de referinta. (< franceza normal. limba latina normalis, limba italiana normale)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.