DexDefinitie.com

Definitie Nou - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Nou antonim: vechi
Varianta definitie 2: Nou adjectiv verifica cuvantul: desfundat, destelenit.
Varianta definitie 3: Nou adjectiv
1. inutilizat, nefolosit, neintrebuintat, neutilizat, neuzat. (O tigaie -.)
2. verifica cuvantul: nepurtat.
3. verifica cuvantul: perfectionat.
4. verifica cuvantul: neologic.
5. verifica cuvantul: recent.
6. verifica cuvantul: original.
7. verifica cuvantul: actual.
Varianta definitie 4: Nou adjectiv m., art. noul, plural noi, art. noii; f. singular noua, g.-d. art. noii, plural noi
Varianta definitie 5: Nou3 noua (noi) (in opozitie cu Vechi) 1) Care este facut de curand; care exista de putin timp; proaspat; recent. ♢ --nout absolut nou. 2) (despre produse agricole) Care este din recolta anului in curs. Paine noua. 3) si figurativ Care exista de putin timp; recent. Carte noua. ♢ Luna noua a) luna in faza ei initiala, in forma de secera subtire; b) timpul cat dureaza aceasta faza. (Copil) --nascut (copil) care s-a nascut de curand. Ce mai (e) -? ce noutati mai sunt? Nimic - nici un fel de noutati. 4) (despre persoane) Care a venit undeva de curand (si este inca necunoscut sau putin cunoscut). 5) Care nu a fost cunoscut mai inainte. Metoda noua. 6) Care difera (in mod esential) de ceea ce a fost in trecut. Vremuri noi. 7) Care tine de timpurile noastre; propriu timpului prezent sau trecutului apropiat; modern; contemporan. Tehnica noua. 8) (inaintea unui substantiv) Care prin calitatile sale aminteste de cineva (sau de ceva). -l Orfeu. 9) Care se adauga la cele de mai inainte. Forte noi. /<lat. novus
Varianta definitie 6: Nou2 n. art. 1) Ceea ce a aparut de curand. 2) filoz.
Element progresist care apare in procesul dezvoltarii. /<lat. novus
Varianta definitie 7: Nou1 adv. : Din - a) de la inceput; b) inca o data; iarasi. /<lat. novus
Varianta definitie 8: Nou (noua), adjectiv – Recent, proaspat, tinar. – Mr. nou, noaua, megl. nou, noua, istr. now, nowe.
Limba Latina nōvus (Puscariu 1192; Candrea-Dens., 1246; REW 5972), conform limba italiana nuovo (sard. nou), prov. nueu, franceza neuf, sp. nuevo, port. nono. – Derivat noutate, substantiv feminin (stire proaspata, inovatie, schimbare), care poate fi in egala masura der. intern cu sufix -tate sau reprezentant al limba latina nōvĭtātem (Puscariu 1194; Candrea-Dens., 1247); inoi, verb (a renova, a improspata; a repune; a repeta; a reface; cuvant invechit, a purifica, a reface o biserica; reflexiv, a imbraca pentru prima oara ceva); inoitura, substantiv feminin (invechit, restaurare, reabilitare, inovatie); inoitor, substantiv masculin (invechit, inovator); reinoi, verb (a renova, a repeta), creatie improprie; pre(i)noi, verb (a renova); pre(i)noitor, adjectiv (renovator, reformator).
Novitale, substantiv feminin plural (noutati de ultima ora), din limba italiana novità, probabil prin intermediul limba neogreaca:, este cuvant invechit (secolul XIX).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 3 litere.
Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "u"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.