Varianta definitie 1: Noroi1, noroaie, substantiv neutru
1. Pamant amestecat cu apa si muiat; glod, tina; loc, teren cu un asemenea pamant. ♢ Noroi de sapa (sau de foraj, de sonda) = fluid constituit dintr-un amestec de argila sau marna si apa, folosit in timpul saparii gaurii de sonda.
2. Figurativ Ceea ce murdareste si trebuie inlaturat; caracter, atitudine josnica, nedemna; decadere morala; mediu decazut, viciat. ♢ Expresie A improsca pe cineva cu noroi sau a zvarli cu noroi in cineva = a calomnia, a defaima pe cineva. – Din bulgara Naroj.
Varianta definitie 2: Noroi2, noroiesc, verb IV.
Reflexiv si tranz.
A (se) afunda in noroi1, a (se) impotmoli in noroi1; a (se) murdari cu noroi1. – Din Noroi1.
Varianta definitie 4: Noroi verb a se impotmoli, a se ingloda, a se innamoli, a se namoli, (rar) a se innoroi, (popular) a se potmoli, (regional) a se intina. (Carul s-a - in drum.)
Varianta definitie 5: Noroi substantiv
1. mal, mocirla, namol, (rar) noroiala, (invechit si reg.) mocerita, (regional) glod, mocioarca, naglod, namala, pahna, tau, tina, (prin Transilvania si Maram.) mocera. (Era mult - pe drum.)
2. (regional) glod, im, imala, smolnita, tina, tinoroi. (Era plin de - pe pantaloni.)
3. noroi de foraj = fluid de foraj.
Varianta definitie 7: Noroi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural noroiesc, imperfect 3 singular noroia; conjunctie: prezent 3 singular si plural noroiasca
Varianta definitie 8: Noroi -oaie n.
Pamant muiat de apa ploilor sau a zapezilor topite; glod; tina. ♢ A improsca pe cineva cu - a calomnia, a defaima pe cineva. /<bulg. naroj
Varianta definitie 9: A se noroi ma -iesc intranzitiv rar (despre vehicule, persoane etcetera) A intra adanc in noroi (fara a putea inainta); a se ingloda; a se innamoli; a se impotmoli. /Din noroi
Varianta definitie 10: A noroi -iesc tranzitiv rar 1) A face sa se noroiasca. 2) A umple cu noroi; a murdari cu noroi. /Din noroi
Varianta definitie 11: Noroi (noroaie), substantiv neutru – Glod, clisa, namol.
Sl. naroj „elan, impuls” (Tiktin), din riti „a misca”, conform paroi.
Derivat din limba slava (veche) nora „ascunzatoare” (Miklosich, Slaw.
Elem., 32; Mikloisch, Lexicon, 455; Cihac, II, 218) nu e probabila.
Bg. noroj (Conev 40; Scriban) pare sa provina din rom., deoarece ne-am fi asteptat la naroj, ca in limba slava (veche) – Derivat (i)noroi, verb (a inamoli, a inglodi; a tencui); noroiala, substantiv feminin (namol, glod); noroios, adjectiv (cu noroi).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.